notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Η Λακωνία και η Σπάρτη συμμετέχουν στη Γενική Απεργία της 6ης Απριλίου

slider_image
04-04-2022

Με επίκεντρο το κύμα ακρίβειας, τους χαμηλούς μισθούς και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, το απεργιακό κάλεσμα Σωματείων και Συνδικάτων

Στον παλμό της απεργιακής κινητοποίησης της 6ης Απρίλη βρίσκεται η Λακωνία και η Σπάρτη. Συνδικάτα, σωματεία και σύλλογοι καλούν για συμμετοχή στην Γενική Απεργία την κοινωνία της πόλης για δυναμική παρουσία στη διαδήλωση και τις συγκεντρώσεις.

Βασικά και κοινά αιτήματα έχουν:
- την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας σε αγαθά, καύσιμα και ενέργεια
- την αύξηση των μισθών και συντάξεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των νοικοκυριών
- μέτρα μείωσης της ανεργίας και στήριξης οικονομικά ασθενέστερων
- απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναλυτικά τα καλέσματα:


Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας

Σταματήστε τον πόλεμο

Σε αυτές τις τραγικές στιγμές στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και καταγγέλλουμε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Προσευχόμαστε η βαρβαρότητα του πολέμου να σταματήσει και να επικρατήσει η Ειρήνη παντού

Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας ΑΔΕΔΥ

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν στην Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου 2022.

Καλούν

Τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες και τους συνταξιούχους της Λακωνίας να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να δώσουν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση ,που θα γίνει  στο Πάρκο ΟΤΕ στις 6 Απριλίου 2022 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 πμ .

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
                                    
Διεκδικούμε – απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δικαίους όρους αμοιβής και εργασίας σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Λέμε ΟΧΙ στην φτωχοποίηση
Λέμε ΟΧΙ στην Ανεργία
Λέμε ΟΧΙ στην Εκμετάλλευση

- Άμεση προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης), κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, μέσω της επαναφοράς του προσδιορισμού του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
- Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
- Απορρόφηση όλης της αύξησης στην ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, από τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών

Τίποτα δεν θα μας χαρίσουν το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή ζωή, με τους αγώνες μας, θα το κατακτήσουμε.

Όλες και όλοι στην Πανελλαδική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου 2022.
Και στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Πάρκο ΟΤΕ Σπάρτης και ώρα 11:00 πμ.


• Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας

Στην απεργία στις 6 Απρίλη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλος ο λαός να βροντοφωνάξει με όλη του τη δύναμη ΟΧΙ στην ακρίβεια, στη φτωχοποίηση, την ανεργία. ΟΧΙ στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 
Απαιτούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Και όχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας.  Δεν μπορεί το 2022 μόνο για τον λογαριασμό του ρεύματος να θέλεις ένα μισθό.

Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε από τη δουλειά μας που μας τα κλέψατε όσοι μέχρι σήμερα κυβερνήσατε. Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας.

Αρκετά έχετε ταλαιπωρήσει τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου με τις κοροϊδίες σας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις στημένες αντιπαραθέσεις σας για να εξαγοράζετε ψήφους και θύματα σε κάθε εκλογές για να συνεχίζετε την δική μας καταστροφή, παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο ψηφίζοντας όλοι σας μνημόνια και νόμους εναντίον μας.

Πριν από 2 χρόνια βαφτίσατε την μάχη ενάντια στην πανδημία ως "πόλεμο ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό". Η πολιτική σας είναι ο πραγματικός εχθρός που άφησε ανυπεράσπιστο τον λαό στον "πόλεμο με την πανδημία". Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της υγείας με "νοσοκομεία επιχειρήσεις" με μορφή ΝΠΙΔ όπως το νέο νοσοκομείο Σπάρτης με τον "ασθενή πελάτη" και τον εργαζόμενο λάστιχο.

Έρχεται θύελλα.

Τώρα μαζί με όλα τα άλλα ζούμε έναν καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει, και να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Σε αυτόν τον άδικο και καταστροφικό πόλεμο είμαστε με το λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και όλων των χωρών.

Συνεχίζουμε σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο με μαζική συμμετοχή και δράση μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή που ζούμε και  τα νέα μέτρα που μαγειρεύονται για να ολοκληρωθεί.

