Κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης: Μάθετε τα πάντα για τη διαδικασία

22/12/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Η απόκτηση ενός μωρού είναι η φυσική ολοκλήρωση κάθε ευτυχισμένης οικογένειας. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να γίνει τόσο φυσικά, καθώς παρεμβάλλονται κλινικοί ή άλλοι παράγοντες, που δυσκολεύουν την σύλληψη και κυοφορία ενός μωρού με τον συνηθισμένο τρόπο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζευγάρι απευθύνεται σε ένα κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο οποίο ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιθυμητή εγκυμοσύνη και υγιής απόκτηση ενός μωρού. Ποια είναι όμως αυτή η διαδικασία; Θα τη δούμε αναλυτικά στη συνέχεια:

Κατάλληλη προετοιμασία
Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι αποφασίσει να αποκτήσει μωρό με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, γίνονται πρώτα ορισμένες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που προκαλεί την αδυναμία σύλληψης και κυοφορίας και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία. Στη συνέχεια η μέλλουσα μητέρα λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες, προκειμένου τα ωάρια της να αναπτυχθούν κατάλληλα και να είναι ιδανικά για την ωοληψία.

Λήψη ωαρίων και γονιμοποίηση
Όταν τα ωάρια φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης, η μέλλουσα μητέρα πηγαίνει στο κέντρο εξωσωματικής για να πραγματοποιηθεί η ωοληψία. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και γίνεται με ελαφριά νάρκωση-μέθη, ωστόσο οι μέλλουσες μητέρες που θα υποβληθούν σε ωοληψία πρέπει να είναι απόλυτα νηστικές από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Στη συνέχεια τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται εργαστηριακά με το σπέρμα του συντρόφου που έχει επίσης δωρίσει την ίδια ημέρα της ωοληψίας.

Εμβρυομεταφορά και Κυοφορία
Εφόσον η διαδικασία της εργαστηριακής γονιμοποίησης είναι επιτυχημένη, η μέλλουσα μητέρα θα επιστρέψει στο κέντρο εξωσωματικής όπου θα γίνει η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά των ωαρίων στη μήτρα της μέσω ενός ειδικού σωλήνα. Συνήθως γίνεται μεταφορά περισσότερων από ενός εμβρύων για να διασφαλιστεί η επιτυχία της διαδικασίας. Μετά την μεταφορά τους, η μητέρα θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο για λίγες ώρες ξαπλωμένη και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο σπίτι, ενώ για τις επόμενες εβδομάδες ο αρμόδιος γιατρός θα παρακολουθεί τακτικά την πορεία της κύησης.

Μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην ιστοσελίδα του χειρουργού μαιευτήρα γυναικολόγου Κωνσταντίνου Γιατρά.

Δείτεπερισσότερα