notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

«Σπάρτη Καθαρή & Πράσινη Πόλη»: Πρωτοβουλία με υπεύθυνο τον Δημοσθένη Κακούρο

slider_image
23-12-2021

Το όλο εγχείρημα θα τελεί υπό την γενική εποπτεία των δυο Αντιδημάρχων

Την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας με ονομασία «Σπάρτη Καθαρή & Πράσινη Πόλη» γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.

Υπεύθυνος και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπάρτης, Δημοσθένης Κακούρος.

Στη σχετική δήλωση – ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Σπάρτης, αναφέρεται στο αντικείμενο της συγκεκριμένης προσπάθειας αλλά και στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

Δύο λόγια για το σχεδιασμό μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πρωτοβουλία μας «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» και την ανάγκη για πολύ περισσότερη ανακύκλωση:
 
Ι. Όπως έχουμε εξηγήσει, η Δημοτική μας Αρχή «κληρονόμησε» το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που δυστυχώς υφίσταται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και που καμία Αρχή και κανένας Φορέας δεν έλυσε αποτελεσματικά μέχρι σήμερα!
 
Το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει για πολλούς λόγους:
1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, μακριά από ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, δάση, περιοχές natura, κλπ.
 
2. Καμιά κοινότητα δεν επιθυμεί να δεχθεί σκουπίδια στη περιοχή της.
 Κανείς δεν επιθυμεί να δεχθεί σκουπίδια στη περιοχή του.
 
3. Με το άκουσμα ότι ίσως προκύψει οποιαδήποτε πιθανότητα εναπόθεσης απορριμμάτων, ξεκινούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, οι αναστατώσεις, οι απειλές, οι καταγγελίες, οι μηνύσεις και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  
 
4. Το κόστος αποκομιδής, περισυλλογής, υγειονομικής εναπόθεσης, μεταφόρτωσης, υγειονομικής επεξεργασίας κλπ, είναι πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών. Ουσιαστικά, το κόστος των σκουπιδιών είναι στην πράξη πολύ υψηλότερο από αυτό που μπορεί να αποδεχθεί κάθε κοινωνία.
 
Ωστόσο, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!
 
ΙΙ. Είχαμε και έχουμε σχέδιο καθώς επίσης και εναλλακτικές λύσεις!
 
Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός, ήταν πως τα απορρίμματα από τον Αύγουστο και μετά - και σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων σχετικών διαβεβαιώσεων - να πήγαιναν στις υπό κατασκευή σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα, Δ. Ευρώτα (PLAN A).

Είχαμε δε «διαβεβαιώσεις» ότι από τον Αύγουστο θα λειτουργούσε και η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη στη Μεγαλόπολη.

Μετά τις συνεχείς -και δυστυχώς για πολλούς λόγους και χωρίς καμία σχετική ευθύνη του Δήμου Σπάρτης- καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Σκάλας και ύστερα από επίμονες δικές μας ενέργειες, η δεύτερη επιλογή μας, ήταν τα απορρίμματα να στέλνονται -από τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου - στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Παλαιόχουνη / Μεγαλόπολη! (PLAN Β).
 
- Επειδή όμως, υπάρχει νέα καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην τελική έγκριση των όρων της Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (αν και, όπως μας διαβεβαιώνουν, οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμες), προχωρήσαμε στη μόνη άμεσα εφικτή, πολύ προσωρινή λύση, τα απορριμματοφόρα μας να πηγαίνουν πολύ προσωρινά στον ΧΑΔΑ Αφυσσού. (PLAN C).
 
Όπως έχουμε δηλώσει, κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων έπειτα από τόσες δεκαετίες υπομονής και ανοχής, όμως η συγκεκριμένη ενέργεια θα διαρκέσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα.

Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και την υπομονή τους για λίγο ακόμα.  
 
