notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

«Η σωστή περιποίηση του δέρματος»

slider_image
24-04-2020

Τύποι δέρματος - Περιποίηση προσώπου και σώματος

Γράφουν η Θάλεια Μαρία Γούτου, Κοσμετολόγος / Αισθητικός & η Μαρία Γιαννακοπούλου, Αισθητικός του εργαστηρίου παραγωγής φυσικών καλλυντικών Elixir Beaute Secrets by TMG και θεραπεύτριες του κέντρου αισθητικής Elixir Beaute

Υπάρχουν τέσσερις τύποι δέρματος τα μικτά, τα κανονικά, τα λιπαρά και τα ξηρά. Για να περιποιηθούμε σωστά το δέρμα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τι τύπο δέρματος έχουμε και να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες το κατατάσσουν στην εκάστοτε κατηγορία ώστε να μπορούμε να του παρέχουμε την ανάλογη σωστή περιποίηση και φροντίδα. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα ευαίσθητα και τα αφυδατωμένα δέρματα δεν είναι τύποι δέρματος παρά είναι ορισμοί οι οποίοι μας εξηγούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα.

Η σωστή διατροφή και το νερό είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εκ των έσω φροντίδα του δέρματός μας. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η εξωτερική φροντίδα η οποία μπορεί να γίνει πολύ εύκολη εάν εμπιστευτούμε τους ειδικούς οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι ώστε να μας μάθουν ποια είναι τα σωστά βήματα και φυσικά τα κατάλληλα προϊόντα.

Αφού λοιπόν βρούμε τα σωστά προϊόντα ακολουθούμε μία ρουτίνα η οποία είναι ίδια για όλους τους τύπους δέρματος.

Οι τύποι δέρματος αναλυτικότερα

Το κανονικό δέρμα είναι και το πιο σπάνιο. Είναι υγιές, με χαρακτηριστική ισορροπία, έλλειψη ξηρότητας ή λιπαρότητας, ικανοποιητικό πάχος, σωστή περιεκτικότητα σε νερό και φυσιολογικό pH.

Το ξηρό δέρμα έχει έλλειψη θρέψης και νερού με αποτέλεσμα να έχει θαμπή όψη, έλλειψη ελαστικότητας που προκαλεί τάση για ρυτίδες, να είναι τραχύ, όπως επίσης να είναι και επιρρεπές σε δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις, για αυτό συνήθως είναι και ευαίσθητο. Εδώ μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό, και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό (φρούτα και λαχανικά) για το δέρμα μας, αλλά και για τον οργανισμό μας, αφού η επιφάνεια του δέρματός συγκρατεί περίπου το 20% του νερού του σώματός μας. Συστατικά του δέρματος όπως τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες σχηματίζουν ένα «τοίχωμα» που συγκρατεί το νερό. Αν αυτό φθαρεί, το δέρμα σας αφυδατώνεται. Η αποδυναμωμένη ασπίδα προστασίας του δέρματος επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία, οπότε το ξηρό δέρμα επιτρέπει στην υγρασία να εξατμιστεί, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξηρό και να χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Το θετικό σε ένα ξηρό δέρμα είναι ότι λόγω της έλλειψης λιπαρότητας δεν δημιουργεί ιδιαίτερα μαύρα στίγματα, δεν έχει διεσταλμένους πόρους και δεν έχει βάρος οπότε δεν παρουσιάζει τόσο εύκολα χαλάρωση.

Το λιπαρό δέρμα είναι πιο παχύ με ανοιχτούς πόρους, λιπαρή υφή και μπορεί να παρουσιάζει ακόμα και διεσταλμένους πόρους και έντονη γυαλάδα λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος. Με την πάροδο του χρόνου αποκτά λιγότερες ρυτίδες χάρη στην καλύτερη ελαστικότητα που έχει, αλλά πιο έντονη χαλάρωση λόγω του βάρους του. Κατά την περίοδο της εφηβείας συναντάται ακόμα πιο έντονη σμηγματόρροια η οποία συνοδεύεται συχνά από ακμή και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδική αγωγή και παρακολούθηση από δερματολόγο και αισθητικό.

Το μεικτό δέρμα είναι συνδυασμός του κανονικού και του λιπαρού στο ίδιο πρόσωπο. Οι λιπαρές περιοχές είναι συνήθως οι ρινοπαριεκές αύλακες, το μέτωπο και το πηγούνι (γνωστά ως ζώνη Τ) ενώ οι πιο ξηρές είναι τα μάγουλα, τα ζυγωματικά, οι κρόταφοι, ο λαιμός και η περιοχή γύρω από τα μάτια.

