notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Τραγάκης: Υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης του Γυθείου από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Aνατολικής Μάνης

slider_image

Μοιράσου το άρθρο:

30-06-2017

Τραγάκης Νικόλαος

Γράφει ο Τραγάκης Νικόλαος,
Δάσκαλος


«Υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης του Γυθείου από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες τέλος δίπλα στη θάλασσα. Κινδυνεύουν καταστήματα και θέσεις εργασίας.»

Αγαπητοί συνδημότες και συμπολίτες,
με το άρθρο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας και τη διαφωνία μας σχετικά με τις απόψεις, τις ενέργειες και τα έργα του Δημάρχου του Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου και να σχολιάσουμε μερικά από αυτά που υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του:
1. πως είναι υποκριτές όσοι αντιτίθενται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη και μιλάνε για αποπροσανατολισμό των αποδημητικών πουλιών και πως οι ίδιοι με διάφορα ηλεκτρονικά μηχανάκια τα κατεβάζουν στην αυλή τους
2. πως ήρθε πλούσιος και θα φύγει φτωχός
3. πως χρειάζεται ανάπλαση όλη η πόλη του Γυθείου και πως ένα μεγάλο μέρος της θα επιτευχθεί τα δυο επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος για άλλη μια φορά ακολουθώντας τη συνηθισμένη του τακτική κατηγορεί γενικά και αόριστα όσους τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη και δείχνει να μη σέβεται καμία άλλη θέση και πρόταση και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό των ανεμογεννητριών.

Η οικονομική του κατάσταση δε μας αφορά. Ωστόσο, η δήλωσή του «ήρθα πλούσιος και θα φύγω φτωχός» μας προκαλεί να πούμε πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας όταν o κ. Ανδρεάκος πάψει να είναι Δήμαρχος θα είναι σίγουρα φτωχότεροι λόγω των αποφάσεών του (υψηλός φόρος στα μνήματα, 80% φόρος από 01-01-2012 υπέρ έργων στο νερό, υπέρογκο κόστος σύνδεσης με τον Βιολογικό κ.ά.).

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω χαράτσια τα τελευταία έργα του, σχετικά με την ανάπλαση όλης της πόλης του Γυθείου, προκαλούν ανησυχία, προβληματισμό, στενοχώρια και απογοήτευση όπως για παράδειγμα η ανάπλαση στο περιβολάκι που ήταν ένα όμορφο πάρκο, με πολλά δέντρα και πουλιά, μια όαση δροσιάς και χαλάρωσης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και κατάντησε ένα χωράφι που μόνο τα συμπαθέστατα τετράποδα το χρησιμοποιούν με ένα αντλιοστάσιο του Βιολογικού ανάμεσα στο μνημείο Ηρώων και στην παιδική χαρά και η παραλιακή οδός του Γυθείου Τζαννή Τζαννετάκη που από κανονικός δρόμος κατάντησε λόγω της ανάπλασης ένα στενό δρομάκι.

Εμείς, στις 06-02-2017 είχαμε δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα APELA gr ένα άρθρο με τίτλο και με ερωτηματικό στο τέλος «Καφές, ουζάκι και μεζές δίπλα στο κύμα στην παραλία του Γυθείου...τέλος με την υπογραφή της Δημοτικής Αρχής;».

Σκοπός μας ήταν η προβολή της αγωνίας και του προβληματισμού της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και των κατοίκων της πόλης του Γυθείου για την πρόθεση του κ. Ανδρεάκου και μιας ισχνής πλειοψηφίας Δημοτικών Συμβούλων του να επεκτείνουν κατά πλάτος το επάνω πεζοδρόμιο στην παραλιακή οδό Τζαννή Τζαννετάκη.

