Κιρσοί στα πόδια: Γιατί είναι σημαντικό να τους θεραπεύσετε

17/07/2017

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Έχετε εμφανίσει εδώ και καιρό ευρυαγγείες και κιρσούς στα πόδια σας και αναζητάτε μία λύση για να αντιμετωπίσετε το αισθητικό ζήτημα που σας προκαλούν. Είναι πολύ πιθανό να αγνοείτε το γεγονός ότι τα φλεβικά ψεγάδια που παρατηρείτε στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστούν φλεβολογικό και όχι δερματολογικό πρόβλημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ειδικό χειρουργό για τις παθήσεις των φλεβών προκειμένου να αποκαταστήσετε το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί και επιδρά ταυτοχρόνως, αρνητικά στην ψυχολογία σας.

Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

Οι κιρσοί και ευρυαγγείες αποτελούν τις κλινικές εκδηλώσεις της φλεβικής νόσου. Οι ευρυαγγείες συγκεκριμένα, συνιστούν την πρώτη κλινική εκδήλωση της φλεβικής νόσου και οι κιρσοι το δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των ποδιών. Καμία από τις δύο στη συνηθισμένη τους μορφή δεν είναι επικίνδυνες παθήσεις για τον οργανισμό. Αν δεν θεραπευτούν ωστόσο εγκαίρως, είναι πιθανό να δημιουργήσουν άλλες παθήσεις, όπως χρόνιο οίδημα στα πόδια και δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους αστραγάλους. Σε σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις, η αθεράπευτη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να επιφέρει θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών.

Γι αυτόν τον λόγο προτείνεται σε όποιον παρατηρεί να εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί στα κάτω άκρα του, να απευθύνεται σε χειρουργό - φλεβολόγο. Να έχετε κατά νου ότι οι φλεβικές παθήσεις είναι εξελικτικές και επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη τους διαγνωστούν, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση για την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας

Ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί προσεκτική κλινική εξέταση στα πόδια του ασθενούς όπου εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί. Ο ειδικός από την εμφάνιση και μόνο των φλεβικών εκδηλώσεων εξάγει συμπεράσματα για τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας. Οι έντονες ευρυαγγείες στον αστράγαλο, η υπέρχρωση, το οίδημα, η σκληρότητα του δέρματος πάνω από τον αστράγαλο και η παρουσία φλεγμονής αποτελούν ενδεικτικά σημεία για τη βαρύτητα της κατάστασης. Η εμφάνιση έλκους στο δέρμα συνιστά ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

Μετά από τον κλινικό έλεγχο ο χειρουργός εξετάζει τις φλέβες των ποδιών με τη συνδρομή υπερήχων για να ολοκληρώσει τη διάγνωση. Πρόκειται για μία ακίνδυνη και εντελώς ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο στην πρώτη επίσκεψη του ασθενούς. Ο ιατρός με τη χρήση των υπερήχων δημιουργεί έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή. Η εν λόγω διαγνωστική διαδικασία καλείται χαρτογράφηση και διενεργείται για την αναζήτηση της πιο κατάλληλης θεραπείας που προτείνει ο χειρουργός.

Δείτεπερισσότερα