Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ζήτημα των σχολών της Σπάρτης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου, στο πάρκο του Οσίου Νίκωνος.

Την εν λόγω κινητοποίηση διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης ύστερα από ομόφωνη απόφασή του, διεκδικώντας την παραμονή των υπαρχόντων αλλά και τη λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Σπάρτη.

Σύσσωμοι οι φορείς της πόλης αλλά και του νομού συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ η απουσία του κόσμου που ήταν ιδιαίτερα αισθητή, προβλημάτισε τους διοργανωτές.

«Σήμερα η πόλη έπρεπε να είναι εδώ. Δεν είναι. Είναι μόνο οι εκπρόσωποί της», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας κατά το καλωσόρισμά του προς τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης στάθηκε στην «άσχημη στάση», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, του Υπουργείου, που τόσο καιρό ενώ έχει ζητηθεί ραντεβού για να παρουσιάσει τις απόψεις της η τοπική κοινωνία αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα πρόσθεσε ότι άμεσα θα μαζευτούν υπογραφές των πολιτών κατά της απομάκρυνσης των σχολών και όπως είπε «στις 9 Ιανουαρίου, θα είμαστε έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να συναντηθούμε με τον υπουργό και να παραδώσουμε το ψήφισμα και τις υπογραφές».

«Πρώτη φορά μου συμβαίνει να ζητούν φορείς ραντεβού και να μην μας δέχονται. Είναι απαξιωτικό», ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία τόνισε την ανάγκη συστράτευσης για το συγκεκριμένο θέμα. «Μετά τις 9 του μήνα θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε και πάλι τη στάση μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, εξέφρασαν κατά τις ομιλίες τους την πικρία τους για την στάση της πολιτικής ηγεσίας να μην δέχεται συνάντηση, ενώ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κάποιοι υποτίμησαν τους Λάκωνες». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος υπογράμμισε πως η μόνη που βγαίνει χαμένη από την πρόταση της Επιτροπής Γαβρόγλου είναι η Σπάρτη, με την Καλαμάτα και την Τρίπολη να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Φλώρος σημείωσε πως είναι μεγάλη αδικία για τον τόπο μας η επιχειρούμενη απομάκρυνση των σχολών. «Δεν ξέρω γιατί μας χτυπούν τόσο πολύ. Εμείς πρέπει να βγάλουμε αντίδραση» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Λακωνίας (Ο.Ε.Β.Ε.Λ) Σωτήρης Ροϊνός, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Πολυτεχνική Σχολή που προτείνει η Επιτροπή, πρέπει να ιδρυθεί στη Σπάρτη και όχι στην Τρίπολη.

Κλείνοντας ο κ. Μοιράγιας τόνισε πως ήταν θετικό που όλοι οι φορείς παρευρέθησαν σύσσωμοι στη διαμαρτυρία και αντιθέτως ήταν δυσάρεστη η μη συμμετοχή του κόσμου. «Δυστυχώς η κοινωνία είναι σε ύπνωση. Ο αγώνας συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες