notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι ελαιοπαραγωγοί - Πέφτουν και άλλο οι τιμές, αμάζευτες οι ελιές

slider_image

Μοιράσου το άρθρο:

04-01-2020

Δεν υπάρχει «φως στο τούνελ» για τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι ζουν μια απόγνωση βλέποντας τις τιμές να κατρακυλούν

Οι τιμές 70 - 90 λεπτά για τις ελιές καλαμών και κοντά στα 2 ευρώ το λάδι, έχουν ρίξει την ψυχολογία των ελαιοπαραγωγών όλης της χώρας τόσο, που αρκετοί φτάνουν σε σημείο να λένε «ας μείνουν αμάζευτες οι ελιές».

Από τη μία το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει αρκετά (αφού λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.λπ. είναι εισαγόμενα) και από την άλλη φέτος, στις αρχές του ελαιομαζώματος δεν υπήρχαν εργάτες για να μαζέψουν ελιές, και αν κάποιος έβρισκε, το μεροκάματο ανερχόταν από 40 έως 50 ευρώ! Μάλιστα στην Κρήτη έκαναν και διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση για να βρουν εργάτες.

Τα προηγούμενα 2 - 3 χρόνια με τη δακοπροσβολή είχαμε μεγάλο πρόβλημα στις ελιές, οπότε αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έκαναν μόνοι τους δακοκτονία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν σε ελιές και ελαιόλαδα μεγάλες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, οπότε αρκετό προϊόν είτε επιστράφηκε, είτε δεν αγοράστηκε ποτέ για να καταλήξει σε βιομηχανικό λάδι για τις μηχανές!

Τη χρονιά που μας πέρασε δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα με το δάκο στη Λακωνία, οπότε ο καρπός της ελιάς δεν έχει ραντιστεί (έχουν γίνει κυρίως δολωματικοί ψεκασμοί). Αυτό δίνει καλής ποιότητας προϊόν χωρίς υπολείμματα. Έλα όμως που φέτος οι ελιές έδεσαν τόσο πολύ, που έχουμε καλή ποσοτική παραγωγή, αλλά για τις ελιές καλαμών μικρό καρπό, που ακόμα και τις πρώτες μέρες του Γενάρη αρκετές είναι πράσινες!

Αυτό σημαίνει ότι όσοι μάζεψαν ελιές μέχρι το Δεκέμβριο, οι λαδολιές έρχονταν με πάνω από 5,5  κιλά καρπού / 1 κιλό λάδι, ενώ οι καλαμών είναι μικρές σε μέγεθος και πάνω από το 20% πράσινες και τώρα απειλούνται με ζάρωμα και καταστροφή τους από τους πάγους.

Οι έμποροι λένε ότι τις ελιές καλαμών που έχουν μεγάλο ποσοστό πράσινων ελιών, δεν θα τις απορροφήσουν φέτος. Αλλά και να τις πάρουν οι τιμές τώρα είναι 60 λεπτά για τις 300άρες και φτάνουν 1,25 ευρώ για τις 120 άρες που σπανίζουν. Μέσος όρος 70 – 90 λεπτά!

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σήμερα το παίρνουν οι έμποροι από 1,90 έως και 2,20 ευρώ.

Και αν νομίζετε ότι αυτές οι τιμές είναι χαμηλές, να σας πούμε ότι σήμερα το ελαιόλαδο της Ισπανίας στον παραγωγό έχει 1,05 ευρώ ανά κιλό. Αν με ρωτάτε αν ο Ισπανός βγαίνει με τέτοια τιμή, να σας πούμε ότι όχι μόνο βγαίνει, αλλά βγάζει και καλό κέρδος, αφού ένα μόνο μηχάνημα με  3 καρότσες μπορεί να μαζέψει την ημέρα πάνω από 100 στρέμματα ελιές! Στην Ελλάδα μόνο για να μαζέψει κάποιος 100 στρέμματα ελιές με 5 εργάτες την ημέρα θέλει περίπου 15 - 20 μέρες με κόστος περίπου 5.000 ευρώ.


