notification icon
Θα θέλατε να σας ενημερώνουμε για τα έκτακτα γεγονότα ;

Απολογισμός και προγραμματισμός για την Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης

slider_image

Μοιράσου το άρθρο:

29-08-2014

Ως συνήθως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αυγούστου έχει ένα γενικότερο απολογιστικό αλλά και προγραμματικό χαρακτήρα. Αισθανόμαστε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε τα μέλη και τους συμπολίτες μας για τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τα θέματα που έχουν τεθεί.

1. Αδέσποτα ζώα

Φαίνεται να υπάρχει μείωση των πληθυσμών βοοειδών στην περιοχή από Καλλονιούς έως Γερολιμένα , όχι όμως και στην περιοχή της Μίνας. Αντίθετα οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν για ενοχλητική έως επικίνδυνη παρουσία στην ορεινή περιοχή μεταξύ Τσικαλιών, Λάγειας και Κοκκάλας.

Επισημαίνεται όμως ότι τη σχετική και μάλλον συγκυριακή και πρόσκαιρη βελτίωση της εικόνας όσο αφορά τα βοοειδή, χαλάει η εκτροφή και ελεύθερη βόσκηση αιγοπροβάτων στις περιοχές που προαναφέραμε. Για τα κατσίκια ειδικά σημειώθηκε ο κίνδυνος ερημοποίησης που προκύπτει και η αλλοίωση που ήδη σημειώνεται στις περιοχές που νέμονται (Τσικαλιά, Λάγεια και Κοίτα).

Δε χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε τις συνέπειες που προκύπτουν, από το περιβάλλον και τις καλλιέργειες μέχρι τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Ούτε ότι βάσει νόμου πλέον είναι ευθύνη του Δήμου Ανατολικής Μάνης η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ευθύνη έχει για τις φθορές και τα ατυχήματα που προκύπτουν από την μη εφαρμογή του νόμου. Και ο σύλλογος και μεμονωμένα μέλη έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε επιπλέον μέτρα για να περιοριστεί το πρόβλημα.

Αποφασίστηκε λοιπόν:
- η σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου με αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά για τη δημιουργία φακέλου προς τη δικαιοσύνη και τις αρχές. Η συνέλευση τοποθετείται στα τέλη Σεπτέμβρη.
- η συλλογή υπογραφών για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
- ως ύστατο μέτρο, η μεταφορά του προβλήματος και η κατάθεση φακέλου στα ευρωπαϊκά όργανα.

2. Εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Αναβλήθηκε εκ νέου η εκδίκαση της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στον Προφήτη Ηλία Αρεόπολης και το Σαγγιά.

Εν αναμονή δε μένουμε αδρανείς. Έχουμε ήδη συλλέξει και επεξεργαστεί στοιχεία που ενισχύουν την προσφυγή. Σημειωτέο ότι το μέτωπο εναντίον της εγκατάστασης αιολικών πάρκων πανελλαδικά αλλά και στη Λακωνία μεγαλώνει, με συνεχώς περισσότερους πολίτες και αιρετούς από όλα τα κόμματα να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πραγματικό ενεργειακό όφελος αυτών των επενδύσεων. Όφελος που πλέον είναι φανερά δυσανάλογο με την επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που προκύπτει.

Στη συνεδρίαση τέθηκε και το μείζον θέμα της επιδότησης ενός από τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί αδείας εγκαταστάσεως. Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (αριθμ. πρωτ. 25705/ΥΠΕ/6/00080/Γ/Ν.3908/2011/27-5-2014), που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Π. Μηταράκη, η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», επιχορηγείται με 10.478.430 ευρώ για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου «Προφήτης Ηλίας», πάνω από τον οικισμό της Αρεόπολης. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο φτάνει τα 34.928.100,00 Ευρώ.

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται επί λέξει ότι: «Ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχεται σε 0,00».

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μείζον ζήτημα για την περιοχή της Μάνης. Όχι μόνο επειδή διευκολύνει την μελετώμενη μετατροπή ενός ανοιχτού μουσείου φύσης και πολιτισμού σε βιομηχανική περιοχή, χωρίς αντίκρισμα οικονομικό ή ενεργειακό τοπικό ή εθνικό.

Είναι επιπλέον ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό. Η Μάνη είναι περιοχή με οξύ πρόβλημα δημογραφικό, λόγω φυγής των νέων, με υποβαθμισμένες υποδομές, με μεγάλες δυσκολίες στην παροχή ανταγωνιστικού τουριστικού και αγροκτηνοτροφικού προϊόντος.

