Χέστηκε η φοράδα στη... Μάνη!

17/03/2017

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Αν και την φράση αυτή τη χρησιμοποιούμε ως συνήθως σαν παροιμία (χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι), αυτή τη φορά θα την χρησιμοποιήσουμε στην... κυριολεξία, με μια μικρή παραλλαγή.

Είμαστε στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 και περιμένουμε να ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση, στα πλαίσια της πασίγνωστης γιορτής.

Φέτος για πρώτη φορά, μετά την κατάθεση στεφάνων δεν ακολούθησε η παρέλαση, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά η έναρξη της παρέλασης.

Ως γνωστόν στην παρέλαση, συμμετέχουν και έφιπποι. Για να δείτε τι σημαίνει Μανιάτες που «δε μασάνε», 3 από τα άλογα τα κουμαντάρουν... 2 κοπέλες, και ένας πιτσιρικάς, που είναι δεν είναι 15 χρονών.

Όμως η μεγάλη καθυστέρηση από την μετάβαση των χορών στην παρέλαση, έφερε ως αποτέλεσμα μία φοράδα να έρθει η ώρα της να... αφοδεύσει. Και τι να κάνει το ζωντανό; Αφόδευσε στο δρόμο που έγινε η παρέλαση.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τραγελαφικά πράγματα να συμβαίνουν, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή. Αρχικά η δυσοσμία από το «φουσκί» μπροστά από το σουβλατζίδικο, έκανε τους θαμώνες, να καταπίνουν με δυσκολία το φαγητό τους.

Αυτό που προκάλεσε όμως πολλά χαμόγελα, ήταν την ώρα που τα παιδιά έκαναν βήματα «αλλά survivor», προκειμένου να μην πατήσουν την κοπριά του αλόγου. Το θέαμα ήταν «όλα τα λεφτά» ειδικά με τους μικρούς μαθητές του δημοτικού!!!

Τελικά μετά από αρκετό χρόνο, βρέθηκε ένας Χριστιανός στη μέση της παρέλασης, να πάρει μερικές εφημερίδες και να μαζέψει αυτό το κατά τα άλλα ιδιαιτέρα χρήσιμο προϊόν για την γεωργία.

Εκείνη την ώρα ακούσαμε και τη φοβερή ατάκα από κάποιους παρευρισκόμενους Μανιάτες που είπαν: «Χέστηκε η φοράδα στη... Μάνη»! Είναι η ατάκα της χρονιάς μέχρι τώρα!!!.

Δείτεπερισσότερα