Τι θα γίνει στο μέλλον;

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα.

Όμως τα στοιχεία που έχουμε λένε πως κάθε δευτερόλεπτο φυτεύονται ανά τον κόσμο 10 ελαιόδεντρα, ενώ παράλληλα έχει πέσει η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου και αντικατασταθεί με απλά ελαιόλαδα ή σπορέλαια.

Επίσης έχουμε πληροφορηθεί πως τα ξένα ελαιόλαδα (π.χ. Ισπανικά, Μαροκινά) που μέχρι τώρα οι εταιρείες τα ανακάτευαν με το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκειμένου να καλυτερεύσει η ποιότητά τους, τώρα παίρνουν τις πολυφαινόλες κατευθείαν από τα φύλλα ελιάς με χημικό τρόπο σε εργαστήρια, εμπλουτίζοντας τα χαμηλής ποιότητας ξένα ελαιόλαδα. Έτσι δεν υπάρχει η ανάγκη ανάμιξής τους με Ελληνικά καλά ελαιόλαδα!

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η προσπάθεια να ταΐσουμε 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους με τρόφιμα χαμηλής αξίας. Δηλαδή τρόφιμα που κοστίζουν στον καταναλωτή όσο πιο λίγα χρήματα γίνεται, σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Αν με ρωτάτε αν στην διατροφή μας παίζει κάποια σημασία η ποιότητα, θα σας απαντήσω, ότι για το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ΟΧΙ, αφού ως προτεραιότητα υπάρχει το αρχέγονο αίσθημα της επιβίωσης του σήμερα, με κάθε τρόπο.

Όταν οι επιστήμονες λένε ότι τα συντηρητικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό και τα προϊόντα με συντηρητικά είναι τα πρώτα που καταναλώνονται από τα ράφια των super market ή όταν λένε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και στην Ελλάδα έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά φανατικών καπνιστών, σας φαίνεται ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την ποιότητα και την υγεία του;

Αυτό το έχουν καταλάβει οι μεγάλες εταιρείες, οπότε αυτό που γίνεται τώρα στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως, είναι η πλήρη εκβιομηχάνιση είτε της φυτικής, είτε της ζωικής, είτε της αλιευτικής παραγωγής, σε βάρος της ποιότητας. Δηλαδή μεγάλες ποσότητες τροφίμων με χαμηλό κόστος και μάλιστα ελάχιστα λίγο πάνω από τα όρια της βλάβης της υγείας του ανθρώπου.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις και φτηνό εργατικό προσωπικό. Άρα η λογική λέει πως επανέρχονται οι τσιφλικάδες, οι γαιοκτήμονες με χιλιάδες στρέμματα και οι μετανάστες τρίτων χωρών που θα χρησιμοποιηθούν όπου δεν θα υπάρχουν μηχανήματα, ως φθηνή εργασία.

Δυστυχώς οι μικροί καλλιεργητές θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να πουλήσουν τις εκτάσεις τους γιατί δεν θα βγαίνουν οικονομικά. Όσοι καταφέρουν και έχουν μερικά στρέμματα γης να καλλιεργούν, θα το κάνουν από χόμπι.

Αυτό σημαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και αν δε γίνει κάτι για να επιλυθούν θέματα που έχουν φτάσει σε κορεσμό την διεθνή κοινότητα όπως το διατροφικό, τότε θα έρθουν μέρες που για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα θα γίνουν μόνο με 2 τρόπους, είτε επανάσταση των λαών, είτε «πόλεμος», για να λιγοστέψει ο πληθυσμός και να γίνει ανοικοδόμηση κρατών, άρα επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας! Ο πόλεμος δεν γίνεται πάντα με τα όπλα, αλλά και με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα, «αναγκάζοντας» ολόκληρες κοινωνίες και κράτη να μην κάνουν παιδιά!