Διεκδικούμε:
- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
- Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στη Σπάρτη την Τετάρτη
6 Απριλίου στις 11:00 πμ. στο Πάρκο του ΟΤΕ


• Ομάδα Γυναικών Σπάρτης

Όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα εναντία στην εμπλοκή της χωράς μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας κόντρα στην πολιτική της ακριβείας, της φτώχειας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα  

Εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη, νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)) σε καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απριλίου στην Σπάρτη στις 11π.μ. στο Πάρκο ΟΤΕ.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας!

Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην Ε-FOOD, στα Πετρέλαια Καβάλας, στα μπλόκα των αγροτών, σε κάθε χώρο που φούντωσε το προηγούμενο διάστημα η φωτιά της διεκδίκησης. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Βροντοφωνάζουμε όλες μαζί όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας εμπλέκει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στο έδαφος της Ουκρανίας. Στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα  ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε καμία ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που βιώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και της προσφυγιάς και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο.

Βροντοφωνάζουμε όλες μαζί όχι στον διαρκή και ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε σε κάθε πλευρά της ζωής μας!

Δεν ανεχόμαστε να ματώνουμε για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και σπρώχνουν τη χώρα στην πολεμική εμπλοκή.

Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο που μας κήρυξαν και μας οδηγεί:

- Στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στη δουλειά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με όλο πιο μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας και προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας στους χώρους δουλειάς.
- Στη ζωή – λάστιχο με τα σπαστά, ακανόνιστα, ή εξουθενωτικά ωράρια, την τηλεργασία, που εξαφανίζουν τον ελεύθερο μας χρόνο, που τσακίζουν στην σωματική και ψυχική μας υγεία, που κατακερματίζουν την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή.  
- Στον εφιάλτη της ακρίβειας, που έγινε ακόμα πιο βάρβαρος με τον πόλεμο, και τσακίζει το εισόδημά μας, με τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τους απλησίαστους λογαριασμούς ενέργειας.
- Στην ανασφάλεια για την υγεία μας με τα γονατισμένα νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, στη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Επιχειρήσεις.

Μπροστά στον ανελέητο βομβαρδισμό τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τη δική μας αντεπίθεση. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε αγωνιστική διεκδίκηση για όσα μας ανήκουν  και μας στερούν  ΝΑΤΟ,  Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις.

Ο αγώνας μας σήμερα έχει αξία για τη ζωή μας,
Για το μέλλον των παιδιών μας.

Απαιτούμε:
- Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
- Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας - Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
- Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων.
- Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
- Κατάργηση  του  Ειδικού  Φόρου  Κατανάλωσης και  του ΦΠΑ  σε  πετρέλαιο, βενζίνη,  φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
- Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα  στην πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Δωρεάν Rapid Tests για όλο τον λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και στην ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.
- Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων-Να μην μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Η κυβέρνηση, αφού εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, «επενδύει» στον πόλεμο για την καταλήστευση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές μας και κάποιοι λίγοι κι εκλεκτοί θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε Υγεία και Παιδεία. Καμία αξιολόγηση/χειραγώγηση των εργαζομένων. Καμία δίωξη σε απεργούς. Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που νομιμοποιεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας.

Όχι στον πόλεμο – καμιά εμπλοκή της Ελλάδας
Καλούμε τα μελή μας να συμμετέχουν στη γενική απεργία
Τέταρτη 6 Απριλίου 2022
Συγκέντρωση: πάρκο του ΟΤΕ Σπάρτης στις 11 το πρωί.


• Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας - Ο.Ε.Β.Ε.Λ.

Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, καυσίμων, πρώτων υλών και προϊόντων, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας, που απομειώνει δραματικά τα εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή μόνο το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μετρό για τη συγκράτησή του. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον οι οφειλές των επιχειρήσεων αυξάνονται, ιδίως εκείνων που κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσσώρευσαν υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση λήψης αποτελεσματικών μέτρων έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας, καθώς και όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της Λακωνίας να συμμετάσχουν στη Συγκέντρωση της Σπάρτης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022 στις 11 το πρωί στο ΠΑΡΚΟ ΟΤΕ· ώστε από κοινού με τους εργατοϋπαλλήλους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, εκεί, καθώς και στην Πορεία Διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, να απαιτήσουμε μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση.

Τα βασικά αιτήματα που προτάσσουμε για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:
- Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης
- Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.  
- Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.

Στον παλμό της απεργιακής κινητοποίησης της 6ης Απρίλη βρίσκεται η Λακωνία και η Σπάρτη. Συνδικάτα, σωματεία και σύλλογοι καλούν για συμμετοχή στην Γενική Απεργία την κοινωνία της πόλης για δυναμική παρουσία στη διαδήλωση και τις συγκεντρώσεις.

