Προστατεκτομή: Τι είναι και πότε πραγματοποιείται; Ο ουρολόγος απαντά

10/01/2017

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Η ριζική προστατεκτομή όσο τρομακτική κι αν ακούγεται, είναι μία απαραίτητη επέμβαση που πραγματοποιεί ο ουρολόγος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα του προστάτη και των ιστών που τον περιβάλλουν, όπως η σπερματοδόχος κύστη και οι κοντινοί λεμφαδένες.

Ο διακεκριμένος χειρουργός ουρολόγος Παντελής Κατσίβας, εξηγεί στη συνέχεια την σημασία μίας τέτοιας επέμβασης και τις περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση της.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η συγκεκριμένη επέμβαση;

Οι άνδρες νεότεροι από την ηλικία των 75 ετών που έχουν εμφανίσει καρκίνο ο οποίος περιορίζεται μόνο στον προστάτη, είναι σημαντικό να κάνουν ριζική TURis προστατεκτομή προκειμένου να απαλλαγούν από την πάθηση οριστικά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Πώς αποφασίζεται η διενέργεια της επέμβασης;

Πριν από την εκτέλεση της ριζικής προστατεκτομής, οι γιατροί προσπαθούν πρώτα να αποδείξουν ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη και για το λόγο αυτό, διενεργούν βιοψία, αξονική τομογραφία, σπινθηρογραφήματα οστών, μαγνητικές τομογραφίες και υπερήχους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι περιορισμένα μόνο στον συγκεκριμένο αδένα.

Αν φαίνεται ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει εξαπλωθεί, ο ειδικός χειρουργός ουρολόγος αρχικά προτείνει άλλες επιλογές εκτός από τη χειρουργική επέμβαση. Σε αυτές περιλαμβάνεται ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ή απλή παρατήρηση του καρκίνου του προστάτη κατά την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά.

Πού εντοπίζεται και ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές;

Ο αδένας του προστάτη βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, μπροστά από το ορθό. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη ο ουρολόγος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχημένη αφαίρεση του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας ριζικής προστατεκτομής.

Ανοικτή προστατεκτομή: Η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα και αποτελεί κανονικό χειρουργείο. Σε αυτή ο ουρολόγος κάνει κάθετες τομές 20 – 25 εκατοστών κάτω από τον αφαλό και μέσο αυτών γίνεται η αφαίρεση του προστάτη. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η τομή γίνεται στο περίνεο, τον χώρο μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού.

Λαπαροσκοπική προστατεκτομή: Ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνονται πολλές μικρές τομές σε όλη την κοιλιά του ασθενούς και η αφαίρεση γίνεται με πολύ λεπτά και μικρά χειρουργικά εργαλεία. Στην λαπαροσκοπική προστατεκτομή, οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι σαφώς αυξημένες, ενώ μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος και η πιθανότητα επιπλοκών.

Σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψιν μας ότι μέσω του προστάτη προς το πέος περνάνε πολύ σημαντικά νεύρα, γι’ αυτό τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να γίνονται μόνο από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Δείτεπερισσότερα