Σπάρτη: Θέσεις και προτάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για τα αδέσποτα

08/11/2018

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στη Σπάρτη την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να ενημερώσει για τις θέσεις και τις προτάσεις της για τα αδέσποτα και για την επανέναρξη της καμπάνιας για τα δημοτικά κυνοκομεία όλης της χώρας.

Αρχικά η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κα Νατάσσα Μπομπολάκη παίρνοντας τον λόγο είπε «αποφασίσαμε να έρθουμε στη Σπάρτη όχι σαν δικαστές ή μόνο σαν επικριτές των όσων έχουν συμβεί αλλά και με διάθεση διαλόγου με τις εμπλεκόμενες αρχές και ιδίως την δημοτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 προσπαθήσαμε με επιστολές προς τον Δήμαρχο Σπάρτης με προτάσεις και θέσεις να σταματήσουμε αυτό που φαινόταν να έρχεται, συναντήσαμε όμως τείχη και αλαζονεία εκ μέρους της δημοτικής αρχής».

Όσον αφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου στην οποία αναφέρεται πως «ο Δήμος Σπάρτης, οι συνεργάτες του και τα αδέσποτα ζώα που διαχειρίζεται, δέχθηκαν ανήθικη και προκατασκευασμένη επίθεση από άτομα με σκοπό να βλάψουν τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα» και πως δημοσιοποιήθηκαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων», η κα Μπομπολάκη σημείωσε πως πρόκειται για «ένα αφήγημα που ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν, ούτε βεβαίως οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που έπραξαν κατά νόμο, με τις οποίες σήμερα θα έχουμε διαδοχικές συναντήσεις πάντα με γνώμονα του τι είναι καλύτερο για τα αδέσποτα και την κοινωνία».

Ακολούθως η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας πρότεινε μέτρα για τη σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων και μέτρα για να κλείσει η «κάνουλα» που καθημερινά δημιουργεί νέα αδέσποτα, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη αδειοδότησης των υπαρχόντων χώρων προσωρινής παραμονής των αδέσποτων, καθάρισμα των χώρων, συστηματική λειτουργία της 5μελούς επιτροπής σε πνεύμα συνεργασίας και κοινή προσπάθεια επίλυσης κάθε θέματος που αναφύεται.

Όσον αφορά στην επανέναρξη της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία για τα δημοτικά κυνοκομεία σημείωσε: «Απαιτούμε να κλείσουν σταδιακά και με την προσήκουσα φροντίδα και μέριμνα για τα ζώα όλα τα δημοτικά κυνοκομεία της ντροπής της σύγχονης Ελλάδας και τη θέση τους να πάρουν τα δημοτικά κτηνιατρεία ή οι δημοτικές κτηνιατρικές κλινικές αλλά να κλείσει και κάθε άλλος ιδιωτικό χώρος συγκέντρωσης αδέσποτων όπου δεν υπάρχουν οι συνθήκες ευζωίας και αξιοπρέπειας ζωής των ζώων».

Επίσης, η κα Μπομπολάκη κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει τώρα «υποχρεωτική την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων χωρίς παράθυρα και εξαιρέσεις εκτός των ζώων εκτροφής των νομίμων εκτροφέων που είναι εξαιρετικά λίγοι και των ζώων που αποδεδειγμένα ιατρικά δεν πρέπει να στειρωθούν. Να περιορίσει κάθετα την εισαγωγή νέων ζώων συντροφιάς που κατά χιλιάδες εισάγονται κάθε χρόνο κυρίως από τις βόρειες γείτονες χώρες και να απαγορεύσει από τα pet shop την πώληση κάθε είδους ζώων». Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει συνεργασία με το εν λόγω υπουργείο, τονίστηκε πως απ΄ όταν ανέλαβε ο νέος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης υπάρχει καλή επικοινωνία.

Τέλος, σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησαν επίσης η Γραμματέας της Ομοσπονδίας κα Μαρία Χουστουλάκη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης κα Αγγελική Μανωλάκου και το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου κα Αιμιλία Κουτρουμάνη - Περγαντή.
Eτικέτες :

Δείτεπερισσότερα