Επίσης, σκοπός μας ήταν και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας και των πεζών και των καταστηματαρχών και την πρόληψη των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Δυστυχώς όμως ο κ. Δήμαρχος προχώρησε στην κατά πλάτος επέκταση του πάνω πεζοδρομίου το οποίο δόθηκε από τη Δημοτική μας Αρχή εξ ολοκλήρου στα καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Ανδρεάκος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου ασκώντας διάφορες πιέσεις κατάφερε να πείσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να αποσύρουν όλα τα τραπεζοκαθίσματά τους από το παραλιακό πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού Τζαννή Τζαννετάκη για να δοθεί ολόκληρο το παραλιακό πεζοδρόμιο στους πεζούς για να απολαμβάνουν τον περίπατό τους. Το ίδιο προσπαθεί να πετύχει και στο υπόλοιπο παραλιακό πεζοδρόμιο της πόλης μας εκτός από το λιμάνι το οποίο θέλει να το μετατρέψει εξ ολοκλήρου σε ένα απέραντο χώρο παρκαρίσματος λες και φτιάχτηκε μόνο γι αυτό.

Εμφανέστατα πλέον αρνητικά αποτελέσματα όλων των παραπάνω έργων της Δημοτικής μας Αρχής είναι:

1. έχουν έρθει τα πάνω κάτω, με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Το έργο της ανάπλασης της οδού Τζαννή Τζαννετάκη έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απόγνωση σε πολλούς από τους καταστηματάρχες της συγκεκριμένης οδού αφού είναι στραβό το κλίμα λόγω οικονομικής κρίσης το τρώει και ο γάιδαρος. Δηλαδή, αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά στην παραλιακή διαδρομή από την ένωση με τη νήσο Κρανάη έως και το μνημείο Ηρώων στο περιβολάκι θα δει πως πολλά καταστήματα (πάνω από τα μισά) έχουν ήδη κλείσει εδώ και καιρό. Με την παραπάνω απόφαση του κ. Δημάρχου κινδυνεύουν και πολλά από αυτά τα καταστήματα εστίασης που παραμένουν σε λειτουργία και παλεύουν ενάντια στην οικονομική κρίση και στα δυσβάσταχτα μέτρα των μνημονίων. Δε φτάνει που έχασαν λόγω της ανάπλασης πολύτιμες θέσεις παρκαρίσματος, καλούνται τώρα να αποσύρουν όλα τα τραπεζοκαθίσματά τους από το παραλιακό πεζοδρόμιο. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η χειρότερη δυνατή που θα μπορούσε να ληφθεί με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου αφού όλοι γνωρίζουμε πως τόσο οι τουρίστες όσο και οι Έλληνες θέλουν να πιούν το ούζο τους και να φάνε τα ψάρια τους δίπλα στη θάλασσα. Κάποια από τα καταστήματα αν χάσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους και τις ομπρέλες τους δίπλα στη θάλασσα απλά δε θα υπάρχουν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα αφού τα έσοδά τους θα μειωθούν δραματικά και βεβαίως θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

2. η παραλιακή οδός Τζαννή Τζαννετάκη από κανονικός δρόμος έγινε ένα στενό και επικίνδυνο δρομάκι. Όσοι διασχίζουμε καθημερινά με τα αυτοκίνητά μας  την παραπάνω οδό αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλες δυσκολίες και ακόμη δεν έχει έρθει ο Αύγουστος με τους χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες. Μετά δε και την τοποθέτηση των απαίσιων αισθητικά σιδερένιων διαχωριστικών σωλήνων (σε κάποια σημεία πάνω στο οδόστρωμα) ο παραλιακός δρόμος στένεψε τόσο πολύ που έχει γίνει επικίνδυνος για τους οδηγούς.