Βασικά και κοινά αιτήματα έχουν:
- την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας σε αγαθά, καύσιμα και ενέργεια
- την αύξηση των μισθών και συντάξεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των νοικοκυριών
- μέτρα μείωσης της ανεργίας και στήριξης οικονομικά ασθενέστερων
- απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναλυτικά τα καλέσματα:


Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας

Σταματήστε τον πόλεμο

Σε αυτές τις τραγικές στιγμές στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και καταγγέλλουμε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Προσευχόμαστε η βαρβαρότητα του πολέμου να σταματήσει και να επικρατήσει η Ειρήνη παντού

Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας ΑΔΕΔΥ

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν στην Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου 2022.

Καλούν

Τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημοσίου, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες και τους συνταξιούχους της Λακωνίας να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να δώσουν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση ,που θα γίνει  στο Πάρκο ΟΤΕ στις 6 Απριλίου 2022 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 πμ .

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
                                    
Διεκδικούμε – απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δικαίους όρους αμοιβής και εργασίας σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Λέμε ΟΧΙ στην φτωχοποίηση
Λέμε ΟΧΙ στην Ανεργία
Λέμε ΟΧΙ στην Εκμετάλλευση

- Άμεση προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης), κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, μέσω της επαναφοράς του προσδιορισμού του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
- Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
- Απορρόφηση όλης της αύξησης στην ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, από τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών

Τίποτα δεν θα μας χαρίσουν το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή ζωή, με τους αγώνες μας, θα το κατακτήσουμε.

Όλες και όλοι στην Πανελλαδική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Απριλίου 2022.
Και στη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Πάρκο ΟΤΕ Σπάρτης και ώρα 11:00 πμ.


• Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας

Στην απεργία στις 6 Απρίλη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλος ο λαός να βροντοφωνάξει με όλη του τη δύναμη ΟΧΙ στην ακρίβεια, στη φτωχοποίηση, την ανεργία. ΟΧΙ στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 
Απαιτούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Και όχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας.  Δεν μπορεί το 2022 μόνο για τον λογαριασμό του ρεύματος να θέλεις ένα μισθό.

Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε από τη δουλειά μας που μας τα κλέψατε όσοι μέχρι σήμερα κυβερνήσατε. Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας.

Αρκετά έχετε ταλαιπωρήσει τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου με τις κοροϊδίες σας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις στημένες αντιπαραθέσεις σας για να εξαγοράζετε ψήφους και θύματα σε κάθε εκλογές για να συνεχίζετε την δική μας καταστροφή, παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο ψηφίζοντας όλοι σας μνημόνια και νόμους εναντίον μας.

Πριν από 2 χρόνια βαφτίσατε την μάχη ενάντια στην πανδημία ως "πόλεμο ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό". Η πολιτική σας είναι ο πραγματικός εχθρός που άφησε ανυπεράσπιστο τον λαό στον "πόλεμο με την πανδημία". Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της υγείας με "νοσοκομεία επιχειρήσεις" με μορφή ΝΠΙΔ όπως το νέο νοσοκομείο Σπάρτης με τον "ασθενή πελάτη" και τον εργαζόμενο λάστιχο.

Έρχεται θύελλα.

Τώρα μαζί με όλα τα άλλα ζούμε έναν καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει, και να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Σε αυτόν τον άδικο και καταστροφικό πόλεμο είμαστε με το λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και όλων των χωρών.

Συνεχίζουμε σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνο με μαζική συμμετοχή και δράση μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή που ζούμε και  τα νέα μέτρα που μαγειρεύονται για να ολοκληρωθεί.

Διεκδικούμε:
- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
- Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στη Σπάρτη την Τετάρτη
6 Απριλίου στις 11:00 πμ. στο Πάρκο του ΟΤΕ


• Ομάδα Γυναικών Σπάρτης

Όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα εναντία στην εμπλοκή της χωράς μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας κόντρα στην πολιτική της ακριβείας, της φτώχειας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα  

Εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη, νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)) σε καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απριλίου στην Σπάρτη στις 11π.μ. στο Πάρκο ΟΤΕ.

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας!

Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στην Ε-FOOD, στα Πετρέλαια Καβάλας, στα μπλόκα των αγροτών, σε κάθε χώρο που φούντωσε το προηγούμενο διάστημα η φωτιά της διεκδίκησης. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Βροντοφωνάζουμε όλες μαζί όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μας εμπλέκει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στο έδαφος της Ουκρανίας. Στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα  ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε καμία ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που βιώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου και της προσφυγιάς και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο.