Σε μια περιοχή που όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας θα περιμέναμε από την πολιτεία να ενισχύσει τον τόπο μας στους τομείς της βιώσιμης και ορθολογικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης βασισμένης στην ανάδειξη και διαφύλαξη του πολιτισμικού και φυσικού της πλούτου, ο οποίος αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Αντί αυτού χρηματοδοτούνται επεμβάσεις καταστροφικές και τελείως αντίθετες με το κριτήριο της έξυπνης εξειδίκευσης η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ζητάμε δημόσια τη μεταφορά του μείζονος αυτού θέματος στην Ελληνική Βουλή και το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Ζητάμε και από το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Μάνης να ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο άλλων γειτονικών δήμων, της Δυτικής Μάνης και Μονεμβάσιας, καταδικάζοντας την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μετερχόμενο όπως και εκείνοι κάθε νόμιμο μέσο για να εμποδίσει την εγκατάστασή τους. Είμαστε στη διάθεση όποιου ζητήσει υλικό και τεχνοοικονομικά στοιχεία. Στοιχεία που σε πληθώρα διαθέτουμε από τη σχετική με το θέμα προσφυγή μας μαζί με 30 ακόμη μανιάτικους συλλόγους και 1200 Μανιάτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

3. Συνεργασίες με φορείς και δημόσια πρόσωπα

Πάγια θέση της ΟιΠοΚίνησης είναι ότι προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτισμικού κεφαλαίου χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή. Όμως αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να τη βασίσουμε στη διατήρηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και όχι στην αλλοίωση και υποβάθμισή τους. Πιστεύουμε ότι αυτό το κριτήριο θα είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικότερο, προσθέτοντας αξία στο τουριστικό και αγροκτηνοτροφικό προϊόν, ευκαιρίες επιχειρησιακής πρωτοβουλίας και θέσεις απασχόλησης σε ένα τόπο που ερημώνει.

Οι ενέργειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:
- Δημιουργία προϋποθέσεων εργασίας νέων στην προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου.
α. Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κα Τζανετέα και συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να προχωρήσει η ΟιΠοΚίνηση σε επικαιροποίηση της μελέτης συντήρησης του Ταξιάρχη Νόμιας, ώστε να συνεχιστεί το έργο αποκατάστασης βυζαντινών ναών.

Έργο που με ιδιαίτερη επιτυχία επιτελεί η 5η ΕΒΑ και έμπρακτη απόδειξη είναι ο Άγιος Νικόλαος Οχιάς, του οποίου τα θυρανοίξια θα γίνουν τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τέθηκε το ζήτημα της συντήρησης και προστασίας του βυζ. Ναού του Αγ. Παντελεήμονα Τσικαλιών.

Την τοπογραφική μελέτη θα αναλάβει η ΟιΠοΚίνηση και είμαστε σε αναζήτηση αρχιτέκτονα ή πολιτκού μηχανικού που θα προσφερθεί για την αρχιτεκτονική μελέτη.

Τέλος η ΟιΠοΚίνηση με τη συναίνεση της κας Τζανετέα και την δέσμευσή της να το προωθήσει έχει αναλάβει την εκπόνηση πρότασης ενός επιδοτούμενου από το ΕΣΠΑ 2014-20 προγράμματος για εκπαίδευση και απασχόληση νέων ανέργων στην προστασία βυζαντινών και νεώτερων μνημείων. Εκτός από την απασχόληση των νέων σκοπός του προγράμματος είναι η σύνδεση του ντόπιου πληθυσμού με τα μνημεία και η δημιουργία βιοτικών δεσμών μεταξύ τους.

4. Πρωτοβουλία για υποψηφιότητα της Σπάρτης ως πολιτιστικής  πρωτεύουσας της Ευρώπης (με τη Μάνη ως προβαλλόμενη συνοδευτική περιοχή).

Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε στον επικείμενο δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη, ο οποίος αντέδρασε θετικά. Σε συνάντηση που είχαμε μαζί του προγραμματίστηκε συνάντηση φορέων με συμμετοχή της ΟιΠοΚίνησης για τη συγκρότηση φακέλου υποβολής υποψηφιότητας.

5. Δημοτικά έργα-η περίπτωση της γλύστρας στο Γερολιμένα και οι δρόμοι στα βουνά

Αρκετά μέλη μας που διαμένουν ή έχουν περιουσία και καταγωγή το Γερολιμένα θέτουν συχνά ζητήματα υπερβάσεων και αυθαίρετων πρακτικών στον οικισμό και τη γύρω περιοχή. Θα επανέλθουμε με μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης, ριζωμένη σε παρωχημένες αντιλήψεις για το τουριστικό προϊόν και προσωπικές εμμονές και αντιθέσεις. Εδώ όμως θα αναφερθούμε στο θέμα της σχεδιαζόμενης δημιουργίας γλύστρας στην δυτική πλευρά του οικισμού (περιοχή Κατάγκουνα).