3. χάθηκαν πολύτιμες θέσεις παρκαρίσματος (περίπου 80) και αυτό για κάποιους καταστηματάρχες όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν είναι καταστροφικό. Και επειδή «ενός κακού μύρια έπονται» για να μην αποκαλυφθεί το πόσο λάθος είναι όλο αυτό που έφτιαξε ο κ. Ανδρεάκος έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε έναν απέραντο χώρο παρκαρίσματος, ακόμη και πάνω στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παρκάρουν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει κανείς στο λιμάνι και οι οδηγοί να έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας με ό, τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Γιατί άραγε ο κ. Ανδρεάκος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου και βεβαίως ως Δήμαρχος δε δείχνει την ανάλογη ευαισθησία για να εξασφαλιστεί χώρος για να περπατούν οι πεζοί και στο λιμάνι; Εδώ προκύπτει βέβαια και το ερώτημα τι θα γίνει όταν θα έχει κρουαζιερόπλοιο ή κάποιο άλλο σκάφος και θα είναι κλειστό το λιμάνι κυρίως κατά την υψηλή τουριστική περίοδο;





4. στο πάνω πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περπατήσει κανείς αφού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης μην έχοντας άλλη επιλογή, αφού εξαναγκάστηκαν οι περισσότεροι από αυτούς να αποσύρουν όλα τους τα τραπεζοκαθίσματα από την παραλία, γέμισαν το πάνω πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην έχουν ούτε μερικά εκατοστά για να περπατήσουν.

5. η παραλιακή οδός Τζαννή Τζαννετάκη παρουσιάζει εικόνα ερημικού τοπίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελάχιστοι περπατούν ακόμη και μετά τη δύση του ήλιου στο παραλιακό πεζοδρόμιο της Τζαννή Τζαννετάκη. Κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας τους μετράς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και είναι λογικό αφού χωρίς τις ομπρέλες των καταστημάτων με τον ίσκιο τους ποιος θα πάει να περπατήσει το Καλοκαίρι στον καυτό ήλιο. Και αυτή η άχρωμη, αδύναμη και ερημική εικόνα του παραλιακού δρόμου θα  γίνει χειρότερη τον Χειμώνα.



Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου (Γυθειάτες Δημοτικοί σύμβουλοι) παραιτήθηκαν και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί το έκαναν αυτό. Ίσως η παραίτησή τους να σχετίζεται με όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου ο κ. Ανδρεάκος.

Επίσης, οφείλουμε να κάνουμε γνωστό πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με τη με αριθ. πρωτ. 114179/2-6-2017 απόφασή της δικαιώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αφού αναφέρει «Δεν εγκρίνουμε την αριθ. 38/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ανατολικής Μάνης, περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του δικαιώματος χρήσης χώρων εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Γυθείου, από τους παραχωρησιούχους που αναφέρονται σ’ αυτή, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας». Δηλαδή, δίνει το δικαίωμα της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο.

Εκτός από τα παραπάνω όμως στον σχεδιασμό του ο κ. Ανδρεάκος έχει εντάξει το κλείσιμο του παραλιακού δρόμου από το μνημείο Ηρώων έως και την ένωση με τη νήσο Κρανάη, από ώρα 20:00 έως και ώρα 04:00 (υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου). Αν γίνει και αυτό δε θα μπορούμε ούτε στα σπίτια μας να πάμε, θα πρέπει να κοιτάμε το ρολόι.

Σε μια πόλη με έναν μόνο παραλιακό δρόμο ούτε στενεύεις τον δρόμο αυτό ούτε τον κλείνεις.  

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όσο είναι καιρός ακόμη, και επειδή όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να είναι ενωμένες και να στηρίζει η μία την άλλη και όχι να λειτουργεί η μία εις βάρος της άλλης και επειδή όλοι οι καλοί χωράνε (πεζοί και καταστηματάρχες), εμείς προτείνουμε ως άμεσο μέτρο να χωριστεί το παραλιακό πεζοδρόμιο (πλάτους 4 μ. περίπου) και συγκεκριμένα τα 2 μέτρα δίπλα στη θάλασσα (από τις κολώνες φωτισμού και προς τη θάλασσα) να δοθούν στα καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες και τα υπόλοιπα 2 μέτρα (από τις κολώνες φωτισμού και προς το οδόστρωμα) στους πεζούς με σαφή διαχωρισμό μεταξύ τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.



