Φροσούλα Μπάτζιου: Ωτίτιδα και προβλήματα λόγου - ομιλίας

04/11/2016

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Γράφει η Φροσούλα Μπάτζιου,
Λογοθεραπεύτρια,
Υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας «Χάρισμα»

Mέση ωτίτιδα
Η μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του μέσου ωτός (της περιοχής πίσω από το τύμπανο), η οποία συχνά συνδέεται με συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Το υγρό μπορεί να έχει ή να μην έχει μολυνθεί.

Μετά το συνηθισμένο κρυολόγημα έρχεται δεύτερη σαν το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στην προσχολική ηλικία. Το 50% των παιδιών έχει παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας ως τον πρώτο χρόνο της ηλικίας τους.

Η ακουστική απώλεια εξαιτίας της ωτίτιδας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγου και ομιλίας.

Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα και την ομιλία με το να ακούνε άλλους ανθρώπους να μιλούν. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της ομιλίας.

Εάν υπάρξει μια ακουστική απώλεια, το παιδί δεν επωφελείται επαρκώς από τις γλωσσικές εμπειρίες μάθησης. Με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Η εκκριτική ωτίτιδα χωρίς μόλυνση είναι ένα ειδικό πρόβλημα, διότι τα συμπτώματα του πόνου και του πυρετού συνήθως λείπουν. Γι΄ αυτό μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες χωρίς οι γονείς ν΄ αντιληφθούν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παιδί μπορεί να χάνει ακουστικά μέρη του λόγου και της ομιλίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την φυσιολογική του ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το παιδί μου μπορεί να έχει ωτίτιδα;

Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος ή πυρετός, θα υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορείτε να ελέγξετε όπως:
• διάσπαση προσοχής,
•  να θέλει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνό πιο δυνατά από το κανονικό
•  να μην κατανοεί οδηγίες,
•  να είναι ανεξήγητα ζωηρό ή απαθές,
•  να τραβά ή να πιάνει τ΄ αυτιά του

Εάν ο γονιός  αντιληφθεί ότι η ωτίτιδα προκαλεί ένα ακουστικό πρόβλημα ή ένα πρόβλημα λόγου ή ομιλίας θα πρέπει να συμβουλευτεί τρεις ειδικούς: τον Παιδίατρο, τον Ωτορινολαρυγγολόγο και τον Λογοθεραπέυτη.

Η εκτίμηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο θα δείξει την βαρύτητα της όποιας ακουστικής βλάβης, ακόμα και σε ένα πολύ μικρό ή μη συνεργάσιμο παιδί και θα επισημάνει επίσης εάν υπάρχει μια βλάβη στο αυτί.

Ο Λογοθεραπεύτης θα εκτιμήσει με ακρίβεια τις ικανότητες λόγου και ομιλίας του παιδιού σας και θα σας συστήσει θεραπεία αποκατάστασης εάν είναι απαραίτητη.

“Κάθε παιδί, του οποίου ο γονιός ανησυχεί για το αν το παιδί του ακούει, θα πρέπει να παραπέμπεται για ακοομετρική εξέταση χωρίς καθυστέρηση”.

Φροσούλα Μπάτζιου - Λογοθεραπεύτρια

Κέντρο Λογοθεραπείας «Χάρισμα»

Αγησιλάου 48 , Σπάρτη

τηλ. 2731 5 51035

Δείτεπερισσότερα