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει καταθέσει στην Περιφέρεια μελέτη για κατασκευή γλύστρας. Για τη μελέτη αυτή οι κάτοικοι όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί αλλά στις προσπάθειές τους να προμηθευτούν αντίγραφό της συνάντησαν την άρνηση των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας. Με άλλα λόγια η γλύστρα θα γίνει ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ενώ τις προθέσεις του Δήμου οι κάτοικοι θα τις μάθουν μόνο εκ των υστέρων και ως τετελεσμένα γεγονότα.

Η πρακτική αυτή δεν είναι μόνο νομικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αλλά και επικίνδυνη, γιατί ενθαρρύνει μια στρεβλή λογική ανάπτυξης του Γερολιμένα, που επιμένει να επενδύει στην άσφαλτο και το τσιμέντο, παρά τις ορατές επιπτώσεις στην αισθητική, την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό.

Άλλο ζήτημα για το οποίο έγινε ειδική συνάντηση με τους μανιάτικους συλλόγους είναι η διάνοιξη δρόμων στα βουνά χωρίς καμία έγκριση και χωρίς να αντιδρά το Δασαρχείο Γυθείου. Ανατέθηκε μελέτη που θα οδηγήσει σε αγωγή κατ αγνώστων με παράλληλο ερώτημα σε Δασαρχείο και Εισαγγελία Γυθείου.

Απόφαση της ΟιΠοΚίνησης είναι να συνδράμει με όποιο τρόπο της ζητηθεί και μπορεί στην προσπάθεια των κατοίκων που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας, από όποιον κι αν προέρχεται.


Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης

Ως συνήθως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αυγούστου έχει ένα γενικότερο απολογιστικό αλλά και προγραμματικό χαρακτήρα. Αισθανόμαστε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε τα μέλη και τους συμπολίτες μας για τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τα θέματα που έχουν τεθεί.

1. Αδέσποτα ζώα

Φαίνεται να υπάρχει μείωση των πληθυσμών βοοειδών στην περιοχή από Καλλονιούς έως Γερολιμένα , όχι όμως και στην περιοχή της Μίνας. Αντίθετα οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν για ενοχλητική έως επικίνδυνη παρουσία στην ορεινή περιοχή μεταξύ Τσικαλιών, Λάγειας και Κοκκάλας.

Επισημαίνεται όμως ότι τη σχετική και μάλλον συγκυριακή και πρόσκαιρη βελτίωση της εικόνας όσο αφορά τα βοοειδή, χαλάει η εκτροφή και ελεύθερη βόσκηση αιγοπροβάτων στις περιοχές που προαναφέραμε. Για τα κατσίκια ειδικά σημειώθηκε ο κίνδυνος ερημοποίησης που προκύπτει και η αλλοίωση που ήδη σημειώνεται στις περιοχές που νέμονται (Τσικαλιά, Λάγεια και Κοίτα).

Δε χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε τις συνέπειες που προκύπτουν, από το περιβάλλον και τις καλλιέργειες μέχρι τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Ούτε ότι βάσει νόμου πλέον είναι ευθύνη του Δήμου Ανατολικής Μάνης η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ευθύνη έχει για τις φθορές και τα ατυχήματα που προκύπτουν από την μη εφαρμογή του νόμου. Και ο σύλλογος και μεμονωμένα μέλη έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε επιπλέον μέτρα για να περιοριστεί το πρόβλημα.

Αποφασίστηκε λοιπόν:
- η σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου με αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά για τη δημιουργία φακέλου προς τη δικαιοσύνη και τις αρχές. Η συνέλευση τοποθετείται στα τέλη Σεπτέμβρη.
- η συλλογή υπογραφών για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.
- ως ύστατο μέτρο, η μεταφορά του προβλήματος και η κατάθεση φακέλου στα ευρωπαϊκά όργανα.

2. Εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Αναβλήθηκε εκ νέου η εκδίκαση της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στον Προφήτη Ηλία Αρεόπολης και το Σαγγιά.

