«Βράζει» η Μάνη: Με 13 συμβούλους από τους 27 καλωσόρισε ο Δήμος τις Ανεμογεννήτριες

18/03/2017

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Έχουν ξεσηκωθεί 28 Μανιάτικοι Σύλλογοι και εκατοντάδες Μανιάτες. Δεν είναι μαζί τους ο Δήμος Αν. Μάνης...

Αυτά μας λένε οι εκπρόσωποι των Μανιατών που προσπαθούσαν να ενημερώσουν στην Αρεόπολη τους συμπολίτες τους, γι΄ αυτό που πάει να γίνει στην πατρίδα τους και μάλιστα με τις ευλογίες του Δήμου Αν. Μάνης.

Όπως λέει ο Οφθαλμίατρος Χρήστος Τσιλιβάκος «η καταστροφή θα είναι μεγάλη και βέβαια θα την βιώσουμε μόνο αν μπούνε (οι ανεμογεννήτριες). Καλό είναι να προλάβουμε πριν να μπουν».

Μάλιστα οι πληροφορίες της APELA.gr λένε πως αν, στις 26 Απριλίου που θα γίνει δικαστήριο για την υπόθεση των ανεμογεννητριών, το δικαστήριο τελεσιδικήσει με θετική απόφαση, τότε μέχρι το καλοκαίρι του 2017 πιθανόν να ξεπροβάλλουν οι πρώτες ανεμογεννήτριες στα βουνά της Μάνης.

Όπως λέει ο Πολιτικός Μηχανικός Κυριάκος Κοττέας, 28 Μανιάτικοι Σύλλογοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μαζί τους, έχουν συνυπογράψει 1.167 Μανιάτες, προσπαθώντας να αποτρέψουν αυτή την ενέργεια.

Συνεχίζοντας ο κ. Κοττέας μας είπε πως έχουν ήδη εγκριθεί 2 περιβαλλοντικές μελέτες για την εγκατάσταση 42 ανεμογεννητριών, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 217.

Ο Δικηγόρος Δημήτρης Μαριόλης τόνισε, πως αυτή είναι μια μάχη και σε νομικό επίπεδο και όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι ιδιωτικά συμφέροντα  στη μέση, εξωχώρια και εγχώρια, τα οποία επιβουλεύονται τη γη αυτή, για ένα ρεύμα το οποίο καν δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον χώρο της Πελοποννήσου, διότι είναι ένα κορεσμένο δίκτυο».

Οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν λέει ο κ. Τσιλιβάκος, ενώ ανέφερε πως ο αρχαιολόγος που έκανε την αυτοψία στη Μάνη έκανε αρνητική εισήγηση για τις ανεμογεννήτριες, ενώ το ίδιο έκαναν το γραφείο αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Ο κ. Κοττέας από την πλευρά του λέει πως ο Δήμος Αν. Μάνης όχι μόνο δεν είναι με το μέρος τους, αλλά «είναι ο μόνος Δήμος (στην Ελλάδα) που είναι υπέρ» της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή του και μάλιστα «είναι απίστευτο, όχι μόνο είναι υπέρ, αλλά προσδιόρισε και τις εταιρείες οι οποίες θα ήθελε να θέσουνε και απαγόρευσε στις άλλες».

Μάλιστα στο Δ.Σ. που πάρθηκε η θετική απόφαση από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, από τους 27 συμβούλους θετικά ψήφισαν μόλις οι 13 και το θέμα... πέρασε!

Συνεχίζοντας ο κ. Κοττέας μας είπε πως οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στη Μάνη θα είναι Γερμανικής προελεύσεως, σε μια επένδυση 120 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια (50%) θα τα πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες, μέσω επιδοτήσεων.


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη...
.

Δείτεπερισσότερα