notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Σε ελαιοποίηση και φέτος οι ελιές Καλαμών αν δεν ανέβει η τιμή

slider_image
02-07-2021

«Οι παραγωγοί έχοντας ως πιλότο το περσινό παράδειγμα είναι και φέτος διατεθειμένοι να σπρώξουν στην ελαιοποίηση ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οικονομικά»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos.gr «Νέα δεδομένα στην αγορά της ελιάς Καλαμών φαίνεται να δημιουργούνται τη νέα σεζόν, ως αποτέλεσμα της δραστικής ελαχιστοποίησης των αποθεμάτων (σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο), της διαφαινόμενης μεγάλης μείωσης της παραγωγής της νέας χρονιάς (2021-2022), σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης παγκοσμίως, μετά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού. Οι παραγωγοί, πάντως, έχοντας ως πιλότο το περσινό παράδειγμα είναι και φέτος διατεθειμένοι να σπρώξουν στην ελαιοποίηση ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οικονομικά.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέλιος Μιχαλούτσος, ελαιοπαραγωγός από το Γεράκι Λακωνίας και μέλος στον τοπικό Συνεταιρισμό, σε επίπεδο Λακωνίας, τα αποθέματα στα χέρια των παραγωγών και των μεσιτών δεν φαίνεται να είναι πάνω από 6.000 - 7.000 τόνους, εκ των οποίων οι 5.000 εντοπίζονται στο Γεράκι. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο, πέρσι, τέτοια εποχή τα αποθέματα στη Λακωνία ήταν σαφώς πάνω από 10.000 τόνους, ενώ τώρα οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο γίνονται πλέον πράξεις στα 200 κομμάτια με 1,20 και 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ πράξη έγινε και με 1,10 στην περιοχή σκούπα για ελιές έως 280 κομμάτια. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και με άλλους παραγωγούς της περιοχής Λακωνίας, αν δεν υπάρξει και φέτος μια ικανοποιητική τιμή, ένα μεγάλο μέρος της εσοδείας, θα καταλήξει για ελαιοποίηση, όπως έγινε πέρσι. Όπως εξάλλου εκτιμά ο κ. Μιχαλούτσος, η παραγωγή της νέας σεζόν θα είναι μειωμένη κατά 50-70% από πέρσι».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos.gr «Νέα δεδομένα στην αγορά της ελιάς Καλαμών φαίνεται να δημιουργούνται τη νέα σεζόν, ως αποτέλεσμα της δραστικής ελαχιστοποίησης των αποθεμάτων (σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο), της διαφαινόμενης μεγάλης μείωσης της παραγωγής της νέας χρονιάς (2021-2022), σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης παγκοσμίως, μετά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού. Οι παραγωγοί, πάντως, έχοντας ως πιλότο το περσινό παράδειγμα είναι και φέτος διατεθειμένοι να σπρώξουν στην ελαιοποίηση ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οικονομικά.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέλιος Μιχαλούτσος, ελαιοπαραγωγός από το Γεράκι Λακωνίας και μέλος στον τοπικό Συνεταιρισμό, σε επίπεδο Λακωνίας, τα αποθέματα στα χέρια των παραγωγών και των μεσιτών δεν φαίνεται να είναι πάνω από 6.000 - 7.000 τόνους, εκ των οποίων οι 5.000 εντοπίζονται στο Γεράκι. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο, πέρσι, τέτοια εποχή τα αποθέματα στη Λακωνία ήταν σαφώς πάνω από 10.000 τόνους, ενώ τώρα οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο γίνονται πλέον πράξεις στα 200 κομμάτια με 1,20 και 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ πράξη έγινε και με 1,10 στην περιοχή σκούπα για ελιές έως 280 κομμάτια. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και με άλλους παραγωγούς της περιοχής Λακωνίας, αν δεν υπάρξει και φέτος μια ικανοποιητική τιμή, ένα μεγάλο μέρος της εσοδείας, θα καταλήξει για ελαιοποίηση, όπως έγινε πέρσι. Όπως εξάλλου εκτιμά ο κ. Μιχαλούτσος, η παραγωγή της νέας σεζόν θα είναι μειωμένη κατά 50-70% από πέρσι».

Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image