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια ειρηνική καλή λύση για όλους μας και ας ευχηθούμε εδώ που έχουμε φθάσει, ο θεός να βάλει το χέρι του...

Γ.Κ.
Οι τιμές 70 - 90 λεπτά για τις ελιές καλαμών και κοντά στα 2 ευρώ το λάδι, έχουν ρίξει την ψυχολογία των ελαιοπαραγωγών όλης της χώρας τόσο, που αρκετοί φτάνουν σε σημείο να λένε «ας μείνουν αμάζευτες οι ελιές».

Από τη μία το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει αρκετά (αφού λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.λπ. είναι εισαγόμενα) και από την άλλη φέτος, στις αρχές του ελαιομαζώματος δεν υπήρχαν εργάτες για να μαζέψουν ελιές, και αν κάποιος έβρισκε, το μεροκάματο ανερχόταν από 40 έως 50 ευρώ! Μάλιστα στην Κρήτη έκαναν και διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση για να βρουν εργάτες.

Τα προηγούμενα 2 - 3 χρόνια με τη δακοπροσβολή είχαμε μεγάλο πρόβλημα στις ελιές, οπότε αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έκαναν μόνοι τους δακοκτονία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν σε ελιές και ελαιόλαδα μεγάλες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, οπότε αρκετό προϊόν είτε επιστράφηκε, είτε δεν αγοράστηκε ποτέ για να καταλήξει σε βιομηχανικό λάδι για τις μηχανές!

Τη χρονιά που μας πέρασε δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα με το δάκο στη Λακωνία, οπότε ο καρπός της ελιάς δεν έχει ραντιστεί (έχουν γίνει κυρίως δολωματικοί ψεκασμοί). Αυτό δίνει καλής ποιότητας προϊόν χωρίς υπολείμματα. Έλα όμως που φέτος οι ελιές έδεσαν τόσο πολύ, που έχουμε καλή ποσοτική παραγωγή, αλλά για τις ελιές καλαμών μικρό καρπό, που ακόμα και τις πρώτες μέρες του Γενάρη αρκετές είναι πράσινες!

Αυτό σημαίνει ότι όσοι μάζεψαν ελιές μέχρι το Δεκέμβριο, οι λαδολιές έρχονταν με πάνω από 5,5  κιλά καρπού / 1 κιλό λάδι, ενώ οι καλαμών είναι μικρές σε μέγεθος και πάνω από το 20% πράσινες και τώρα απειλούνται με ζάρωμα και καταστροφή τους από τους πάγους.

Οι έμποροι λένε ότι τις ελιές καλαμών που έχουν μεγάλο ποσοστό πράσινων ελιών, δεν θα τις απορροφήσουν φέτος. Αλλά και να τις πάρουν οι τιμές τώρα είναι 60 λεπτά για τις 300άρες και φτάνουν 1,25 ευρώ για τις 120 άρες που σπανίζουν. Μέσος όρος 70 – 90 λεπτά!

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σήμερα το παίρνουν οι έμποροι από 1,90 έως και 2,20 ευρώ.

Και αν νομίζετε ότι αυτές οι τιμές είναι χαμηλές, να σας πούμε ότι σήμερα το ελαιόλαδο της Ισπανίας στον παραγωγό έχει 1,05 ευρώ ανά κιλό. Αν με ρωτάτε αν ο Ισπανός βγαίνει με τέτοια τιμή, να σας πούμε ότι όχι μόνο βγαίνει, αλλά βγάζει και καλό κέρδος, αφού ένα μόνο μηχάνημα με  3 καρότσες μπορεί να μαζέψει την ημέρα πάνω από 100 στρέμματα ελιές! Στην Ελλάδα μόνο για να μαζέψει κάποιος 100 στρέμματα ελιές με 5 εργάτες την ημέρα θέλει περίπου 15 - 20 μέρες με κόστος περίπου 5.000 ευρώ.


Τι θα γίνει στο μέλλον;

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα.