Ημερήσια περιποίηση: Τα βήματα της ημερήσιας περιποίησης πρέπει να γίνονται 2 φορές την ημέρα, κάθε πρωί και βράδυ.

Βήμα 1: Καθαρίζουμε το πρόσωπο και τον λαιμό μας με σαπούνι (στέρεο ή υγρό αλλά σχεδιασμένο για χρήση στο πρόσωπο) ή γαλάκτωμα πρωί και βράδυ. Και τα 2 προϊόντα (σαπούνι / γαλάκτωμα) είναι το ίδιο κατάλληλα για σωστό καθαρισμό του προσώπου, απλά επιλέγουμε με βάση τη δική μας προτίμηση, είτε με σαπούνι διότι προτιμάμε την επαφή με το νερό στο πρόσωπο είτε με γαλάκτωμα επειδή δεν προτιμάμε την επαφή με το νερό. Το βήμα αυτό πρέπει να γίνεται και το πρωί και το βράδυ, ασχέτως εάν έχουμε βγει έξω ή έχουμε βάλει μακιγιάζ. Επειδή απομακρύνουμε ρύπους και σκόνη που υπάρχουν στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε αλλά επίσης απομακρύνει και τοξίνες που εκκρίνει η επιδερμίδα μας.
 
Βήμα 2: Τελειώνουμε πάντα τον καθαρισμό προσώπου με λοσιόν. Επειδή το νερό περιέχει άλατα τα οποία μένουν πάνω στην επιδερμίδα και δεν της επιτρέπουν να απορροφήσει σωστά τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν χρειάζεται να περάσουμε και μία λοσιόν η οποία θα αφαιρέσει τα άλατα του νερού στη περίπτωση που το καθαρίζουμε με σαπούνι, αλλά και τα υπολείμματα από το γαλάκτωμα. Επίσης η λοσιόν είναι βασικό κομμάτι της περιποίησής μας επειδή την επιλέγουμε με βάση τον τύπο δέρματός μας και χάρη στα ενεργά συστατικά που περιέχει μας προσφέρει ανάλογες ιδιότητες στην επιδερμίδα ενώ παράλληλα προετοιμάζει το δέρμα μας για τα υπόλοιπα προϊόντα. Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε πάντα κάποια που να ταιριάζει στον τύπο δέρματός μας.

Βήμα 3: Βάζουμε την κρέμα περιποίησης μας, σε πρόσωπο και λαιμό πρωί και βράδυ. Τη κρέμα την επιλέγουμε με βάση τις ανάγκες του προσώπου μας, (ενυδατική, αναπλαστική, θρεπτική, ρυθμιστική λευκαντική κτλ.), βέβαια οι περισσότερες κρέμες και ας μην είναι συγκεκριμένα ενυδατικές, προσφέρουν πάντα έστω και ελάχιστη ενυδάτωση. Το ιδανικό είναι να έχουμε μία διαφορετική κρέμα για το πρωί και μία άλλη για το βράδυ, αλλά και στη περίπτωση που δεν έχουμε άλλη κρέμα πρωινή και άλλη βραδινή, θα χρησιμοποιήσουμε τη μία κρέμα που έχουμε 2 φορές, την ημέρα, πρωί και βράδυ. Οι λόγοι που είναι προτιμότερο να έχουμε πρωινή και βραδινή κρέμα είναι διάφοροι. Η κρέμα ημέρας είναι πιο ανάλαφρη κάτι που θέλουμε αφού μπορεί να βάλουμε μακιγιάζ ή να βγούμε έξω όπου μπορεί να ιδρώσουμε και γενικότερα να μην τη νιώθουμε, δηλαδή να απορροφάται άμεσα. Προσφέρει ενυδάτωση, θρέψη ή οτιδήποτε άλλο έχουμε επιλέξει σαν δράση της, αλλά και κυρίως προστασία στην επιδερμίδα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις αλλαγές θερμοκρασίας αφού το πρόσωπο και ο λαιμός μας μένουν ακάλυπτα διαρκώς. Παρ όλα αυτά δεν προσφέρει αρκετή «θεραπεία» στην επιδερμίδα γι΄ αυτό χρειαζόμαστε και μια κρέμα νυκτός η οποία να είναι 100% θεραπευτική ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ένας ακόμα λόγος που το βράδυ προτιμούμε κάτι πιο ενισχυμένο είναι διότι καθώς κοιμόμαστε, οι πόροι μας χαλαρώνουν και έτσι απορροφούν καλυτέρα τα ενεργά συστατικά του προϊόντος.

