Η Μαριάννα Μοίρα, γραμματέας της ΚΟΒ Σπάρτης, άνοιξε την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο Τριαντάφυλλος Ζάβαλης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου. Η συγγραφέας, γεννημένη το 1932 στο Γύθειο, περιγράφει τη ζωή στα χωριά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Αντίστασης, τη δράση του πατέρα της, Μήτσου Κοττή, στον ΔΣΕ, και την προσωπική της εμπλοκή στον αγώνα. Σημαντικοί σταθμοί της αφήγησης είναι η σύλληψή της, η απόπειρα δολοφονίας, η καταδίκη της σε ισόβια και η πολυετής φυλάκισή της σε διάφορες γυναικείες φυλακές της χώρας. Το έργο κλείνει με τις πρώτες στιγμές της ελευθερίας της και τη διαρκή στράτευσή της στο ΚΚΕ.
Ο κ. Ζάβαλης υπογράμμισε τη σταθερή και ακατάβλητη στάση της Αθηνάς, παρά τις αντιξοότητες. Η διαλεκτική σύνδεση της προσωπικής εμπειρίας με τη μαρξιστική σκέψη ανέδειξε τη μεταμόρφωση ενός 15χρονου κοριτσιού σε πρωτοπόρα γυναίκα αγωνίστρια και κομμουνίστρια.
Η ίδια η συγγραφέας τόνισε στην ομιλία της πως δεν είχε σκοπό να γράψει ιστορία, αλλά να καταγράψει τη ζωή της όπως τη βίωσε, για χάρη της νεολαίας και των εγγονών της. Μίλησε για τις ηρωικές στιγμές που έζησε στον Πάρνωνα με τον ΔΣΕ, στιγμές που παραμένουν «φάρος μνήμης και ψυχής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η βραδιά έκλεισε με ένα συγκινητικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, με αποσπάσματα του βιβλίου, ποιήματα, τραγούδια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, με τη συμμετοχή της Βιολέτας Καρούτσου, του Βασίλη Γκεοργκίεφ, και των Γιώργη και Νίκου Κόκκορη.
Το άρθρο έχει δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ της APELA