- Σε περίπτωση που η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία, καθυστερήσει, ο σχεδιασμός μας είναι τα απορρίμματα να μεταφερθούν σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου. (PLAN D)
 
Δεδομένης της νέας αδυναμίας των Αρχών να λειτουργήσουν τη μονάδα στη Παλαιόχουνη Αρκαδίας πριν την τελική γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Υπηρεσίες, ήδη προχωράνε με το σχέδιο μεταφοράς των απορριμμάτων στον «Πύργο», τον οποίο προέκριναν σε σχέση με την Άμφισσα, έστω και αν το κόστος μεταφοράς τους (για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και των δημοτών) είναι πολύ μεγάλο. (PLAN D)
 
Όμως, η επιλογή της Άμφισσας παραμένει ανοικτή - σε περίπτωση που τελικά παρουσιαστούν απροσδόκητα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και τις τελικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις που θα απαιτηθούν στην περίπτωση του Πύργου - Τριανταφυλλιάς.
 
- Φυσικά θα διεκδικήσουμε και σχετική επιχορήγηση, αλλά το άμεσο κόστος θα είναι σημαντικό!
 
- Φυσικά συνεχίζουμε την πίεση προς όλες τις συναρμόδιες αρχές και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη - σύμφωνα με όσα μας είχαν υποσχεθεί!
 
Αυτά ήταν και είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και σε αυτά εμμένουμε!  
 
Η υγεία των δημοτών μας και η καθαριότητα του Δήμου μας, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα!
 
ΙΙΙ. Όσον αφορά και την κατάσταση στο Αφυσσού, είναι και αυτό, συνολικά, ένα από το τεράστιο πλήθος προβλημάτων που κληρονομήσαμε στα 1200 τ.χλμ. του Δήμου μας - χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισής τους και χωρίς καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, ενώ και τα οχήματα του Δήμου τα παραλάβαμε σε μαύρα χάλια, χωρίς να υπάρχει κανένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας.
 
ΙV. Όσον αφορά το ΚΔΑΥ και ίσως και τη λειτουργία ΣΜΑ στη Λακωνική Βιοενεργειακή στη Σπάρτη:
 
Μας ενδιαφέρει η άμεση συνεργασία με την Βιοενεργειακή και για το ΚΔΑΥ (εφόσον βρεθεί οικονομικός και λειτουργικός τρόπος συνεργασίας μαζί του, και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά και για Σταθμό Μεταφόρτωσης -ΣΜΑ, εφόσον θα ελάμβανε άδεια λειτουργίας - κάτι που δεν δείχνει εφικτό προς το παρόν!
 
V. Επίσης,
Ήδη εξετάζουμε την άμεση δυνατότητα λειτουργίας κινητής μονάδας κομποστοποίησης, με την ουσιαστική προώθηση του διαχωρισμού των οργανικών από τα υπόλοιπα απορρίμματα  ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και το κόστος μεταφοράς τους, ενώ σχεδιάζουμε και καμπάνια ευαισθητοποίησης των δημοτών, ώστε όλοι να συμμετέχουν περισσότερο στην ανακύκλωση και να αντιλαμβάνονται ότι όταν ανακυκλώνουν προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και τους εαυτούς τους!
 
Και φυσικά θα επιδιώξουμε την πολύ στενότερη συνεργασία με
• την ΕΕΑΑ - Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και
• τον ΕΟΑΝ - Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης
 
VI. «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ»
Εν τω μεταξύ, επειδή η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η διαχείριση απορριμμάτων και γενικότερα το περιβάλλον, αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής, με απόφαση δικιά μου και των αρμόδιων Αντιδημάρχων κ.κ. Αθανάσιου Καρλαύτη και Χρήστου Κανακάκου, ξεκινάμε μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ», με υπεύθυνο και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τον Πρόεδρο της  Κοινότητας Σπάρτης κ. Δημοσθένη Κακούρο.
 
Το όλο εγχείρημα θα τελεί υπό την γενική εποπτεία των δυο Αντιδημάρχων ενώ αντικείμενό του είναι η άμεση προώθηση θεμάτων όπως:
 
• Ανακύκλωση,
• Διαλογή στη Πηγή
• Καθαρά Πεζοδρόμια
• Κήποι και Μπαλκόνια
• Αναβλάστηση,
• Κομποστοποίηση,
• Κανονισμός Διαχείρισης Δημοτικών & Κοινόχρηστων Χώρων
• Μείωση της Παραγωγής Απορριμμάτων
• Περιποίηση Νεραντζιών, περισυλλογή τηγανελαίων,
• Καθορισμός ρευμάτων υλικών με κάδους διαφορετικών χρωμάτων ή με σακούλες διαφορετικών χρωμάτων,
• Πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ / ReWee) κλπ.