Στο δε πάνω πεζοδρόμιο που είναι και υπερυψωμένο πρέπει να δοθεί ένα μέτρο τουλάχιστον στους πεζούς (δίπλα στο οδόστρωμα) ώστε να ελευθερωθούν και οι ειδικές ράμπες και να υπάρξει ελεύθερος διάδρομος για όλους αλλά κυρίως για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με αυτό τον τρόπο τα δύο μέτρα από τις κολώνες φωτισμού και προς το οδόστρωμα στο παραλιακό πεζοδρόμιο θα είναι υπεραρκετά για τους πεζούς ακόμη και τον Αύγουστο και θα υπάρχει χώρος να περπατήσει κάποιος και στο πάνω πεζοδρόμιο.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων κατοίκων επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον καφέ, το ουζάκι τους ή έναν νόστιμο μεζέ στα τραπεζάκια της παραλίας δίπλα στη θάλασσα και κατανοούν πως αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημά μας για την προσέλκυση επισκεπτών.

Επίσης, σίγουρα επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους και ένα τμήμα του παραλιακού πεζοδρομίου ελεύθερο για να απολαμβάνουν τον περίπατό τους ένα τμήμα από το πάνω πεζοδρόμιο και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν και οι καταστηματάρχες αφού είναι προς όφελός τους όπως ακριβώς φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.






Όσον αφορά σε κάποιους από τους συμπολίτες μας και σε κάποιους από τους Δημοτικούς Συμβούλους που υποστηρίζουν πως όλο αυτό που συμβαίνει, δηλαδή πως το παραλιακό πεζοδρόμιο εντός της πόλης του Γυθείου δεν πρέπει να έχει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πεζόδρομος και ως ποδηλατόδρομος, γιατί κυκλοφόρησε και η πληροφορία πως στοχεύουν να φτιάξουν ποδηλατόδρομο στην παραλιακή ζώνη εντός της πόλης, ας μας συγχωρέσουν αλλά θα τους στενοχωρήσουμε λέγοντάς τους πως δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας επειδή κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα αυτονόητα ούτε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η Ενσυναίσθηση άσχετα αν δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους πως έμαθαν να μην κάνουν ότι δε θέλουν να πάθουν. Οι πράξεις τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.    

Ποδηλατόδρομος βέβαια καλό είναι να γίνει αλλά σε άλλο σημείο της πόλης μας όπως από το πρώην Δημοτικό Στάδιο «Χαρίλαος Βασιλάκος» και προς την παραλία της Σελινίτσας στον παραλιακό δρόμο όπου δεν υπάρχουν καταστήματα.

Ελπίζουμε πως το άρθρο αυτό ίσως αφυπνίσει έστω και τώρα όσους από τους συμπολίτες μας Δημοτικούς Συμβούλους συμφωνούν μαζί μας και αντιδράσουν πριν να είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να κινδυνεύσει ούτε ένα κατάστημα, ούτε μία θέση εργασίας.

Τέλος, δηλώνουμε πως η εκάστοτε Δημοτική Αρχή οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες και οφείλει να έχει υψηλές προσδοκίες και υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους και να παλεύει για να τους υλοποιήσει. Και η πραγματική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Γυθείου δε θα επιτευχθεί με αμφιλεγόμενα έργα και διχαστικά μέτρα όπως αυτά που υλοποιεί η Δημοτική μας Αρχή αλλά με κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση Νέων παραγωγικών επενδύσεων. Χρειάζονται προτάσεις και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από μια άλλη Αναπτυξιακή και Διαχειριστική κουλτούρα ικανή στο να προκαλέσει αυτές τις θετικές πραγματικές προσδοκίες που χρειάζεται ο τόπος μας.

Χρειάζονται έργα σαν κι αυτά που δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες - εικόνες:



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ (ΜΑΡΙΝΑ)




ΠΛΩΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΔΡΑ
Γράφει ο Τραγάκης Νικόλαος,
Δάσκαλος


«Υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης του Γυθείου από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες τέλος δίπλα στη θάλασσα. Κινδυνεύουν καταστήματα και θέσεις εργασίας.»