Βήμα 4: Συνεχίζουμε με την κρέμα των ματιών. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Το βασικό είναι να μην βάζουμε στη περιοχή αυτή κάποια κρέμα προσώπου! Καταρχάς οι ανάγκες της περιοχής αυτής είναι διαφορετικές καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε οιδήματα, μαύρους κύκλους, σακούλες, ρυτίδες και χαλάρωση. Το κυριότερο όμως είναι πως το δέρμα γύρω από τα μάτια μας είναι πιο ευαίσθητο και οι κρέμες προσώπου πιθανά να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα αφού τα συστατικά τους  μπορεί να είναι ακατάλληλα για αυτή την περιοχή και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή πρήξιμο. Την κρέμα ματιών συνήθως ξεκινάμε να τη χρησιμοποιούμε σε ηλικίες μεταξύ των 28 και 30 ετών για την αντιμετώπιση της γήρανσης, εκτός και αν από πιο νεαρή ηλικία έχουμε σακούλες ή και μαύρους κύκλους μιας καθώς αυτά τα δύο προβλήματα δεν έχουν όριο ηλικίας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε πρέπει να τα αλλάζουμε το πολύ κάθε 90 ημέρες αφού το δέρμα μας συνηθίζει στα εκάστοτε ενεργά συστατικά με αποτέλεσμα τα προϊόντα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
 
Εβδομαδιαία περιποίηση: Τα βήματα της εβδομαδιαίας περιποίησης πρέπει να γίνονται 2 φορές την εβδομάδα

Βήμα 1: Κάνουμε απολέπιση προσώπου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό το κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την πρόωρη γήρανση αφού η απολέπιση βοηθά ιδιαιτέρως την κυτταρική ανανέωση, μια διαδικασία κατά την οποία το δέρμα μας παράγει νέα κύτταρα και αποβάλει τα νεκρά κύτταρα. Κανονικά αυτή η φυσιολογική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης γίνεται περίπου κάθε 28 μέρες, όμως όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ελαττώνεται και η κυτταρική ανανέωση καταλήγει να γίνεται κάθε 40, 60, ακόμα και 90 μέρες. Με την απολέπιση λοιπόν βοηθάμε στην αποβολή των νεκρών κυττάρων και στο να έρχονται στην επιφάνεια τα καινούρια. Αν δεν αποβάλλονται τα νεκρά κύτταρα το δέρμα γίνεται θαμπό και χάνει την ελαστικότητά του αφού τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και δημιουργούν έναν «τοίχο» ο οποίος όχι μόνο αλλοιώνει την όψη και τη νεότητα της επιδερμίδας αλλά δεν της επιτρέπει να απορροφήσει και τα ενεργά συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως η απολέπιση τονώνει επίσης το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της χαλάρωσης καθώς ξυπνά τα κύτταρα και συγκεκριμένα τους ινοβλάστες, οι οποίοι είναι τα κύτταρα που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος και συνθέτουν το κολλαγόνο, την ελαστίνη και άλλες ουσίες που βοηθούν στον να είναι σφριγηλό το δέρμα μας.

Υπάρχουν δύο τρόποι απολέπισης, ο ένας είναι με τη χρήση οξέων τα οποία μπορούμε να κάνουμε σε αισθητικούς και δερματολόγους. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί τοποθετούν το προϊόν στο δέρμα μας και αυτό από μόνο του διαλύει το τοίχος των νεκρών κυττάρων. Ο δεύτερος τρόπος είναι η μηχανική απολέπιση, η οποία γίνεται με την τριβή προϊόντων που περιέχουν κατά βάση κόκκους. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε προϊόντος, αν για παράδειγμα μπορούμε να το αφήσουμε και ως μάσκα όπως το Magic Face Scrub των Elixir Beaute Secrets by TMG, ή αν χρειάζεται νωπό ή στεγνό δέρμα’ τρίβουμε για 2-3 λεπτά, ξεβγάζουμε με νερό και περνάμε τη λοσιόν μας. Εννοείται πως όταν έχουμε σκοπό να κάνουμε απολέπιση περνάμε μία φορά το δέρμα μας με λοσιόν και αυτό θα γίνεται μετά την απολέπιση, σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να την περάσουμε και μετά τον καθαρισμό.