Βροντοφωνάζουμε όλες μαζί όχι στον διαρκή και ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε σε κάθε πλευρά της ζωής μας!

Δεν ανεχόμαστε να ματώνουμε για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και σπρώχνουν τη χώρα στην πολεμική εμπλοκή.

Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο που μας κήρυξαν και μας οδηγεί:

- Στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στη δουλειά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με όλο πιο μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας και προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας στους χώρους δουλειάς.
- Στη ζωή – λάστιχο με τα σπαστά, ακανόνιστα, ή εξουθενωτικά ωράρια, την τηλεργασία, που εξαφανίζουν τον ελεύθερο μας χρόνο, που τσακίζουν στην σωματική και ψυχική μας υγεία, που κατακερματίζουν την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή.  
- Στον εφιάλτη της ακρίβειας, που έγινε ακόμα πιο βάρβαρος με τον πόλεμο, και τσακίζει το εισόδημά μας, με τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τους απλησίαστους λογαριασμούς ενέργειας.
- Στην ανασφάλεια για την υγεία μας με τα γονατισμένα νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό. Στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, στη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Επιχειρήσεις.

Μπροστά στον ανελέητο βομβαρδισμό τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τη δική μας αντεπίθεση. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε αγωνιστική διεκδίκηση για όσα μας ανήκουν  και μας στερούν  ΝΑΤΟ,  Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις.

Ο αγώνας μας σήμερα έχει αξία για τη ζωή μας,
Για το μέλλον των παιδιών μας.

Απαιτούμε:
- Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
- Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας - Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
- Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων.
- Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
- Κατάργηση  του  Ειδικού  Φόρου  Κατανάλωσης και  του ΦΠΑ  σε  πετρέλαιο, βενζίνη,  φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
- Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα  στην πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Δωρεάν Rapid Tests για όλο τον λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και στην ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.
- Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων-Να μην μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Η κυβέρνηση, αφού εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, «επενδύει» στον πόλεμο για την καταλήστευση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές μας και κάποιοι λίγοι κι εκλεκτοί θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε Υγεία και Παιδεία. Καμία αξιολόγηση/χειραγώγηση των εργαζομένων. Καμία δίωξη σε απεργούς. Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που νομιμοποιεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας.

Όχι στον πόλεμο – καμιά εμπλοκή της Ελλάδας
Καλούμε τα μελή μας να συμμετέχουν στη γενική απεργία
Τέταρτη 6 Απριλίου 2022
Συγκέντρωση: πάρκο του ΟΤΕ Σπάρτης στις 11 το πρωί.


• Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας - Ο.Ε.Β.Ε.Λ.

Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Η ραγδαία αύξηση, ιδίως των τιμών ενέργειας, καυσίμων, πρώτων υλών και προϊόντων, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθίσταται αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι της καλπάζουσας ακρίβειας, που απομειώνει δραματικά τα εισοδήματα και κατ’ επέκταση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή μόνο το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μετρό για τη συγκράτησή του. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον οι οφειλές των επιχειρήσεων αυξάνονται, ιδίως εκείνων που κατά τη διάρκεια της πανδημίας συσσώρευσαν υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση λήψης αποτελεσματικών μέτρων έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας, καθώς και όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους της Λακωνίας να συμμετάσχουν στη Συγκέντρωση της Σπάρτης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022 στις 11 το πρωί στο ΠΑΡΚΟ ΟΤΕ· ώστε από κοινού με τους εργατοϋπαλλήλους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, εκεί, καθώς και στην Πορεία Διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, να απαιτήσουμε μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των συνεπειών από την τρέχουσα κρίση.

Τα βασικά αιτήματα που προτάσσουμε για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι:
- Πλαφόν στις τιμές ενέργειες και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης
- Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.  
- Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διακράτηση των θέσεων εργασίας.

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image

images Κοινωνική Δραστηριότητα
31-05-2022

Νέο Δ.Σ. για την Ε.Ο.Δ. Λακωνίας

images Κοινωνική Δραστηριότητα
16-05-2022

Ορκίζονται τα νέα μέλη στον Ε.Ε.Σ. Σπάρτης

images Κοινωνική Δραστηριότητα
10-05-2022

Νέο Δ.Σ. για το ΚΤΕΛ Λακωνίας Α.Ε.