Αγαπητοί συνδημότες και συμπολίτες,
με το άρθρο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας και τη διαφωνία μας σχετικά με τις απόψεις, τις ενέργειες και τα έργα του Δημάρχου του Δήμου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου και να σχολιάσουμε μερικά από αυτά που υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του:
1. πως είναι υποκριτές όσοι αντιτίθενται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη και μιλάνε για αποπροσανατολισμό των αποδημητικών πουλιών και πως οι ίδιοι με διάφορα ηλεκτρονικά μηχανάκια τα κατεβάζουν στην αυλή τους
2. πως ήρθε πλούσιος και θα φύγει φτωχός
3. πως χρειάζεται ανάπλαση όλη η πόλη του Γυθείου και πως ένα μεγάλο μέρος της θα επιτευχθεί τα δυο επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος για άλλη μια φορά ακολουθώντας τη συνηθισμένη του τακτική κατηγορεί γενικά και αόριστα όσους τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη και δείχνει να μη σέβεται καμία άλλη θέση και πρόταση και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό των ανεμογεννητριών.

Η οικονομική του κατάσταση δε μας αφορά. Ωστόσο, η δήλωσή του «ήρθα πλούσιος και θα φύγω φτωχός» μας προκαλεί να πούμε πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας όταν o κ. Ανδρεάκος πάψει να είναι Δήμαρχος θα είναι σίγουρα φτωχότεροι λόγω των αποφάσεών του (υψηλός φόρος στα μνήματα, 80% φόρος από 01-01-2012 υπέρ έργων στο νερό, υπέρογκο κόστος σύνδεσης με τον Βιολογικό κ.ά.).

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω χαράτσια τα τελευταία έργα του, σχετικά με την ανάπλαση όλης της πόλης του Γυθείου, προκαλούν ανησυχία, προβληματισμό, στενοχώρια και απογοήτευση όπως για παράδειγμα η ανάπλαση στο περιβολάκι που ήταν ένα όμορφο πάρκο, με πολλά δέντρα και πουλιά, μια όαση δροσιάς και χαλάρωσης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και κατάντησε ένα χωράφι που μόνο τα συμπαθέστατα τετράποδα το χρησιμοποιούν με ένα αντλιοστάσιο του Βιολογικού ανάμεσα στο μνημείο Ηρώων και στην παιδική χαρά και η παραλιακή οδός του Γυθείου Τζαννή Τζαννετάκη που από κανονικός δρόμος κατάντησε λόγω της ανάπλασης ένα στενό δρομάκι.

Εμείς, στις 06-02-2017 είχαμε δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα APELA gr ένα άρθρο με τίτλο και με ερωτηματικό στο τέλος «Καφές, ουζάκι και μεζές δίπλα στο κύμα στην παραλία του Γυθείου...τέλος με την υπογραφή της Δημοτικής Αρχής;».

Σκοπός μας ήταν η προβολή της αγωνίας και του προβληματισμού της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και των κατοίκων της πόλης του Γυθείου για την πρόθεση του κ. Ανδρεάκου και μιας ισχνής πλειοψηφίας Δημοτικών Συμβούλων του να επεκτείνουν κατά πλάτος το επάνω πεζοδρόμιο στην παραλιακή οδό Τζαννή Τζαννετάκη.

