«Πυρ και μανία» ο Δήμαρχος Κυθήρων με τη ναυτιλιακή εταιρεία ΛΑΝΕ

22/04/2015

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Νέα επιστολή προς την ΛΑΝΕ SEA LINES Α.Ε. και συγκεκριμένα προς τον κ. Σαλβαράκη απέστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων καλεί την εταιρία να διακόψει την αντισυμβατική συμπεριφορά της απέναντι στα νησιά και τους κατοίκους τους, να προβεί άμεσα στο άνοιγμα των πλάνων κρατήσεών της τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να μην εκδώσει ξανά κανένα δρομολόγιο ή τροποποίηση χωρίς προηγούμενη συνεργασία και συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:


Αξιότιμε κ. Σαλβαράκη,

Η από 23-03-2015 (αρ.πρωτ. 3481) επιστολή σας, ως απάντηση στο από 06-03-2015 εξώδικο του Δήμου Κυθήρων προς την Εταιρεία σας, ούτε μας διαφωτίζει ούτε φυσικά μας ικανοποιεί. Δεν απαντάτε επί της ουσίας σε κανένα από τα ζητήματα που σας τέθηκαν, καθώς η κοινοποίηση αντιγράφων σημάτων των Λιμεναρχείων και Δελτίων Τύπου της Εταιρείας σας, δεν συνιστά απάντηση, αλλά σαφέστατη προσπάθεια υπεκφυγής και συγκάλυψης του μείζονος προβλήματος που με την συμπεριφορά σας έχετε δημιουργήσει στην κοινωνία και την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κίσσαμο κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο Δήμος μας δεν δύναται πλέον να ανεχτεί τη συμπεριφορά αυτή, και εφόσον απευθυνθήκαμε σε εσάς εξωδίκως, η επόμενη κίνησή μας είναι η δικαστική οδός, στην οποία θα προσφύγουμε εφόσον εξακολουθήσετε να δράτε αντισυμβατικά σε σχέση με τις υποχρεώσεις σας έναντι των χρηστών των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας που έχετε αναλάβει να εκτελείτε.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι η μη έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων σας έχει ως αποτέλεσμα την τουριστική υποβάθμιση του νησιού μας, την ακύρωση εκατοντάδων αφίξεων και διανυκτερεύσεων και την εν γένει οπισθοδρόμηση αντί για την ανάπτυξη που θα πρέπει να εξυπηρετείτε. Δεν είναι δυνατόν επί παραδείγματι, σήμερα 15 του Απρίλη, να μην έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα δρομολόγια του τριημέρου της Πρωτομαγιάς και του Αγ. Πνεύματος και να δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα πολιτών και υποψηφίων τουριστών που φυσικά κάθε μέρα χάνουμε καθώς μεταφέρονται σε άλλους προορισμούς.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι τα Κύθηρα είναι το μόνο νησί στην Ελλάδα, όπου τα δρομολόγια ανακοινώνονται «με το σταγονόμετρο», δεν ανοίγουν τα πλάνα των κρατήσεων για τους επόμενους 6-8 μήνες όπως γίνεται παντού, δεν υπάρχει η δυνατότητα στους υποψήφιους επισκέπτες να προγραμματίσουν με σταθερότητα και σιγουριά την έλευση και την αναχώρησή τους από το νησί μας, με αποτέλεσμα να μην το επιλέγουν για τις διακοπές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή, το τοπικό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, που δεν επιδοτείται από το Κράτος με τα υψηλά ποσά που λαμβάνετε εσείς, δεν έχει ακυρώσει ποτέ δρομολόγιο, δεν έχει αφήσει το νησί ποτέ χωρίς καύσιμα και τροφοδοσία, δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης που δεν δρομολογήθηκε ακόμα και εκτός προγράμματος για να εξυπηρετήσει τον τόπο, δεν επικαλέστηκε ποτέ επίσχεση εργασίας ή άλλους λόγους για να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιό του, εκτός από λόγους αντικειμενικής αδυναμίας που συνίστανται μόνο σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το γεγονός ότι εκδίδετε δρομολόγια χωρίς να έχετε λάβει την προηγούμενη συναίνεση της Δημοτικής Αρχής, η οποία εκπροσωπεί τους χρήστες των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας και η γνώμη της δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά υποχρέωσή σας. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει επί παραδείγματι ότι είναι απαράδεκτο να φτάνει το πλοίο από τον Πειραιά στα Κύθηρα στις 2 ή στις 3 τα ξημερώματα και στα Αντικύθηρα στις 4-5, με αποτέλεσμα μια ανείπωτη ταλαιπωρία των επιβατών, ενώ θα μπορούσε να αναχωρεί από τον Πειραιά πρωινές ώρες (π.χ. 9 ή 10 όπως γινόταν επί σχεδόν 20 χρόνια με το Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΟΝ) και να φτάνει στα λιμάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως συμβαίνει με τους περισσότερους προορισμούς και όπως απαιτεί παγίως και διαρκώς η τοπική κοινωνία και όλοι οι επαγγελματίες.

Δυστυχώς, η άρνησή σας να συμμετάσχετε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα ανωτέρω ζητήματα και η προτροπή που μας απευθύνετε σχετικά τη συνεργασία μας με το αρμόδιο Υπουργείο, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμείτε την εξομάλυνση της κατάστασης, καθώς ο διάλογος ουδέποτε και ουδένα έβλαψε.

Μετά τα ανωτέρω, είμαι υποχρεωμένος να σας καλέσω για έσχατη φορά να διακόψετε την αντισυμβατική συμπεριφορά σας απέναντι στο νησί και τους κατοίκους του, να προβείτε άμεσα στο άνοιγμα των πλάνων κρατήσεων της εταιρείας σας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους (όπως κάνουν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες) και να μην εκδώσετε ξανά κανένα δρομολόγιο ή τροποποίηση χωρίς προηγούμενη συνεργασία και συνεννόηση με τη Δημοτική μας Αρχή, που επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της, αστικά και ποινικά άνευ ουδεμίας ετέρας οχλήσεως.


Με Τιμή,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ


Δείτεπερισσότερα