Εν αναμονή δε μένουμε αδρανείς. Έχουμε ήδη συλλέξει και επεξεργαστεί στοιχεία που ενισχύουν την προσφυγή. Σημειωτέο ότι το μέτωπο εναντίον της εγκατάστασης αιολικών πάρκων πανελλαδικά αλλά και στη Λακωνία μεγαλώνει, με συνεχώς περισσότερους πολίτες και αιρετούς από όλα τα κόμματα να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πραγματικό ενεργειακό όφελος αυτών των επενδύσεων. Όφελος που πλέον είναι φανερά δυσανάλογο με την επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που προκύπτει.

Στη συνεδρίαση τέθηκε και το μείζον θέμα της επιδότησης ενός από τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί αδείας εγκαταστάσεως. Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (αριθμ. πρωτ. 25705/ΥΠΕ/6/00080/Γ/Ν.3908/2011/27-5-2014), που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Π. Μηταράκη, η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», επιχορηγείται με 10.478.430 ευρώ για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου «Προφήτης Ηλίας», πάνω από τον οικισμό της Αρεόπολης. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο φτάνει τα 34.928.100,00 Ευρώ.

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται επί λέξει ότι: «Ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχεται σε 0,00».

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μείζον ζήτημα για την περιοχή της Μάνης. Όχι μόνο επειδή διευκολύνει την μελετώμενη μετατροπή ενός ανοιχτού μουσείου φύσης και πολιτισμού σε βιομηχανική περιοχή, χωρίς αντίκρισμα οικονομικό ή ενεργειακό τοπικό ή εθνικό.

Είναι επιπλέον ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό. Η Μάνη είναι περιοχή με οξύ πρόβλημα δημογραφικό, λόγω φυγής των νέων, με υποβαθμισμένες υποδομές, με μεγάλες δυσκολίες στην παροχή ανταγωνιστικού τουριστικού και αγροκτηνοτροφικού προϊόντος.

Σε μια περιοχή που όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας θα περιμέναμε από την πολιτεία να ενισχύσει τον τόπο μας στους τομείς της βιώσιμης και ορθολογικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης βασισμένης στην ανάδειξη και διαφύλαξη του πολιτισμικού και φυσικού της πλούτου, ο οποίος αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Αντί αυτού χρηματοδοτούνται επεμβάσεις καταστροφικές και τελείως αντίθετες με το κριτήριο της έξυπνης εξειδίκευσης η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ζητάμε δημόσια τη μεταφορά του μείζονος αυτού θέματος στην Ελληνική Βουλή και το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Ζητάμε και από το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Μάνης να ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο άλλων γειτονικών δήμων, της Δυτικής Μάνης και Μονεμβάσιας, καταδικάζοντας την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μετερχόμενο όπως και εκείνοι κάθε νόμιμο μέσο για να εμποδίσει την εγκατάστασή τους. Είμαστε στη διάθεση όποιου ζητήσει υλικό και τεχνοοικονομικά στοιχεία. Στοιχεία που σε πληθώρα διαθέτουμε από τη σχετική με το θέμα προσφυγή μας μαζί με 30 ακόμη μανιάτικους συλλόγους και 1200 Μανιάτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

3. Συνεργασίες με φορείς και δημόσια πρόσωπα

Πάγια θέση της ΟιΠοΚίνησης είναι ότι προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτισμικού κεφαλαίου χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή. Όμως αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να τη βασίσουμε στη διατήρηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και όχι στην αλλοίωση και υποβάθμισή τους. Πιστεύουμε ότι αυτό το κριτήριο θα είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελεσματικότερο, προσθέτοντας αξία στο τουριστικό και αγροκτηνοτροφικό προϊόν, ευκαιρίες επιχειρησιακής πρωτοβουλίας και θέσεις απασχόλησης σε ένα τόπο που ερημώνει.

Οι ενέργειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:
- Δημιουργία προϋποθέσεων εργασίας νέων στην προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου.
α. Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κα Τζανετέα και συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να προχωρήσει η ΟιΠοΚίνηση σε επικαιροποίηση της μελέτης συντήρησης του Ταξιάρχη Νόμιας, ώστε να συνεχιστεί το έργο αποκατάστασης βυζαντινών ναών.

Έργο που με ιδιαίτερη επιτυχία επιτελεί η 5η ΕΒΑ και έμπρακτη απόδειξη είναι ο Άγιος Νικόλαος Οχιάς, του οποίου τα θυρανοίξια θα γίνουν τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τέθηκε το ζήτημα της συντήρησης και προστασίας του βυζ. Ναού του Αγ. Παντελεήμονα Τσικαλιών.

Την τοπογραφική μελέτη θα αναλάβει η ΟιΠοΚίνηση και είμαστε σε αναζήτηση αρχιτέκτονα ή πολιτκού μηχανικού που θα προσφερθεί για την αρχιτεκτονική μελέτη.

Τέλος η ΟιΠοΚίνηση με τη συναίνεση της κας Τζανετέα και την δέσμευσή της να το προωθήσει έχει αναλάβει την εκπόνηση πρότασης ενός επιδοτούμενου από το ΕΣΠΑ 2014-20 προγράμματος για εκπαίδευση και απασχόληση νέων ανέργων στην προστασία βυζαντινών και νεώτερων μνημείων. Εκτός από την απασχόληση των νέων σκοπός του προγράμματος είναι η σύνδεση του ντόπιου πληθυσμού με τα μνημεία και η δημιουργία βιοτικών δεσμών μεταξύ τους.

4. Πρωτοβουλία για υποψηφιότητα της Σπάρτης ως πολιτιστικής  πρωτεύουσας της Ευρώπης (με τη Μάνη ως προβαλλόμενη συνοδευτική περιοχή).

Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε στον επικείμενο δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη, ο οποίος αντέδρασε θετικά. Σε συνάντηση που είχαμε μαζί του προγραμματίστηκε συνάντηση φορέων με συμμετοχή της ΟιΠοΚίνησης για τη συγκρότηση φακέλου υποβολής υποψηφιότητας.

5. Δημοτικά έργα-η περίπτωση της γλύστρας στο Γερολιμένα και οι δρόμοι στα βουνά

Αρκετά μέλη μας που διαμένουν ή έχουν περιουσία και καταγωγή το Γερολιμένα θέτουν συχνά ζητήματα υπερβάσεων και αυθαίρετων πρακτικών στον οικισμό και τη γύρω περιοχή. Θα επανέλθουμε με μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης, ριζωμένη σε παρωχημένες αντιλήψεις για το τουριστικό προϊόν και προσωπικές εμμονές και αντιθέσεις. Εδώ όμως θα αναφερθούμε στο θέμα της σχεδιαζόμενης δημιουργίας γλύστρας στην δυτική πλευρά του οικισμού (περιοχή Κατάγκουνα).

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει καταθέσει στην Περιφέρεια μελέτη για κατασκευή γλύστρας. Για τη μελέτη αυτή οι κάτοικοι όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί αλλά στις προσπάθειές τους να προμηθευτούν αντίγραφό της συνάντησαν την άρνηση των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας. Με άλλα λόγια η γλύστρα θα γίνει ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ενώ τις προθέσεις του Δήμου οι κάτοικοι θα τις μάθουν μόνο εκ των υστέρων και ως τετελεσμένα γεγονότα.

Η πρακτική αυτή δεν είναι μόνο νομικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αλλά και επικίνδυνη, γιατί ενθαρρύνει μια στρεβλή λογική ανάπτυξης του Γερολιμένα, που επιμένει να επενδύει στην άσφαλτο και το τσιμέντο, παρά τις ορατές επιπτώσεις στην αισθητική, την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό.

Άλλο ζήτημα για το οποίο έγινε ειδική συνάντηση με τους μανιάτικους συλλόγους είναι η διάνοιξη δρόμων στα βουνά χωρίς καμία έγκριση και χωρίς να αντιδρά το Δασαρχείο Γυθείου. Ανατέθηκε μελέτη που θα οδηγήσει σε αγωγή κατ αγνώστων με παράλληλο ερώτημα σε Δασαρχείο και Εισαγγελία Γυθείου.

Απόφαση της ΟιΠοΚίνησης είναι να συνδράμει με όποιο τρόπο της ζητηθεί και μπορεί στην προσπάθεια των κατοίκων που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας, από όποιον κι αν προέρχεται.


Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης

Η APELA προτείνει

image

Eτικέτες :
images Κοινωνική Δραστηριότητα
26-03-2024

«Έφυγε» ο Δήμος Ηλιόπουλος

images Κοινωνική Δραστηριότητα
19-03-2024

Περιποιήθηκαν 18 «γιαγιάδες» στα ΚΑΠΗ Σπάρτης

images Κοινωνική Δραστηριότητα
10-02-2024

«Έφυγε» από τη ζωή ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

images Κοινωνική Δραστηριότητα
22-11-2023

Έφυγε πρόωρα ο μικρός Κωνσταντίνος

images Κοινωνική Δραστηριότητα
10-11-2023

Τι να της είπε άραγε;

images Κοινωνική Δραστηριότητα
03-07-2023

«Έφυγε» η Αφροδίτη Μερεκούλια