Ενισχυμένη περιποίηση

1. Οροί προσώπου. Οι οροί είναι ενίσχυση, είναι το κάτι παραπάνω στην περιποίηση του προσώπου μας ώστε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του όποιου θέματος υπάρχει είτε αυτό είναι η αντιγήρανση, η ενυδάτωση, η αντιμετώπιση της ακμής ή η εξισορρόπηση της λιπαρότητας κτλ. Είναι αυτό το κάτι παραπάνω που μπορούμε προσφέρουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μας πριν απευθυνθούμε στους ειδικούς.

Η χρήση του είναι απλή, χρειάζονται 3-4 σταγόνες, ανάλογα την περιοχή, τις οποίες απλώνουμε στο δέρμα κάνοντας μασάζ μέχρι να απορροφηθούν.

Ο κανόνας εδώ είναι αφού χρησιμοποιήσουμε τον ορό, να βάλουμε την κρέμα μας διαφορετικά ο ορός θα εξατμιστεί κι έτσι δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης καθώς εξατμίζεται ο ορός μπορεί να παίρνει μαζί του και την υγρασία του δέρματος με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί η επιδερμίδα.
 
Υπάρχουν δύο είδη ορών, οι υδάτινοι που έχουν βάση το νερό και υδάτινα ενεργά συστατικά και οι οροί με βάση τα έλαια. Το ότι η δεύτερη κατηγορία έχει βάση τα έλαια δεν σημαίνει πως αυτοί οι οροί είναι ακατάλληλοι για λιπαρά δέρματα. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ξηρά έλαια τα οποία είναι ιδανικά για λιπαρές επιδερμίδες, για αυτό όπως προείπαμε εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για να μας δώσουν το κατάλληλο προϊόν.

Μάσκα Προσώπου: Μάσκες προσώπου μπορούμε να κάνουμε όσο συχνά θέλουμε, το σύνηθες και ιδανικό είναι μια φορά την εβδομάδα. Παραπάνω θεωρείται υπερβολικό αλλά δεν είναι κακό ειδικά αν κάνουμε διαφορετικών ειδών μάσκες. Κάποιες μάσκες βέβαια δεν πρέπει να γίνονται πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα καθώς μπορεί να περιέχουν οξέα ή διάφορα άλλα συστατικά που σε συχνή χρήση μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Επίσης εξαιρούνται τα δέρματα τα οποία έχουν δερματοπάθειες όπως ακμή όπου ναι μεν το σωστό είναι επίσης μια φορά την εβδομάδα, παρ΄ όλα αυτά ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του δερματολόγου μας ή της αισθητικού μας οι οποίοι μας καθοδηγούν για την επιτρεπτή συχνότητα του κάθε προϊόντος.

Περιποίηση Σώματος

Φυσικά πρέπει να περιποιούμαστε το σώμα μας εξίσου αν θέλουμε να προλάβουμε τα σημάδια του χρόνου, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ όλα γίνονται δια του δύο. Καθαρίζουμε το σώμα μας μία φορά την ημέρα, τοποθετούμε κρέμα μία φορά την ημέρα και κάνουμε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα. Αν βέβαια θέλουμε να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα απολέπιση τοπικά ώστε να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή και να βοηθήσουμε στην εξάλειψή της.

ELIXIR BEAUTE SECRETS by TMG & ELIXIR BEAUTE

Η σειρά καλλυντικών ELIXIR BEAUTE SECRETS by T.M.G, δημιουργήθηκε για να καλύψει όλες τις ανάγκες του δέρματος με φυσικά συστατικά για σωστά αποτελέσματα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία. Περιλαμβάνει όλη την γκάμα περιποίησης που είναι απαραίτητη για το πρόσωπο και το σώμα, όπως κρέμες, ορούς, απολεπιστικά, μάσκες, λοσιόν, γαλακτώματα καθώς και φυσικά χειροποίητα σαπούνια αλλά και προϊόντα ειδικά για τη βρεφική περιποίηση.

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται και συσκευάζονται με βάση το πρότυπο ISO 22716 : 2007 Cosmetics (GMP) στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ εργαστήριό μας.

Το κέντρο αισθητικής Elixir Beaute ιδρύθηκε το 2008 στη Σπάρτη. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πάνω στο τομέα του δέρματος και της περιποίησης, οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μπορούν να σας συμβουλέψουν ώστε να καλύψετε όλες τις ανάγκες του δέρματος σας με τις πιο εξειδικευμένες θεραπείες και τεχνικές.

