Στη Λακωνία θα βρίσκεται μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών & Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος, ο οποίος θα έχει διάφορες επαφές με τοπικούς φορείς και παράγοντες.

Τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου εξεδόθη το ακόλουθο ψήφισμα:

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Το ετήσιο Συνέδριο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά έχοντας ακούσει εισηγήσεις για σειρά ελληνικών εθνικών θεμάτων καλεί την Ελληνική Ομογένεια να προχωρήσει σε μια νέα πορεία αφύπνισης και διακηρύσσει τα ακόλουθα:

1) Ζητούμε την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έγινε νόμος του κράτους με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς δημοψήφισμα, και κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2) Απαιτούμε λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των κατοχικών εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών.

3) Ζητούμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου και ειδικά του δικαιώματος της περιουσίας των. Αιτούμαστε την άσκηση βέτο από την ελληνική κυβέρνηση σε πιθανή αίτηση εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε. εφόσον δεν έχουν κατοχυρωθεί αυτά τα δικαιώματα.

4) Θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων στο αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ.

5) Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει υπέρ της προστασίας των ελληνικών θαλασσίων συνόρων από τα συνεχή ρεύματα λαθρομεταναστών και προσφύγων που έχουν αλλοιώσει βαθιά την ελληνική κοινωνία.

6) Θεωρούμε τον περιορισμό των παράνομων δράσεων του τουρκικού προξενείου της Ξάνθης - και ειδικά τον βίαιο εκτουρκισμό των Πομάκων - ως μεγα κίνδυνο για την ακεραιότητα της Ελλάδας.

7) Ζητούμε επιτέλους την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.