 Στην προσπάθεια αυτή θα ζητήσουμε τη συνεργασία και τη συνδρομή -εκτός φυσικά της Υπηρεσίας Καθαριότητας- και ενδεικτικά:
 
• του Εμπορικού Συλλόγου
• του Τεχνικού Επιμελητηρίου
• του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης
• του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος
• του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας= η τρίτη ηλικία θα είναι στην εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια!
• της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου
• των Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής μας!
• των Δασικών Υπηρεσιών
• του Δικτύου Ανάπτυξης των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα
• της ΕΕΑΑ - Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
• του ΕΟΑΝ - Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης
• των δημοτών μας
• της Έφης Τριτοπούλου, Χημικού Μηχανικού, Μέλους της ομάδας που συνέταξε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης, και εκπρόσωπος της NoWaste21.
 
Για να πετύχει όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να συνδράμουμε!

Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

VII. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά:
-Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Θανάση Καρλαύτη
-Τον Ειδικό Σύμβουλο, Ιωάννη Ράλλη
-Την Νομική μας Σύμβουλο, Ολυμπία Μαγγιώρου
-Τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Σταύρο Νικολέτο  
… γιατί εδώ και πολλές εβδομάδες προσπαθούν να δρομολογήσουν τις καλύτερες λύσεις!
 
Και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους εργαζόμενους -και είναι πολλοί- στην υπηρεσία Καθαριότητας που με πολύ φιλότιμο, αυταπάρνηση και πολλές ώρες και υπερωρίες έσπευσαν να καθαρίσουν τη πόλη μας, παρά τα εμπόδια που κάποιοι έβαλαν μπροστά τους!
 
Τους αξίζουν πολλές ευχαριστίες και πολλά εύγε!

Την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας με ονομασία «Σπάρτη Καθαρή & Πράσινη Πόλη» γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.

Υπεύθυνος και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπάρτης, Δημοσθένης Κακούρος.

Στη σχετική δήλωση – ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Σπάρτης, αναφέρεται στο αντικείμενο της συγκεκριμένης προσπάθειας αλλά και στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

Δύο λόγια για το σχεδιασμό μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πρωτοβουλία μας «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» και την ανάγκη για πολύ περισσότερη ανακύκλωση:
 
Ι. Όπως έχουμε εξηγήσει, η Δημοτική μας Αρχή «κληρονόμησε» το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που δυστυχώς υφίσταται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και που καμία Αρχή και κανένας Φορέας δεν έλυσε αποτελεσματικά μέχρι σήμερα!
 
Το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει για πολλούς λόγους:
1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, μακριά από ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, δάση, περιοχές natura, κλπ.
 
2. Καμιά κοινότητα δεν επιθυμεί να δεχθεί σκουπίδια στη περιοχή της.
 Κανείς δεν επιθυμεί να δεχθεί σκουπίδια στη περιοχή του.
 
3. Με το άκουσμα ότι ίσως προκύψει οποιαδήποτε πιθανότητα εναπόθεσης απορριμμάτων, ξεκινούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, οι αναστατώσεις, οι απειλές, οι καταγγελίες, οι μηνύσεις και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  
 
4. Το κόστος αποκομιδής, περισυλλογής, υγειονομικής εναπόθεσης, μεταφόρτωσης, υγειονομικής επεξεργασίας κλπ, είναι πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών. Ουσιαστικά, το κόστος των σκουπιδιών είναι στην πράξη πολύ υψηλότερο από αυτό που μπορεί να αποδεχθεί κάθε κοινωνία.
 
Ωστόσο, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!
 
ΙΙ. Είχαμε και έχουμε σχέδιο καθώς επίσης και εναλλακτικές λύσεις!
 
Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός, ήταν πως τα απορρίμματα από τον Αύγουστο και μετά - και σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων σχετικών διαβεβαιώσεων - να πήγαιναν στις υπό κατασκευή σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα, Δ. Ευρώτα (PLAN A).

Είχαμε δε «διαβεβαιώσεις» ότι από τον Αύγουστο θα λειτουργούσε και η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη στη Μεγαλόπολη.

Μετά τις συνεχείς -και δυστυχώς για πολλούς λόγους και χωρίς καμία σχετική ευθύνη του Δήμου Σπάρτης- καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Σκάλας και ύστερα από επίμονες δικές μας ενέργειες, η δεύτερη επιλογή μας, ήταν τα απορρίμματα να στέλνονται -από τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου - στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Παλαιόχουνη / Μεγαλόπολη! (PLAN Β).
 
- Επειδή όμως, υπάρχει νέα καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην τελική έγκριση των όρων της Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (αν και, όπως μας διαβεβαιώνουν, οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμες), προχωρήσαμε στη μόνη άμεσα εφικτή, πολύ προσωρινή λύση, τα απορριμματοφόρα μας να πηγαίνουν πολύ προσωρινά στον ΧΑΔΑ Αφυσσού. (PLAN C).
 
Όπως έχουμε δηλώσει, κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων έπειτα από τόσες δεκαετίες υπομονής και ανοχής, όμως η συγκεκριμένη ενέργεια θα διαρκέσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα.

Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και την υπομονή τους για λίγο ακόμα.  
 
- Σε περίπτωση που η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία, καθυστερήσει, ο σχεδιασμός μας είναι τα απορρίμματα να μεταφερθούν σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου. (PLAN D)
 
Δεδομένης της νέας αδυναμίας των Αρχών να λειτουργήσουν τη μονάδα στη Παλαιόχουνη Αρκαδίας πριν την τελική γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι Υπηρεσίες, ήδη προχωράνε με το σχέδιο μεταφοράς των απορριμμάτων στον «Πύργο», τον οποίο προέκριναν σε σχέση με την Άμφισσα, έστω και αν το κόστος μεταφοράς τους (για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και των δημοτών) είναι πολύ μεγάλο. (PLAN D)
 
Όμως, η επιλογή της Άμφισσας παραμένει ανοικτή - σε περίπτωση που τελικά παρουσιαστούν απροσδόκητα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και τις τελικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις που θα απαιτηθούν στην περίπτωση του Πύργου - Τριανταφυλλιάς.
 
- Φυσικά θα διεκδικήσουμε και σχετική επιχορήγηση, αλλά το άμεσο κόστος θα είναι σημαντικό!
 
- Φυσικά συνεχίζουμε την πίεση προς όλες τις συναρμόδιες αρχές και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη - σύμφωνα με όσα μας είχαν υποσχεθεί!
 
Αυτά ήταν και είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και σε αυτά εμμένουμε!  
 
Η υγεία των δημοτών μας και η καθαριότητα του Δήμου μας, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα!
 
ΙΙΙ. Όσον αφορά και την κατάσταση στο Αφυσσού, είναι και αυτό, συνολικά, ένα από το τεράστιο πλήθος προβλημάτων που κληρονομήσαμε στα 1200 τ.χλμ. του Δήμου μας - χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισής τους και χωρίς καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, ενώ και τα οχήματα του Δήμου τα παραλάβαμε σε μαύρα χάλια, χωρίς να υπάρχει κανένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας.
 
ΙV. Όσον αφορά το ΚΔΑΥ και ίσως και τη λειτουργία ΣΜΑ στη Λακωνική Βιοενεργειακή στη Σπάρτη:
 
Μας ενδιαφέρει η άμεση συνεργασία με την Βιοενεργειακή και για το ΚΔΑΥ (εφόσον βρεθεί οικονομικός και λειτουργικός τρόπος συνεργασίας μαζί του, και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά και για Σταθμό Μεταφόρτωσης -ΣΜΑ, εφόσον θα ελάμβανε άδεια λειτουργίας - κάτι που δεν δείχνει εφικτό προς το παρόν!
 