Elixir Beaute Secrets, Λυκούργου 113, Σπάρτη. Τηλ 2731102140
Elixir Beaute Salon, Μενελάου 67, Σπάρτη. Τηλ 2731083252


Γράφουν η Θάλεια Μαρία Γούτου, Κοσμετολόγος / Αισθητικός & η Μαρία Γιαννακοπούλου, Αισθητικός του εργαστηρίου παραγωγής φυσικών καλλυντικών Elixir Beaute Secrets by TMG και θεραπεύτριες του κέντρου αισθητικής Elixir Beaute

Υπάρχουν τέσσερις τύποι δέρματος τα μικτά, τα κανονικά, τα λιπαρά και τα ξηρά. Για να περιποιηθούμε σωστά το δέρμα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τι τύπο δέρματος έχουμε και να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες το κατατάσσουν στην εκάστοτε κατηγορία ώστε να μπορούμε να του παρέχουμε την ανάλογη σωστή περιποίηση και φροντίδα. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως τα ευαίσθητα και τα αφυδατωμένα δέρματα δεν είναι τύποι δέρματος παρά είναι ορισμοί οι οποίοι μας εξηγούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα.

Η σωστή διατροφή και το νερό είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εκ των έσω φροντίδα του δέρματός μας. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η εξωτερική φροντίδα η οποία μπορεί να γίνει πολύ εύκολη εάν εμπιστευτούμε τους ειδικούς οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι ώστε να μας μάθουν ποια είναι τα σωστά βήματα και φυσικά τα κατάλληλα προϊόντα.

Αφού λοιπόν βρούμε τα σωστά προϊόντα ακολουθούμε μία ρουτίνα η οποία είναι ίδια για όλους τους τύπους δέρματος.

Οι τύποι δέρματος αναλυτικότερα

Το κανονικό δέρμα είναι και το πιο σπάνιο. Είναι υγιές, με χαρακτηριστική ισορροπία, έλλειψη ξηρότητας ή λιπαρότητας, ικανοποιητικό πάχος, σωστή περιεκτικότητα σε νερό και φυσιολογικό pH.

Το ξηρό δέρμα έχει έλλειψη θρέψης και νερού με αποτέλεσμα να έχει θαμπή όψη, έλλειψη ελαστικότητας που προκαλεί τάση για ρυτίδες, να είναι τραχύ, όπως επίσης να είναι και επιρρεπές σε δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις, για αυτό συνήθως είναι και ευαίσθητο. Εδώ μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό, και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό (φρούτα και λαχανικά) για το δέρμα μας, αλλά και για τον οργανισμό μας, αφού η επιφάνεια του δέρματός συγκρατεί περίπου το 20% του νερού του σώματός μας. Συστατικά του δέρματος όπως τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες σχηματίζουν ένα «τοίχωμα» που συγκρατεί το νερό. Αν αυτό φθαρεί, το δέρμα σας αφυδατώνεται. Η αποδυναμωμένη ασπίδα προστασίας του δέρματος επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας να συγκρατεί την υγρασία, οπότε το ξηρό δέρμα επιτρέπει στην υγρασία να εξατμιστεί, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξηρό και να χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Το θετικό σε ένα ξηρό δέρμα είναι ότι λόγω της έλλειψης λιπαρότητας δεν δημιουργεί ιδιαίτερα μαύρα στίγματα, δεν έχει διεσταλμένους πόρους και δεν έχει βάρος οπότε δεν παρουσιάζει τόσο εύκολα χαλάρωση.

Το λιπαρό δέρμα είναι πιο παχύ με ανοιχτούς πόρους, λιπαρή υφή και μπορεί να παρουσιάζει ακόμα και διεσταλμένους πόρους και έντονη γυαλάδα λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος. Με την πάροδο του χρόνου αποκτά λιγότερες ρυτίδες χάρη στην καλύτερη ελαστικότητα που έχει, αλλά πιο έντονη χαλάρωση λόγω του βάρους του. Κατά την περίοδο της εφηβείας συναντάται ακόμα πιο έντονη σμηγματόρροια η οποία συνοδεύεται συχνά από ακμή και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ειδική αγωγή και παρακολούθηση από δερματολόγο και αισθητικό.

Το μεικτό δέρμα είναι συνδυασμός του κανονικού και του λιπαρού στο ίδιο πρόσωπο. Οι λιπαρές περιοχές είναι συνήθως οι ρινοπαριεκές αύλακες, το μέτωπο και το πηγούνι (γνωστά ως ζώνη Τ) ενώ οι πιο ξηρές είναι τα μάγουλα, τα ζυγωματικά, οι κρόταφοι, ο λαιμός και η περιοχή γύρω από τα μάτια.