Επίσης, σκοπός μας ήταν και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας και των πεζών και των καταστηματαρχών και την πρόληψη των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Δυστυχώς όμως ο κ. Δήμαρχος προχώρησε στην κατά πλάτος επέκταση του πάνω πεζοδρομίου το οποίο δόθηκε από τη Δημοτική μας Αρχή εξ ολοκλήρου στα καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Ανδρεάκος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου ασκώντας διάφορες πιέσεις κατάφερε να πείσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να αποσύρουν όλα τα τραπεζοκαθίσματά τους από το παραλιακό πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού Τζαννή Τζαννετάκη για να δοθεί ολόκληρο το παραλιακό πεζοδρόμιο στους πεζούς για να απολαμβάνουν τον περίπατό τους. Το ίδιο προσπαθεί να πετύχει και στο υπόλοιπο παραλιακό πεζοδρόμιο της πόλης μας εκτός από το λιμάνι το οποίο θέλει να το μετατρέψει εξ ολοκλήρου σε ένα απέραντο χώρο παρκαρίσματος λες και φτιάχτηκε μόνο γι αυτό.

Εμφανέστατα πλέον αρνητικά αποτελέσματα όλων των παραπάνω έργων της Δημοτικής μας Αρχής είναι:

1. έχουν έρθει τα πάνω κάτω, με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Το έργο της ανάπλασης της οδού Τζαννή Τζαννετάκη έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απόγνωση σε πολλούς από τους καταστηματάρχες της συγκεκριμένης οδού αφού είναι στραβό το κλίμα λόγω οικονομικής κρίσης το τρώει και ο γάιδαρος. Δηλαδή, αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά στην παραλιακή διαδρομή από την ένωση με τη νήσο Κρανάη έως και το μνημείο Ηρώων στο περιβολάκι θα δει πως πολλά καταστήματα (πάνω από τα μισά) έχουν ήδη κλείσει εδώ και καιρό. Με την παραπάνω απόφαση του κ. Δημάρχου κινδυνεύουν και πολλά από αυτά τα καταστήματα εστίασης που παραμένουν σε λειτουργία και παλεύουν ενάντια στην οικονομική κρίση και στα δυσβάσταχτα μέτρα των μνημονίων. Δε φτάνει που έχασαν λόγω της ανάπλασης πολύτιμες θέσεις παρκαρίσματος, καλούνται τώρα να αποσύρουν όλα τα τραπεζοκαθίσματά τους από το παραλιακό πεζοδρόμιο. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η χειρότερη δυνατή που θα μπορούσε να ληφθεί με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου αφού όλοι γνωρίζουμε πως τόσο οι τουρίστες όσο και οι Έλληνες θέλουν να πιούν το ούζο τους και να φάνε τα ψάρια τους δίπλα στη θάλασσα. Κάποια από τα καταστήματα αν χάσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους και τις ομπρέλες τους δίπλα στη θάλασσα απλά δε θα υπάρχουν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα αφού τα έσοδά τους θα μειωθούν δραματικά και βεβαίως θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

2. η παραλιακή οδός Τζαννή Τζαννετάκη από κανονικός δρόμος έγινε ένα στενό και επικίνδυνο δρομάκι. Όσοι διασχίζουμε καθημερινά με τα αυτοκίνητά μας  την παραπάνω οδό αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλες δυσκολίες και ακόμη δεν έχει έρθει ο Αύγουστος με τους χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες. Μετά δε και την τοποθέτηση των απαίσιων αισθητικά σιδερένιων διαχωριστικών σωλήνων (σε κάποια σημεία πάνω στο οδόστρωμα) ο παραλιακός δρόμος στένεψε τόσο πολύ που έχει γίνει επικίνδυνος για τους οδηγούς.



3. χάθηκαν πολύτιμες θέσεις παρκαρίσματος (περίπου 80) και αυτό για κάποιους καταστηματάρχες όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν είναι καταστροφικό. Και επειδή «ενός κακού μύρια έπονται» για να μην αποκαλυφθεί το πόσο λάθος είναι όλο αυτό που έφτιαξε ο κ. Ανδρεάκος έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε έναν απέραντο χώρο παρκαρίσματος, ακόμη και πάνω στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παρκάρουν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει κανείς στο λιμάνι και οι οδηγοί να έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας με ό, τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Γιατί άραγε ο κ. Ανδρεάκος ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου και βεβαίως ως Δήμαρχος δε δείχνει την ανάλογη ευαισθησία για να εξασφαλιστεί χώρος για να περπατούν οι πεζοί και στο λιμάνι; Εδώ προκύπτει βέβαια και το ερώτημα τι θα γίνει όταν θα έχει κρουαζιερόπλοιο ή κάποιο άλλο σκάφος και θα είναι κλειστό το λιμάνι κυρίως κατά την υψηλή τουριστική περίοδο;





