Πολυχρονίου: Οι αγρότες άναψαν τα τρακτέρ

13/12/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
του Χρόνη Πολυχρονίου

Διατυπώνω συχνά την άποψη ότι η πολιτική ζωή στη Λακωνία έχει πεθάνει και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Όμως τις τελευταίες ημέρες παρακολούθησα μία έντονη αντιπαράθεση στο Νομό μας, ανάμεσα στους δύο Βουλευτές μας, Σταύρο Αραχωβίτη και Θανάση Δαβάκη για τα Αγροτικά, που με χαροποίησε πάρα πολύ.

Και οι δύο τους με παρεμβάσεις, συνεντεύξεις, και άλλες ενέργειες υποστήριξαν βάσιμα και με επιχειρήματα τις θέσεις και τις αρχές των κομμάτων τους, προκειμένου να προάγουν τα συμφέροντα των Αγροτών της Λακωνίας. Και το έκαναν με τρόπο ήπιο, κόσμιο και πολιτισμένο. Είναι και οι δύο πάρα πολύ καλά παιδιά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Μπράβο τους. Οι τουφεκιές όμως που έπεσαν στην Λακωνία δεν ήταν οι μόνες. Εδώ και ημέρες έχουν αρχίσει να ηχούν οι σειρήνες και τα τύμπανα της προετοιμασίας του ¨πολέμου¨ με δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων και δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης. Στόχος να κατέβουν οι αγρότες να κλείσουν τους δρόμους. Απώτερος στόχος να πέσει η Κυβέρνηση. Αιτία λέει η Αντιπολίτευση πως είναι τάχα ¨η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και η υψηλή προκαταβολή φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί¨  με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς του ... ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Το ψέμα όμως γένεται πιο εύκολα πιστευτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, κατά το φορολογικό έτος 2016 που θα γίνει η εκκαθάριση του 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών (εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα κάτω των 8500 ευρώ) όχι μόνο δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρουν και επιστροφή προκαταβολής φόρου άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Αλλά και όσοι δηλώσουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12000 ευρώ θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Και άμα δεν με πιστεύετε ρωτήστε και τον λογιστή σας.

Τώρα αν αθροιζόμενα τα εισοδήματα των αγροτών ξεπερνούν τις 12000 ευρώ, φορολογούνται κανονικά όπως για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Και δεν πιστεύω εδώ να υπάρχει κανένα παράπονο, διότι οι αγρότες δεν είναι σε καμία περίπτωση σε χειρότερη μοίρα από τους ανθρώπους της πόλης που διαθέτουν με αυτούς τα ίδια ακριβώς εισοδήματα. Τελεία και παύλα.

Όσοι χαϊδεύουν τους αγρότες και τους ξεσηκώνουν στα μπλόκα, τους λένε ψέματα, τους κοροϊδεύουν και τους εκμεταλλεύονται.

Και τώρα κάτι προσωπικό, που το έζησα εγώ ο ίδιος που σας το περιγράφω. Ήταν το 1997 θυμάμαι, τα χρόνια που πρωτοξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα στους Εθνικούς δρόμους.

Έφυγα από το γραφείο μου και πήγα να ¨γνωρίσω¨ ποιοι ήταν αυτοί που είχαν κλείσει έναν βασικό άξονα της Περιφέρειας τον δρόμο Λαμία - Δομοκό - Καρδίτσα στη θέση Δρούγου. Συνάντησα λοιπόν εκεί τον ιστορικό ηγέτη των μπλόκων, αυτόν που έως και σήμερα ακόμη ηγείται αυτών των κινητοποιήσεων. «Μην στενοχωριέσαι Πολυχρόνη μου είπε, αυτή την εποχή αυτές οι κινητοποιήσεις θα γίνονται πάντοτε. Κατάλαβες;». Έκανα πως κατάλαβα και έφυγα. Από τότε και κάθε χρόνο καταλαβαίνω όλο και καλλίτερα.

Τα μπλόκα των αγροτών δεν αφορούν καθαρά δίκαιες επαναλαμβανόμενες διεκδικήσεις. Είναι πλέον θεσμός, πρόκειται για εθιμικό δίκαιο!!

Δείτεπερισσότερα