Ημερήσια περιποίηση: Τα βήματα της ημερήσιας περιποίησης πρέπει να γίνονται 2 φορές την ημέρα, κάθε πρωί και βράδυ.

Βήμα 1: Καθαρίζουμε το πρόσωπο και τον λαιμό μας με σαπούνι (στέρεο ή υγρό αλλά σχεδιασμένο για χρήση στο πρόσωπο) ή γαλάκτωμα πρωί και βράδυ. Και τα 2 προϊόντα (σαπούνι / γαλάκτωμα) είναι το ίδιο κατάλληλα για σωστό καθαρισμό του προσώπου, απλά επιλέγουμε με βάση τη δική μας προτίμηση, είτε με σαπούνι διότι προτιμάμε την επαφή με το νερό στο πρόσωπο είτε με γαλάκτωμα επειδή δεν προτιμάμε την επαφή με το νερό. Το βήμα αυτό πρέπει να γίνεται και το πρωί και το βράδυ, ασχέτως εάν έχουμε βγει έξω ή έχουμε βάλει μακιγιάζ. Επειδή απομακρύνουμε ρύπους και σκόνη που υπάρχουν στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε αλλά επίσης απομακρύνει και τοξίνες που εκκρίνει η επιδερμίδα μας.
 
Βήμα 2: Τελειώνουμε πάντα τον καθαρισμό προσώπου με λοσιόν. Επειδή το νερό περιέχει άλατα τα οποία μένουν πάνω στην επιδερμίδα και δεν της επιτρέπουν να απορροφήσει σωστά τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν χρειάζεται να περάσουμε και μία λοσιόν η οποία θα αφαιρέσει τα άλατα του νερού στη περίπτωση που το καθαρίζουμε με σαπούνι, αλλά και τα υπολείμματα από το γαλάκτωμα. Επίσης η λοσιόν είναι βασικό κομμάτι της περιποίησής μας επειδή την επιλέγουμε με βάση τον τύπο δέρματός μας και χάρη στα ενεργά συστατικά που περιέχει μας προσφέρει ανάλογες ιδιότητες στην επιδερμίδα ενώ παράλληλα προετοιμάζει το δέρμα μας για τα υπόλοιπα προϊόντα. Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε πάντα κάποια που να ταιριάζει στον τύπο δέρματός μας.

Βήμα 3: Βάζουμε την κρέμα περιποίησης μας, σε πρόσωπο και λαιμό πρωί και βράδυ. Τη κρέμα την επιλέγουμε με βάση τις ανάγκες του προσώπου μας, (ενυδατική, αναπλαστική, θρεπτική, ρυθμιστική λευκαντική κτλ.), βέβαια οι περισσότερες κρέμες και ας μην είναι συγκεκριμένα ενυδατικές, προσφέρουν πάντα έστω και ελάχιστη ενυδάτωση. Το ιδανικό είναι να έχουμε μία διαφορετική κρέμα για το πρωί και μία άλλη για το βράδυ, αλλά και στη περίπτωση που δεν έχουμε άλλη κρέμα πρωινή και άλλη βραδινή, θα χρησιμοποιήσουμε τη μία κρέμα που έχουμε 2 φορές, την ημέρα, πρωί και βράδυ. Οι λόγοι που είναι προτιμότερο να έχουμε πρωινή και βραδινή κρέμα είναι διάφοροι. Η κρέμα ημέρας είναι πιο ανάλαφρη κάτι που θέλουμε αφού μπορεί να βάλουμε μακιγιάζ ή να βγούμε έξω όπου μπορεί να ιδρώσουμε και γενικότερα να μην τη νιώθουμε, δηλαδή να απορροφάται άμεσα. Προσφέρει ενυδάτωση, θρέψη ή οτιδήποτε άλλο έχουμε επιλέξει σαν δράση της, αλλά και κυρίως προστασία στην επιδερμίδα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις αλλαγές θερμοκρασίας αφού το πρόσωπο και ο λαιμός μας μένουν ακάλυπτα διαρκώς. Παρ όλα αυτά δεν προσφέρει αρκετή «θεραπεία» στην επιδερμίδα γι΄ αυτό χρειαζόμαστε και μια κρέμα νυκτός η οποία να είναι 100% θεραπευτική ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ένας ακόμα λόγος που το βράδυ προτιμούμε κάτι πιο ενισχυμένο είναι διότι καθώς κοιμόμαστε, οι πόροι μας χαλαρώνουν και έτσι απορροφούν καλυτέρα τα ενεργά συστατικά του προϊόντος.

