Το συνεργείο, μαζί με τους δύο παρουσιαστές της εκπομπής Rylan Clark και Robert Rinder, παρέμεινε στην πόλη για περίπου μία εβδομάδα, πραγματοποιώντας λήψεις σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα γυρίσματα της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου 2025, που επικεντρώθηκαν στο τι έτρωγαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες και από πού αντλούσαν τη δύναμή τους. Το συνεργείο αναζήτησε τη συνταγή του περίφημου «μέλα ζωμού», του εμβληματικού φαγητού που συνόδευε τη στρατιωτική τους διατροφή.
Το πρωί εκείνης της ημέρας, μια ομάδα κυνηγών, μαζί με το συνεργείο του BBS και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου και μάγειρα του «εν ΧΑΤΙΠΙ» στη Σπάρτη, Νίκο Ζάβρα, ανέβηκαν στο βουνό για να κυνηγήσουν αγριογούρουνο - το βασικό υλικό για τη δημιουργία του αυθεντικού ζωμού.
Αφού ολοκληρώθηκε το κυνήγι και η προετοιμασία του ζώου, το συνεργείο επέστρεψε στη Σπάρτη, όπου στο εστιατόριο «εν ΧΑΤΙΠΙ» πραγματοποιήθηκε η μαγειρική διαδικασία με τον παραδοσιακό τρόπο των αρχαίων Σπαρτιατών.
Το αποτέλεσμα σερβιρίστηκε στους δύο παρουσιαστές, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από τη γεύση και τη μοναδικότητα του φαγητού, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την απλότητα και τη δύναμη της σπαρτιατικής κουζίνας.
Το επεισόδιο αναμένεται να προβληθεί μετά από επτά μήνες, προβάλλοντας διεθνώς τη Σπάρτη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομική της κληρονομιά - αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη μορφή του βασιλιά Λεωνίδα και τη ζωή των αρχαίων Σπαρτιατών που παραμένει ζωντανή έως σήμερα.
Το άρθρο έχει δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA










