Ο Δήμαρχος Κηθύρων απαντά στον Τριχείλη για το θέμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από Ελαφόνησο για Κύθηρα

09/04/2015

  • Εκτύπωση
  • Σμίκρυνση
  • Επαναφορά
  • Μεγέθυνση
Μεγέθυνση εικόνας
Ανακοίνωση που απαντά στην επιστολή του Δήμαρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, απέστειλε και ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, κοινοποιημένη και στο Δήμαρχο Ελαφονήσου Χαράλαμπο Λιάρο.

Το θέμα ξεκίνησε από τη στιγμή που οι Δήμαρχοι Ελαφονήσου και Κυθήρων, εξετάζουν το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκού δρομολογίου από Ελαφόνησο για Κύθηρα, δείτε εδώ.

Στη συνέχεια ο κ. Τριχείλης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, δείτε εδώ.

Η επιστολή Χαρχαλάκη αναφέρει:

«Αγαπητέ Συνάδελφε,

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προωθήσω τα Κύθηρα και Αντικύθηρα σε τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους χωρών του εξωτερικού πληροφορήθηκα για την υπ΄ αρίθμ. 4383/27-03-2015 επιστολή σου προς εμένα και τον συνάδελφο Δήμαρχο της γειτονικής Ελαφονήσου, στην οποία θέτεις ζήτημα καλής συνεργασίας των Δήμων μας, αν και μέχρι σήμερα δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά ή έστω από το τηλέφωνο.

Είναι προφανές ότι η καλή συνεργασία αποτελεί για όλους μας αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι μας να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που βιώνει η πατρίδα μας και οι οποίες έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά την αυτοδιοίκηση.

Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, τον λόγο της έγγραφης αντίδρασής σου, καθώς η κίνησή μου να επισκεφθώ τον Υπουργό Ναυτιλίας μαζί με το Δήμαρχο της Ελαφονήσου αναφέρεται κυρίως σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως στη δυνατότητα καθημερινών τουριστικών πλόων μεταξύ των δύο νησιών, η οποία αποτελεί επιθυμία και των δύο Δημοτικών Αρχών, αλλά και των παραγόντων του τουρισμού. Για το θέμα αυτό είχα ήδη μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τον πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ κ. Πολυχρόνη Τουρλομούση, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή και η άποψή του σε ακτοπλοϊκά ζητήματα είναι πάντα σεβαστή.

Επιπρόσθετα, το μείζον ζήτημα του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο της Νεάπολης, που επηρεάζει αρνητικά και το νησί των Κυθήρων λόγω της πρόδηλης αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, με απασχολεί εντονότατα ήδη από την επαύριο της ανάληψης των καθηκόντων μου και προς τούτο απευθύνθηκα προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη χωρίς να λάβω καμία απάντηση. Έχω χρέος να μην παύσω να ασχολούμαι με το καυτό αυτό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Δήμου μου καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που το έχουν κατά καιρούς θίξει, ενίοτε δε με πολύ έντονο τρόπο.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περίμενα τη στήριξή σου, πρώτιστα την προσπάθεια να το συζητήσουμε τηλεφωνικά ή κατ΄ ιδίαν, και όχι την επιστολή που έλαβα, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου σου, δίνοντας στους αναγνώστες την εσφαλμένη εικόνα ότι οι Δήμοι μας βρίσκονται σε διάσταση απόψεων πάνω σε ζητήματα σοβαρά που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία.

Για παράδειγμα, για το πρόσφατό αίτημά σου να συμπεριληφθεί η Μονεμβάσια στην άγονη γραμμή των Κυθήρων, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή δημόσιας υπηρεσίας επιδοτείται επί τούτου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και ως Δήμαρχος εκπροσωπώ τους χρήστες της άγονης αυτής γραμμής, ήτοι τους Δημότες μου. Ωστόσο, δεν έδωσα δημοσιότητα στο ζήτημα, ούτε έστειλα επιστολή, καθώς θεώρησα ότι το αίτημά σου είναι εύλογο και θα προσπαθήσω να το στηρίξω και εγώ με κάθε τρόπο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ελαφονήσου, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στον Υπουργό, δεν είμαι αρμόδιος να τα αναλύσω, αρμοδιότερος είναι ο οικείος Δήμαρχος, με τον οποίο έχω εξαιρετική συνεργασία.

Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας που θα ισχύσουν από το 2016 και μετά (λήξη της ισχύουσας σύμβασης με τη ΛΑΝΕ), έχω εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. να αποστείλω σχετικές επιστολές σε όλους τους όμορους Δήμους, προκειμένου ως γεωγραφική ενότητα να διαμορφώσουμε από κοινού μία αμοιβαία επωφελή πρόταση προς το Υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα για τις περιοχές μας. Την επιστολή αυτή θα λάβεις αμέσως μετά το Πάσχα.
Θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις την απάντησή μου στην ιστοσελίδα του Δήμου σου.

Είσαι ευπρόσδεκτος στα Κύθηρα όποτε το θελήσεις για μια εκ του σύνεγγυς συνεργασία πάνω σε κοινά ζητήματα που απαιτούν κοινές δράσεις.

Εύχομαι Καλό Πάσχα και είμαι στη διάθεσή σου».


Ο Δήμαρχος Κυθήρων
Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Δείτεπερισσότερα