V. Επίσης,
Ήδη εξετάζουμε την άμεση δυνατότητα λειτουργίας κινητής μονάδας κομποστοποίησης, με την ουσιαστική προώθηση του διαχωρισμού των οργανικών από τα υπόλοιπα απορρίμματα  ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και το κόστος μεταφοράς τους, ενώ σχεδιάζουμε και καμπάνια ευαισθητοποίησης των δημοτών, ώστε όλοι να συμμετέχουν περισσότερο στην ανακύκλωση και να αντιλαμβάνονται ότι όταν ανακυκλώνουν προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και τους εαυτούς τους!
 
Και φυσικά θα επιδιώξουμε την πολύ στενότερη συνεργασία με
• την ΕΕΑΑ - Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και
• τον ΕΟΑΝ - Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης
 
VI. «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ»
Εν τω μεταξύ, επειδή η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η διαχείριση απορριμμάτων και γενικότερα το περιβάλλον, αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής, με απόφαση δικιά μου και των αρμόδιων Αντιδημάρχων κ.κ. Αθανάσιου Καρλαύτη και Χρήστου Κανακάκου, ξεκινάμε μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία «ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΘΑΡΗ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ», με υπεύθυνο και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τον Πρόεδρο της  Κοινότητας Σπάρτης κ. Δημοσθένη Κακούρο.
 
Το όλο εγχείρημα θα τελεί υπό την γενική εποπτεία των δυο Αντιδημάρχων ενώ αντικείμενό του είναι η άμεση προώθηση θεμάτων όπως:
 
• Ανακύκλωση,
• Διαλογή στη Πηγή
• Καθαρά Πεζοδρόμια
• Κήποι και Μπαλκόνια
• Αναβλάστηση,
• Κομποστοποίηση,
• Κανονισμός Διαχείρισης Δημοτικών & Κοινόχρηστων Χώρων
• Μείωση της Παραγωγής Απορριμμάτων
• Περιποίηση Νεραντζιών, περισυλλογή τηγανελαίων,
• Καθορισμός ρευμάτων υλικών με κάδους διαφορετικών χρωμάτων ή με σακούλες διαφορετικών χρωμάτων,
• Πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ / ReWee) κλπ.

 Στην προσπάθεια αυτή θα ζητήσουμε τη συνεργασία και τη συνδρομή -εκτός φυσικά της Υπηρεσίας Καθαριότητας- και ενδεικτικά:
 
• του Εμπορικού Συλλόγου
• του Τεχνικού Επιμελητηρίου
• του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης
• του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος
• του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας= η τρίτη ηλικία θα είναι στην εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια!
• της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου
• των Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων και Σωματείων της περιοχής μας!
• των Δασικών Υπηρεσιών
• του Δικτύου Ανάπτυξης των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα
• της ΕΕΑΑ - Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
• του ΕΟΑΝ - Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης
• των δημοτών μας
• της Έφης Τριτοπούλου, Χημικού Μηχανικού, Μέλους της ομάδας που συνέταξε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης, και εκπρόσωπος της NoWaste21.
 
Για να πετύχει όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να συνδράμουμε!

Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

VII. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά:
-Τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Θανάση Καρλαύτη
-Τον Ειδικό Σύμβουλο, Ιωάννη Ράλλη
-Την Νομική μας Σύμβουλο, Ολυμπία Μαγγιώρου
-Τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Σταύρο Νικολέτο  
… γιατί εδώ και πολλές εβδομάδες προσπαθούν να δρομολογήσουν τις καλύτερες λύσεις!
 
Και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους εργαζόμενους -και είναι πολλοί- στην υπηρεσία Καθαριότητας που με πολύ φιλότιμο, αυταπάρνηση και πολλές ώρες και υπερωρίες έσπευσαν να καθαρίσουν τη πόλη μας, παρά τα εμπόδια που κάποιοι έβαλαν μπροστά τους!
 
Τους αξίζουν πολλές ευχαριστίες και πολλά εύγε!

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

images Αυτοδιοίκηση
06-05-2022

Μας «τρολάρετε» κ. Δούκα…