4. στο πάνω πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περπατήσει κανείς αφού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης μην έχοντας άλλη επιλογή, αφού εξαναγκάστηκαν οι περισσότεροι από αυτούς να αποσύρουν όλα τους τα τραπεζοκαθίσματα από την παραλία, γέμισαν το πάνω πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην έχουν ούτε μερικά εκατοστά για να περπατήσουν.

5. η παραλιακή οδός Τζαννή Τζαννετάκη παρουσιάζει εικόνα ερημικού τοπίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελάχιστοι περπατούν ακόμη και μετά τη δύση του ήλιου στο παραλιακό πεζοδρόμιο της Τζαννή Τζαννετάκη. Κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας τους μετράς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και είναι λογικό αφού χωρίς τις ομπρέλες των καταστημάτων με τον ίσκιο τους ποιος θα πάει να περπατήσει το Καλοκαίρι στον καυτό ήλιο. Και αυτή η άχρωμη, αδύναμη και ερημική εικόνα του παραλιακού δρόμου θα  γίνει χειρότερη τον Χειμώνα.



Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου (Γυθειάτες Δημοτικοί σύμβουλοι) παραιτήθηκαν και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί το έκαναν αυτό. Ίσως η παραίτησή τους να σχετίζεται με όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γυθείου ο κ. Ανδρεάκος.

Επίσης, οφείλουμε να κάνουμε γνωστό πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με τη με αριθ. πρωτ. 114179/2-6-2017 απόφασή της δικαιώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αφού αναφέρει «Δεν εγκρίνουμε την αριθ. 38/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ανατολικής Μάνης, περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του δικαιώματος χρήσης χώρων εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Γυθείου, από τους παραχωρησιούχους που αναφέρονται σ’ αυτή, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας». Δηλαδή, δίνει το δικαίωμα της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό πεζοδρόμιο.

Εκτός από τα παραπάνω όμως στον σχεδιασμό του ο κ. Ανδρεάκος έχει εντάξει το κλείσιμο του παραλιακού δρόμου από το μνημείο Ηρώων έως και την ένωση με τη νήσο Κρανάη, από ώρα 20:00 έως και ώρα 04:00 (υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου). Αν γίνει και αυτό δε θα μπορούμε ούτε στα σπίτια μας να πάμε, θα πρέπει να κοιτάμε το ρολόι.

Σε μια πόλη με έναν μόνο παραλιακό δρόμο ούτε στενεύεις τον δρόμο αυτό ούτε τον κλείνεις.  

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όσο είναι καιρός ακόμη, και επειδή όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να είναι ενωμένες και να στηρίζει η μία την άλλη και όχι να λειτουργεί η μία εις βάρος της άλλης και επειδή όλοι οι καλοί χωράνε (πεζοί και καταστηματάρχες), εμείς προτείνουμε ως άμεσο μέτρο να χωριστεί το παραλιακό πεζοδρόμιο (πλάτους 4 μ. περίπου) και συγκεκριμένα τα 2 μέτρα δίπλα στη θάλασσα (από τις κολώνες φωτισμού και προς τη θάλασσα) να δοθούν στα καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες και τα υπόλοιπα 2 μέτρα (από τις κολώνες φωτισμού και προς το οδόστρωμα) στους πεζούς με σαφή διαχωρισμό μεταξύ τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.



