Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 2703/1999 καθιερώθηκε η 9η Μαΐου Ημέρα Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του Ιερού Αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων Κατοχής.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Λακωνίας, για τον εορτασμό της Ημέρας Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, θα γίνουν στην πόλη της Σπάρτης οι παρακάτω εκδηλώσεις:

α. Γενικός Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 9ης Μαΐου.

β. Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Καταστημάτων της πόλης από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ώρα 07.30 Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών
Ώρα 09.55 Τέλος προσέλευσης των επισήμων στο Μητροπολιτικό Ναό.
Ώρα 10.00 Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό. Τη δοξολογία θα παρακολουθήσουν αντιπροσωπείες των Σχολείων που θα προσέλθουν με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους.
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα ακολουθήσει ομιλία από τη συμβολαιογράφο Σπάρτης κα Παγώνα Κοκκονού - Χριστοφοράκου.
Ώρα 10.30 Μετάβαση αντιπροσωπειών σχολείων με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους
στο κενοτάφιο του Λεωνίδα και Στρατιωτικού Τμήματος για την απόδοση τιμών.
Ώρα 10.35 Τέλος προσέλευσης επισήμων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα.
Επιμνημόσυνη δέηση.
Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.
1) Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Λακωνίας  2) Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας 3) Δήμαρχο Σπάρτης 4) Εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων 5) Εκπρόσωπο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Λακωνίας 6) Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού - Παραρτήματος Νομού Λακωνίας 7) Εκπρόσωπο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λακωνίας 8) Εκπροσώπων των Παραρτημάτων των Αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων που εδρεύουν στη Περιφερειακή Ενότητα 9) Εκπροσώπους των Πολιτικών Νεολαιών 10) Εκπροσώπους Νομικών Προσώπων ή άλλου φορέα που επιθυμεί να τιμήσει την εορτή αυτή.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των ενδόξων νεκρών.