Βήμα 4: Συνεχίζουμε με την κρέμα των ματιών. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Το βασικό είναι να μην βάζουμε στη περιοχή αυτή κάποια κρέμα προσώπου! Καταρχάς οι ανάγκες της περιοχής αυτής είναι διαφορετικές καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε οιδήματα, μαύρους κύκλους, σακούλες, ρυτίδες και χαλάρωση. Το κυριότερο όμως είναι πως το δέρμα γύρω από τα μάτια μας είναι πιο ευαίσθητο και οι κρέμες προσώπου πιθανά να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα αφού τα συστατικά τους  μπορεί να είναι ακατάλληλα για αυτή την περιοχή και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή πρήξιμο. Την κρέμα ματιών συνήθως ξεκινάμε να τη χρησιμοποιούμε σε ηλικίες μεταξύ των 28 και 30 ετών για την αντιμετώπιση της γήρανσης, εκτός και αν από πιο νεαρή ηλικία έχουμε σακούλες ή και μαύρους κύκλους μιας καθώς αυτά τα δύο προβλήματα δεν έχουν όριο ηλικίας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε πρέπει να τα αλλάζουμε το πολύ κάθε 90 ημέρες αφού το δέρμα μας συνηθίζει στα εκάστοτε ενεργά συστατικά με αποτέλεσμα τα προϊόντα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
 
Εβδομαδιαία περιποίηση: Τα βήματα της εβδομαδιαίας περιποίησης πρέπει να γίνονται 2 φορές την εβδομάδα

Βήμα 1: Κάνουμε απολέπιση προσώπου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό το κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την πρόωρη γήρανση αφού η απολέπιση βοηθά ιδιαιτέρως την κυτταρική ανανέωση, μια διαδικασία κατά την οποία το δέρμα μας παράγει νέα κύτταρα και αποβάλει τα νεκρά κύτταρα. Κανονικά αυτή η φυσιολογική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης γίνεται περίπου κάθε 28 μέρες, όμως όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ελαττώνεται και η κυτταρική ανανέωση καταλήγει να γίνεται κάθε 40, 60, ακόμα και 90 μέρες. Με την απολέπιση λοιπόν βοηθάμε στην αποβολή των νεκρών κυττάρων και στο να έρχονται στην επιφάνεια τα καινούρια. Αν δεν αποβάλλονται τα νεκρά κύτταρα το δέρμα γίνεται θαμπό και χάνει την ελαστικότητά του αφού τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και δημιουργούν έναν «τοίχο» ο οποίος όχι μόνο αλλοιώνει την όψη και τη νεότητα της επιδερμίδας αλλά δεν της επιτρέπει να απορροφήσει και τα ενεργά συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως η απολέπιση τονώνει επίσης το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της χαλάρωσης καθώς ξυπνά τα κύτταρα και συγκεκριμένα τους ινοβλάστες, οι οποίοι είναι τα κύτταρα που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος και συνθέτουν το κολλαγόνο, την ελαστίνη και άλλες ουσίες που βοηθούν στον να είναι σφριγηλό το δέρμα μας.

Υπάρχουν δύο τρόποι απολέπισης, ο ένας είναι με τη χρήση οξέων τα οποία μπορούμε να κάνουμε σε αισθητικούς και δερματολόγους. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί τοποθετούν το προϊόν στο δέρμα μας και αυτό από μόνο του διαλύει το τοίχος των νεκρών κυττάρων. Ο δεύτερος τρόπος είναι η μηχανική απολέπιση, η οποία γίνεται με την τριβή προϊόντων που περιέχουν κατά βάση κόκκους. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε προϊόντος, αν για παράδειγμα μπορούμε να το αφήσουμε και ως μάσκα όπως το Magic Face Scrub των Elixir Beaute Secrets by TMG, ή αν χρειάζεται νωπό ή στεγνό δέρμα’ τρίβουμε για 2-3 λεπτά, ξεβγάζουμε με νερό και περνάμε τη λοσιόν μας. Εννοείται πως όταν έχουμε σκοπό να κάνουμε απολέπιση περνάμε μία φορά το δέρμα μας με λοσιόν και αυτό θα γίνεται μετά την απολέπιση, σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να την περάσουμε και μετά τον καθαρισμό.

Ενισχυμένη περιποίηση

1. Οροί προσώπου. Οι οροί είναι ενίσχυση, είναι το κάτι παραπάνω στην περιποίηση του προσώπου μας ώστε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του όποιου θέματος υπάρχει είτε αυτό είναι η αντιγήρανση, η ενυδάτωση, η αντιμετώπιση της ακμής ή η εξισορρόπηση της λιπαρότητας κτλ. Είναι αυτό το κάτι παραπάνω που μπορούμε προσφέρουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μας πριν απευθυνθούμε στους ειδικούς.

Η χρήση του είναι απλή, χρειάζονται 3-4 σταγόνες, ανάλογα την περιοχή, τις οποίες απλώνουμε στο δέρμα κάνοντας μασάζ μέχρι να απορροφηθούν.

Ο κανόνας εδώ είναι αφού χρησιμοποιήσουμε τον ορό, να βάλουμε την κρέμα μας διαφορετικά ο ορός θα εξατμιστεί κι έτσι δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης καθώς εξατμίζεται ο ορός μπορεί να παίρνει μαζί του και την υγρασία του δέρματος με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί η επιδερμίδα.
 
Υπάρχουν δύο είδη ορών, οι υδάτινοι που έχουν βάση το νερό και υδάτινα ενεργά συστατικά και οι οροί με βάση τα έλαια. Το ότι η δεύτερη κατηγορία έχει βάση τα έλαια δεν σημαίνει πως αυτοί οι οροί είναι ακατάλληλοι για λιπαρά δέρματα. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ξηρά έλαια τα οποία είναι ιδανικά για λιπαρές επιδερμίδες, για αυτό όπως προείπαμε εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για να μας δώσουν το κατάλληλο προϊόν.

Μάσκα Προσώπου: Μάσκες προσώπου μπορούμε να κάνουμε όσο συχνά θέλουμε, το σύνηθες και ιδανικό είναι μια φορά την εβδομάδα. Παραπάνω θεωρείται υπερβολικό αλλά δεν είναι κακό ειδικά αν κάνουμε διαφορετικών ειδών μάσκες. Κάποιες μάσκες βέβαια δεν πρέπει να γίνονται πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα καθώς μπορεί να περιέχουν οξέα ή διάφορα άλλα συστατικά που σε συχνή χρήση μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Επίσης εξαιρούνται τα δέρματα τα οποία έχουν δερματοπάθειες όπως ακμή όπου ναι μεν το σωστό είναι επίσης μια φορά την εβδομάδα, παρ΄ όλα αυτά ακολουθούμε πάντα τις συμβουλές του δερματολόγου μας ή της αισθητικού μας οι οποίοι μας καθοδηγούν για την επιτρεπτή συχνότητα του κάθε προϊόντος.

Περιποίηση Σώματος

Φυσικά πρέπει να περιποιούμαστε το σώμα μας εξίσου αν θέλουμε να προλάβουμε τα σημάδια του χρόνου, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ όλα γίνονται δια του δύο. Καθαρίζουμε το σώμα μας μία φορά την ημέρα, τοποθετούμε κρέμα μία φορά την ημέρα και κάνουμε απολέπιση μία φορά την εβδομάδα. Αν βέβαια θέλουμε να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα απολέπιση τοπικά ώστε να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή και να βοηθήσουμε στην εξάλειψή της.

ELIXIR BEAUTE SECRETS by TMG & ELIXIR BEAUTE

Η σειρά καλλυντικών ELIXIR BEAUTE SECRETS by T.M.G, δημιουργήθηκε για να καλύψει όλες τις ανάγκες του δέρματος με φυσικά συστατικά για σωστά αποτελέσματα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία. Περιλαμβάνει όλη την γκάμα περιποίησης που είναι απαραίτητη για το πρόσωπο και το σώμα, όπως κρέμες, ορούς, απολεπιστικά, μάσκες, λοσιόν, γαλακτώματα καθώς και φυσικά χειροποίητα σαπούνια αλλά και προϊόντα ειδικά για τη βρεφική περιποίηση.

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται και συσκευάζονται με βάση το πρότυπο ISO 22716 : 2007 Cosmetics (GMP) στο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ εργαστήριό μας.

Το κέντρο αισθητικής Elixir Beaute ιδρύθηκε το 2008 στη Σπάρτη. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πάνω στο τομέα του δέρματος και της περιποίησης, οι εξειδικευμένοι θεραπευτές μπορούν να σας συμβουλέψουν ώστε να καλύψετε όλες τις ανάγκες του δέρματος σας με τις πιο εξειδικευμένες θεραπείες και τεχνικές.

Elixir Beaute Secrets, Λυκούργου 113, Σπάρτη. Τηλ 2731102140
Elixir Beaute Salon, Μενελάου 67, Σπάρτη. Τηλ 2731083252


Μοιράσου το άρθρο:

Η APELA προτείνει

image