Επίπεδοι πολύποδες εντέρου: Ποια η κατάλληλη θεραπεία

23/12/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Οι πολύποδες εντέρου είναι ένα γενικά ανησυχητικό σύμπτωμα που σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται προάγγελος καρκίνου του εντέρου. Πρόκειται για μικρές συσσωρεύσεις κυττάρων, που προεξέχουν από τα τοιχώματα του εντέρου και είναι εύκολο να εντοπιστούν, ίσως και να αντιμετωπιστούν με την κολονοσκόπηση.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι πολύποδες εντέρου ίδιοι και η κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Ειδικότερα οι επίπεδοι πολύποδες εντέρου είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν με την απλή κολονοσκόπηση (απαιτείται χρωμοενδοσκόπηση) και επιπλέον είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο ή να έχουν ήδη εστίες πρώιμου καρκίνου.

Η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια

Πριν αναζητήσουμε τη θεραπεία για τους επίπεδους πολύποδες και τον καρκίνο εντέρου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζονται και τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να προλάβουμε το πρόβλημα στην αρχή του, πριν επιδεινωθεί.

Στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης συγκαταλέγονται:

Άτομα 50 ετών και άνω: Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο οι πιθανότητες είναι πιο αυξημένες σε άτομα άνω των 50 ετών.
Οικογενειακό ιστορικό: Όταν το άτομο έχει στενούς συγγενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σημαντικό να εξετάζεται τακτικά
Πάσχοντες από νόσο του Crohn
Πάσχοντες από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση

Πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Οι επίπεδοι πολύποδες εντέρου είναι δυνατό να αφαιρεθούν με την κολονοσκόπηση, όπως και όλα τα είδη πολύποδα. Ωστόσο σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όπως όταν καλύπτουν εκτεταμένο τμήμα του εντέρου, ο γαστρεντερολόγος είναι πιθανό να σας προτείνει μία πιο επεμβατική αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η θεραπεία τους θα είναι αποτελεσματική και δεν θα υπάρξει κίνδυνος επιπλοκών ή επανεμφάνισης τους.

Συμβουλευτείτε τον ειδικό

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε διαγνωσθεί με πολύποδες εντέρου, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό χειρουργό γαστρεντερολόγο προκειμένου να αναλάβει την θεραπεία και αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο γαστρεντερολόγος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος έχει υψηλή εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες παθήσεις και είναι σε θέση να σας δώσει την πιο αποτελεσματική λύση για την δική σας περίπτωση.

Δείτεπερισσότερα