Γράφει ο Αλέξανδρος Τυροβολάς,
Συνταξιούχος Γεωπόνος ΑΤΕ

Θεωρώ χρέος μου να γράψω λίγα λόγια για τον Γεωτεχνικό μου Επιθεωρητή που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

Τον γνώρισα το Νοέμβριο του 1982, όταν μετακινήθηκα ως Γεωπόνος ΑΤΕ από το Κατ/μα Τροπαίων Αρκαδίας στο Κατ/μα ΑΤΕ Σπάρτης και αυτός ήταν Γεωτεχνικός Επιθεωρητής Νομού Λακωνίας. Παλαιός συνάδελφος, που είχε υπηρετήσει στο Γύθειο, με είχε ενημερώσει πως πρόκειται για ένα σπουδαίο Γεωπόνο από κάθε άποψη. Πράγματι γνώρισα από κοντά έναν καταρτισμένο Προϊστάμενο, ιδιαίτερα εργατικό, με μεγάλη αγάπη για τον Αγροτικό κόσμο, κοινωνικό, αντικειμενικό και συμπαραστάτη των υπαλλήλων του. Είχε μεγάλη εμπειρία σε Αναπτυξιακά θέματα και ιδιαίτερα στον Συνεταιριστικό Κλάδο. Αν ο Νομός Λακωνίας τα χρόνια εκείνα ήταν από τους πιο προχωρημένους σε επίπεδο Χώρας στα θέματα των Συν/σμών και γενικότερα της ομαδικής προσπάθειας, οφειλόταν στον ίδιο αλλά φυσικά και στον αγώνα της Εποπτικής Υπηρεσίας της ΑΤΕ.

Είχε εργασθεί σε διαφορετικές  περιοχές της Ελλάδος (κάτω από δύσκολες συνθήκες τα περισσότερα χρόνια) και παράλληλα είχε κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία σε θέματα αγροτικής οικονομίας. Μετά την συνταξιοδότηση του από την ΑΤΕ (1985) έγινε  και πρόεδρος στην Ένωση Γεωργικών Συν/σμών Λακωνίας  με θετική συμβολή στην πορεία της.

Θα τον θυμάμαι πάντα για την άψογη συμπεριφορά του στο προσωπικό της ΑΤΕ, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, τον αδαμάντινο χαρακτήρα του και τη μεγάλη του προσφορά στην ανάπτυξη της Γεωργίας και του Συνεταιριστικού Τομέα. Ήταν δυναμικός και υπερασπιζόταν την αλήθεια και το δίκαιο και εξέφραζε τις απόψεις του με παρρησία χωρίς να φοβάται κανένα. Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Λακωνίας  το 2002 τον  τίμησε, μαζί με άλλους Γεωπόνους, σε ειδική εκδήλωση, για την προσφορά του στον Αγροτικό Τομέα.

Ο Χρήστος Ξανθάκος με το έργο του και το ήθος του τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του το Γύθειο, την Λακωνία, τον κλάδο των Γεωπόνων, την ΑΤΕ και τον Αγροτικό κόσμο γενικότερα. Του χρωστάμε πολλά. Άς είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.