Αισιόδοξα μηνύματα για το λακωνικό πορτοκάλι

14/12/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Μία καλή εµπορική σεζόν ξεκίνησε τις τελευταίες ηµέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, για τα πρώτα πορτοκάλια (New Hall, Ναβαλίνες), σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια που το εν λόγω εσπεριδοειδές αποτελούσε «συνώνυµο» των χαµηλών τιµών και της δύσκολης διάθεσης.

Φέτος υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι κατά µέσο όρο στα 25 λεπτά το κιλό σε Αργολίδα και Λακωνία, σταθερές από την αρχή της συγκομιδής, πριν 10-20 ηµέρες, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια που µπορεί τα πρώτα φορτία να είχαν καλές τιµές, αλλά στη συνέχεια πέφτανε πολύ χαµηλά. Ενδεικτική ήταν η περσινή σεζόν που µεγάλες ποσότητες στη Λακωνία έφυγαν έναντι 16-17 λεπτών το κιλό.

Στον αντίποδα, φέτος το προϊόν φαίνεται ότι θα έχει καλή εµπορική πορεία. «Ήδη έχουµε παραγγελίες, αν και δεν έχουµε συγκεντρώσει ακόµα τις ποσότητες», λέει στην Agrenda o Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας, που έχει εξασφαλίσει φέτος την πώληση «1-15 αυτοκινήτων» την εβδοµάδα και τιµές για τους παραγωγούς στα 20-30 λεπτά το κιλό.

Η παραγωγή είναι μειωµένη, στη Λακωνία, περίπου 70%, ενώ µείωση παρατηρείται και σε Αργολίδα, Ηλεία, Πρέβεζα, Κρήτη κ.α. Βέβαια, «και πρόπερσι η παραγωγή ήταν, επίσης, µειωµένη, αλλά δεν υπήρχε αντίστοιχη ανταπόκριση από το εξωτερικό», υπενθυµίζει ο κ. Μπλέτας, υποθέτοντας ότι η αύξηση της ζήτησης µπορεί να σχετίζεται µε την αύξηση της κατανάλωσης σε ευρωπαϊκές χώρες -συµπεριλαµβανοµένων των βαλκανικών-, που είναι βασικοί προορισµοί για τα ελληνικά πορτοκάλια.


Πηγή: agronews.gr

Δείτεπερισσότερα