Στο δε πάνω πεζοδρόμιο που είναι και υπερυψωμένο πρέπει να δοθεί ένα μέτρο τουλάχιστον στους πεζούς (δίπλα στο οδόστρωμα) ώστε να ελευθερωθούν και οι ειδικές ράμπες και να υπάρξει ελεύθερος διάδρομος για όλους αλλά κυρίως για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με αυτό τον τρόπο τα δύο μέτρα από τις κολώνες φωτισμού και προς το οδόστρωμα στο παραλιακό πεζοδρόμιο θα είναι υπεραρκετά για τους πεζούς ακόμη και τον Αύγουστο και θα υπάρχει χώρος να περπατήσει κάποιος και στο πάνω πεζοδρόμιο.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων κατοίκων επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον καφέ, το ουζάκι τους ή έναν νόστιμο μεζέ στα τραπεζάκια της παραλίας δίπλα στη θάλασσα και κατανοούν πως αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημά μας για την προσέλκυση επισκεπτών.

Επίσης, σίγουρα επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους και ένα τμήμα του παραλιακού πεζοδρομίου ελεύθερο για να απολαμβάνουν τον περίπατό τους ένα τμήμα από το πάνω πεζοδρόμιο και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν και οι καταστηματάρχες αφού είναι προς όφελός τους όπως ακριβώς φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.






Όσον αφορά σε κάποιους από τους συμπολίτες μας και σε κάποιους από τους Δημοτικούς Συμβούλους που υποστηρίζουν πως όλο αυτό που συμβαίνει, δηλαδή πως το παραλιακό πεζοδρόμιο εντός της πόλης του Γυθείου δεν πρέπει να έχει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πεζόδρομος και ως ποδηλατόδρομος, γιατί κυκλοφόρησε και η πληροφορία πως στοχεύουν να φτιάξουν ποδηλατόδρομο στην παραλιακή ζώνη εντός της πόλης, ας μας συγχωρέσουν αλλά θα τους στενοχωρήσουμε λέγοντάς τους πως δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας επειδή κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα αυτονόητα ούτε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η Ενσυναίσθηση άσχετα αν δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους πως έμαθαν να μην κάνουν ότι δε θέλουν να πάθουν. Οι πράξεις τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.    

Ποδηλατόδρομος βέβαια καλό είναι να γίνει αλλά σε άλλο σημείο της πόλης μας όπως από το πρώην Δημοτικό Στάδιο «Χαρίλαος Βασιλάκος» και προς την παραλία της Σελινίτσας στον παραλιακό δρόμο όπου δεν υπάρχουν καταστήματα.

Ελπίζουμε πως το άρθρο αυτό ίσως αφυπνίσει έστω και τώρα όσους από τους συμπολίτες μας Δημοτικούς Συμβούλους συμφωνούν μαζί μας και αντιδράσουν πριν να είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να κινδυνεύσει ούτε ένα κατάστημα, ούτε μία θέση εργασίας.

Τέλος, δηλώνουμε πως η εκάστοτε Δημοτική Αρχή οφείλει να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες και οφείλει να έχει υψηλές προσδοκίες και υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους και να παλεύει για να τους υλοποιήσει. Και η πραγματική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Γυθείου δε θα επιτευχθεί με αμφιλεγόμενα έργα και διχαστικά μέτρα όπως αυτά που υλοποιεί η Δημοτική μας Αρχή αλλά με κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση Νέων παραγωγικών επενδύσεων. Χρειάζονται προτάσεις και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από μια άλλη Αναπτυξιακή και Διαχειριστική κουλτούρα ικανή στο να προκαλέσει αυτές τις θετικές πραγματικές προσδοκίες που χρειάζεται ο τόπος μας.

Χρειάζονται έργα σαν κι αυτά που δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες - εικόνες:



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ (ΜΑΡΙΝΑ)




ΠΛΩΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΔΡΑ

Η APELA προτείνει

image

Eτικέτες :
images Άρθρα
01-03-2024

Κοντούλα λεμονιά

images Άρθρα
19-01-2024

Αϊ Γιάννη μου

images Άρθρα
19-01-2024

Η «ΜΑΣΚΑ»

images Άρθρα
10-01-2024

Η Ρώμη του 2024