Όμως τα στοιχεία που έχουμε λένε πως κάθε δευτερόλεπτο φυτεύονται ανά τον κόσμο 10 ελαιόδεντρα, ενώ παράλληλα έχει πέσει η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου και αντικατασταθεί με απλά ελαιόλαδα ή σπορέλαια.

Επίσης έχουμε πληροφορηθεί πως τα ξένα ελαιόλαδα (π.χ. Ισπανικά, Μαροκινά) που μέχρι τώρα οι εταιρείες τα ανακάτευαν με το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκειμένου να καλυτερεύσει η ποιότητά τους, τώρα παίρνουν τις πολυφαινόλες κατευθείαν από τα φύλλα ελιάς με χημικό τρόπο σε εργαστήρια, εμπλουτίζοντας τα χαμηλής ποιότητας ξένα ελαιόλαδα. Έτσι δεν υπάρχει η ανάγκη ανάμιξής τους με Ελληνικά καλά ελαιόλαδα!

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η προσπάθεια να ταΐσουμε 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους με τρόφιμα χαμηλής αξίας. Δηλαδή τρόφιμα που κοστίζουν στον καταναλωτή όσο πιο λίγα χρήματα γίνεται, σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Αν με ρωτάτε αν στην διατροφή μας παίζει κάποια σημασία η ποιότητα, θα σας απαντήσω, ότι για το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ΟΧΙ, αφού ως προτεραιότητα υπάρχει το αρχέγονο αίσθημα της επιβίωσης του σήμερα, με κάθε τρόπο.

Όταν οι επιστήμονες λένε ότι τα συντηρητικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό και τα προϊόντα με συντηρητικά είναι τα πρώτα που καταναλώνονται από τα ράφια των super market ή όταν λένε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και στην Ελλάδα έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά φανατικών καπνιστών, σας φαίνεται ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την ποιότητα και την υγεία του;

Αυτό το έχουν καταλάβει οι μεγάλες εταιρείες, οπότε αυτό που γίνεται τώρα στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως, είναι η πλήρη εκβιομηχάνιση είτε της φυτικής, είτε της ζωικής, είτε της αλιευτικής παραγωγής, σε βάρος της ποιότητας. Δηλαδή μεγάλες ποσότητες τροφίμων με χαμηλό κόστος και μάλιστα ελάχιστα λίγο πάνω από τα όρια της βλάβης της υγείας του ανθρώπου.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις και φτηνό εργατικό προσωπικό. Άρα η λογική λέει πως επανέρχονται οι τσιφλικάδες, οι γαιοκτήμονες με χιλιάδες στρέμματα και οι μετανάστες τρίτων χωρών που θα χρησιμοποιηθούν όπου δεν θα υπάρχουν μηχανήματα, ως φθηνή εργασία.

Δυστυχώς οι μικροί καλλιεργητές θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να πουλήσουν τις εκτάσεις τους γιατί δεν θα βγαίνουν οικονομικά. Όσοι καταφέρουν και έχουν μερικά στρέμματα γης να καλλιεργούν, θα το κάνουν από χόμπι.

Αυτό σημαίνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και αν δε γίνει κάτι για να επιλυθούν θέματα που έχουν φτάσει σε κορεσμό την διεθνή κοινότητα όπως το διατροφικό, τότε θα έρθουν μέρες που για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα θα γίνουν μόνο με 2 τρόπους, είτε επανάσταση των λαών, είτε «πόλεμος», για να λιγοστέψει ο πληθυσμός και να γίνει ανοικοδόμηση κρατών, άρα επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας! Ο πόλεμος δεν γίνεται πάντα με τα όπλα, αλλά και με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα, «αναγκάζοντας» ολόκληρες κοινωνίες και κράτη να μην κάνουν παιδιά!

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια ειρηνική καλή λύση για όλους μας και ας ευχηθούμε εδώ που έχουμε φθάσει, ο θεός να βάλει το χέρι του...

Γ.Κ.

Η APELA προτείνει

image