Μάζης: Στα super market σήμερα ψήνουν κατεψυγμένο ζυμάρι από τη Νιγηρία και το πουλάνε ως φρεσκοψημένο ψωμί...

24/03/2014

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Στο στόχαστρο των κυβερνητικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων βρίσκεται αυτές τις μέρες το επάγγελμα του αρτοποιού. Για το θέμα αυτό καλεσμένος στην εκπομπή της Τασίας Κανελλοπούλου "Στο δια ταύτα", είναι ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας Νίκος Μάζης.

Ο κ. Μάζης αρχικά αναφέρθηκε  στο επάγγελμα του αρτοποιού, και όπως είπε "μας λείπει η εκπαίδευση η πραγματική, στην πλειοψηφία μας είμαστε εμπορικοί". Ένας αρτοποιός όμως που θα μάθει και θα εκπαιδευτεί επάνω σε αυτό το αντικείμενο, θα βγει ένας σωστός αρτοποιός, και δεν θα είναι πλέον φούρναρης.

Στη συνέχεια ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αρτοποιός, όπως η νόσο των αρτοποιών από την εισπνοή του αλευριού, ή το ωράριο που ξεκινά στις 3 τα ξημερώματα για τον αρτοποιό και στις 4 για τους εργαζομένους, ενώ γιορτές όπως Καθαρά Δευτέρα κλπ., είναι δύσκολο να τις ζήσουν σαν οικογένεια "μας λείπει η προσωπική ζωή" τόνισε.

"Θέλουν να μας εξαφανίσουν για να φέρουν μονοπώλια" είπε ο κ. Μάζης αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και εξηγεί παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά.

Στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια καλλιεργούσαν όλων των ειδών τα δημητριακά. Σήμερα το ψωμί (και άλλα αρτοσκευάσματα) γίνονται  κυρίως από δύο ειδών στάρια, το σκληρό αλλά κυρίως το μαλακό. Στη χώρα μας όμως η πολιτική που εφαρμόζεται με τις επιδοτήσεις, δίνει μεγαλύτερη δυναμική στο σκληρό στάρι το οποίο και εξάγουμε, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην παράγουν σε μεγάλες ποσότητες μαλακό στάρι το οποίο το εισάγουμε. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε με το κριθάρι στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται ελάχιστα, οπότε ακόμα και αυτό το εισάγουμε.

Πάρα πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι στην Κίνα έχει αρχίσει να καθιερώνεται το ψωμί στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα με την παραγωγή σταριού παγκοσμίως, προς την Κίνα.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ο κ. Μάζης αναφέρετε στη νέα πολιτική για το ψωμί, όπου στα super market αλλά ακόμα και στα περίπτερα, μπορούν να χρησιμοποιούν κατεψυγμένη ζύμη από π.χ. τη Νιγηρία, να γίνεται απόψυξη της ζύμης, στη συνέχεια ψήσιμο, και το ψωμί αυτό να πωλείται ως φρεσκοψημένο και όχι ως κατεψυγμένο!

Για το θέμα του ζυγίσματος του ψωμιού, ο κ. Μάζης ήταν κάθετος "δεν κλέβει ο αρτοποιός". Σύμφωνα με το νόμο υπάρχουν ψωμιά (αρτοπαρασκευάσματα) με 1 κιλό, 750 γραμμάρια, 500 γραμμάρια και 350 γραμμάρια. Όλα σχεδόν τα ψωμιά έχουν τουλάχιστον 2 ειδών αλεύρια και μπορεί να υπάρξει μια διαφορά στο ζύγι της τάξεως 5 -10 γραμμάρια.

Τέλος η συζήτηση κατευθύνθηκε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, της καλλιέργειας των σιτηρών Ζέα. Για όσους δεν ξέρουν τα σιτηρά Ζέα, ήταν αρχαίας Ελληνικής προέλευσης με υψηλά θρεπτικά συστατικά, και στη Λακωνία, όπως αναφέρει ο Όμηρος, ήταν το κύριο συστατικό της παρασκευής του ψωμιού. Ξαφνικά τη δεκαετία του 1930, η καλλιέργεια των σιτηρών Ζέα στην Ελλάδα απαγορεύτηκε, ενώ στην Γερμανία που καλλιεργείτε σήμερα έχει περίπου 6,5 ευρώ το κιλό.

Γιατί απαγορεύτηκε και τι σημασία έχουν τα σιτηρά Ζέα στη διατροφή μας, θα το ακούσετε στο παρακάτω ενδιαφέρον video...

Eτικέτες :

Δείτεπερισσότερα