Στο θέμα της εμποροπανήγυρης του Μυστρά αναφέρθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες του Δήμου Σπάρτης», Χρήστος Μπουγάδης.

Ο κ. Μπουγάδης απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το Τοπικό Συμβούλιο του Μυστρά πήρε ομόφωνα μια απόφαση για να προχωρήσουμε και εμείς εδώ, για να βρεθεί χώρος, να αγοραστεί χώρος από τον Δήμο, -μαζί με αυτόν τον χώρο, τη δωρεά που έχουμε από την αείμνηστη δωρήτριά μας- ώστε «να οργανώσουμε σιγά σιγά την εμποροπανήγυρη να γίνεται σε δημοτικό χώρο».

Ο κ. Δούκας, από την πλευρά του τόνισε ότι «το Άσυλο Ανιάτων μας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να πουλήσει αυτό το οικόπεδο» διευκρινίζοντας όμως πως «δεν υπάρχει απόφαση διοικητικού συμβουλίου» και πως «μπορεί αύριο το διοικητικό συμβούλιο να μην το επιτρέψει». Πρόσθεσε δε πως ο Δήμος πρέπει να κάνει μια εκτίμηση ώστε να πάει με μια πρόταση στο Άσυλο και να πάρει αυτό το ακίνητο, το οποίο όπως τόνισε «έχει πολλές ελκυστικές αρετές και θα βοηθούσε κατά πολύ την αναβάθμιση της πανηγύρεως του Μυστρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο νέος χώρος που θέλουν να μεταφερθεί το πανηγύρι του Μύστρα βρίσκεται λίγο πριν τις «πύλες» του, στα αριστερά του δρόμου Σπάρτης - Μυστρά και προς τα βορειοδυτικά. Επίσης, ο νέος νόμος για τις εμποροπανηγύρεις αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνονται αυστηρώς σε δημοτικό χώρο, είτε αυτός είναι ιδιόκτητος από τον Δήμο, είτε ενοικιαζόμενος από αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση οι ενοικιαστές των οικοπέδων που τα διαθέτουν για το πανηγύρι να αυξήσουν τα ενοίκιά τους, δημιουργώντας επιπλέον έξοδα για τον Δήμο και τους εμπόρους. Οπότε, η αγορά ενός χώρου από τον Δήμο Σπάρτης αυτή τη στιγμή ίσως είναι η καλύτερη λύση.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα ανέφεραν Μπουγάδης και Δούκας