Πολυχρονίου: Για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αγάπη

07/11/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
του Χρόνη Πολυχρονίου

Χθες το διαδίκτυο κατακλυζόταν από ανασχηματισμό, Βενιζέλο και πολύ Αρχιεπίσκοπο. Με τον πρώτο απαξιώ, με τον Αρχιεπίσκοπο όμως ναι, με πολύ σεβασμό. Και θέλω να μαρτυρήσω για αυτόν διότι ήμουν εκεί δίπλα του, από την θέση που τότε κατείχα, όταν υπήρξε επίσκοπος Θήβας και Λειβαδιάς. Και ήμουν εντελώς και κυριολεκτικά δίπλα του εκείνο το Σάββατο που το εκδοτικό κατεστημένο με ένα ψευδές και επαίσχυντο άρθρο του αποφάσισε να τον «τελειώσει» με βαριές, άδικες και συκοφαντικές κατηγορίες εις βάρος του, σχετικά με την θέση που κατείχε ως ταμίας της Ιεράς Συνόδου.

Ήταν τότε που «κάποιοι κύκλοι» είχαν αποφασίσει πως κάποιος άλλος (βλέπε μακαριστός Χριστόδουλος) και όχι αυτός, το φαβορί, ο «φιλοκυβερνητικός», θα ήταν ο επόμενος προκαθήμενος της Εκκλησίας  της Ελλάδας στις αρχαιρεσίες που ακολουθούσαν. Και ήμουν εκεί όταν τον αναζητούσαμε συντετριμμένο, απογοητευμένο και άρρωστο στο Μετόχι της Μονής που είχε απομονωθεί, μη θέλοντας να συναντήσει κανέναν, για την αδικία που του είχε επισυμβεί.

Λοιπόν, πρόκειται για ένα σοβαρό, μετρημένο, ορθολογικό, μετριοπαθή, πράο, μειλίχιο, συγκαταβατικό, λιγομίλητο, γλυκό και συναισθηματικό άνθρωπο, με άπλετο το αίσθημα της ευσπλαχνίας, της συγνώμης και της ταπείνωσης, δεμένα όλα αυτά σε μια δυναμική προσωπικότητα που την διαπερνά η προοδευτικότητα και η δημοκρατικότητα. Αυτή είναι η άποψή μου, όσο τον έζησα από κοντά και δεν την αλλάζω εύκολα.

Το πώς τα είπε όλα αυτά στην συνέντευξη που έδωσε για, «τέμενος, Φίλη, κατάρες Αμβρόσιου, αφελληνισμό, από-χριστιανισμό», και άλλα, καθώς επίσης και ο τρόπος που τα είπε, εμένα με ξάφνιασε, με τρόμαξε, δεν τον αναγνωρίζω, με απογοήτευσε.  Ήταν ανάγκη να ταυτιστεί με τα ποιο ακραία, σκοταδιστικά και μισαλλόδοξα στοιχεία της Ιεραρχίας;  Δεν είναι ο ίδιος πιά. Ή πιέζεται από τα μέσα ή έχει μεταλλαχθεί. Η λογική δε, όποιος αψηφά την εκκλησία καίγεται, έχει κοντά ποδάρια και δεν του ταιριάζει. Ούτε και υπηρετείται έτσι αξιόπιστα ο ρόλος της Εκκλησίας της οποίας εγγυητές είμαστε κυρίως μείς οι ίδιοι οι πιστοί Της.

Θα του πρότεινα, αν τον συναντούσα, να επισκεφτεί ξανά το ασκητικό του Μετόχι και να κάνει μια αυτοκριτική ενδοσκόπηση, όλοι το έχουμε κάνει. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα τον ανακουφίσει διότι αξίζει πολλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα μάτια μας. Εξ άλλου ο Θεός μπορεί να τον συγχωρήσει εκεί, οι άνθρωποι όμως στους οποίους αναφέρθηκε, δύσκολα.

Δείτεπερισσότερα